Роль ЗМІ у формуванні суспільної думки

2 жовтня 2014
Iryna Sakovchuk
Журналістика ніколи не була чимось сталим, вона постійно змінювалася, розвивалася відповідно до потреб суспільства. Сьогодення диктує нам нові правила та умови життя, відтак майстрам цього ремесла теж доводиться йти в ногу з часом. І хоча, засоби масової інформації звісно не змінили своєї основної ролі – інформувати, тепер їм доводиться свого роду конкурувати та виборювати репутацію з-поміж такого безмежжя носіїв інформації, а тим паче в умовах інформаційної війни.

Здавалося б, нині людям більше не потрібні посередники там, де вони можуть впоратися самі. Приміром, навіщо черпати новини з медіа тоді, коли є можливість дізнатися про все у першоджерела (з перших вуст, так би мовити) шляхом соціальної мережі. Сьогодні нерідко люди роблять надміру своєчасні висновки щодо тієї чи іншої ситуації, а відтак не уникають розчарувань. І саме тому, журналістика нашого часу має значно більше завдань. Головною роллю засобів масової інформації, окрім інформування, нині являється творення громадської свідомості. ЗМІ тепер, у час інформаційної війни, як ніколи раніше, виконують роль форматора. Тоді як одні намагаються бодай що бути чесними та об'єктивними, виконуючи роль просвітника, інші, натомість, – не гребують можливістю легкої наживи, таким чином формуючи сучасний "зомбіленд". Зомбування суспільства відбувається нині на всіх рівнях. Тепер, особливо із активізацією громадської журналістики, змінено основні методи отримання та опрацювання інформації, а відтак і пропаганда запрацювала по-новому. Тепер людям стало ще важче уникнути розчарувань, адже нинішні ЗМІ апелюють до емоцій, а особливо ті, котрі зараховують себе до так званої "четвертої влади". Таким чином тепер в Україні існують два основні типи споживачів засобів масової інформації. Першими можна вважати тих, хто сліпо вірить у все, без винятку, на шпальтах газет, з екранів телебачення, на сторінках соціальних мереж. Тоді як інші, – не вірять нікому, бо вже не раз втрапляли у ту ж пастку. Такі різні типи людей можуть однаково згубно впливати на формування суспільної свідомості, адже й ті, котрі сліпо вірять, і ті, хто не вірить узагалі, не здатні мислити обачно, аналізувати, а відтак стають легкою здобиччю в світі маніпулювання та пропаганди.

Отож, нині засоби масової інформації відіграють одну з вирішальних ролей у формуванні суспільної свідомості. А отже, варто наголосити, що журналіст сьогодні, більш ніж коли-небудь, несе відповідальність за кожне вимовлене ним слово, усякий написаний заголовок, адже від цього залежатиме яким саме чином формуватиметься суспільство. ЗМІ як соціальний інститут сьогодення не можуть зводитися лише до існування як "фабрики новин", це радше академія, відповідальна за своїх випускників.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше