Різдвяне ретро по-американськи

19 грудня 2016
Oleksandra Orlova

Різдвяне кіно займає почесне місце у голлівудській традиції, а найкращі його зразки відностяться до 40-х років, адже під час Другої світової війни та у повоєнні роки святковий настрій був просто необхідний простим американським глядачам. Сценарії писалися натхненно і з великою любов’ю: на екранах відбувалися дива, актори співали, танцювали, зустрічали коханих, знаходили своє щастя. Минули роки, але замість того, щоб забути про те наївне ретро-кіно, люди люблять його ще більше, воно стало класикою і створює дійсно різдвяний настрій.
Перед вами перелік із десяти фільмів, створених переважно у 40-і роки. Більшість із них знімалися на чорно-білу плівку, але в наш час також отримали колоровану версію, і тепер виглядають точнісінько, як на яскравих старих афішах.
 

Крамничка за рогом (The Shop Around the Corner, 1940)

Класична різдвяна романтична комедія Ернста Любича, знята за мотивами угорської п'єси "Парфуми" Міклоша Ласло. Події фільму розгортаються у невеличкій крамниці подарунків "Матушек і Ко" в Будапешті. Менеджер Альфред Кралік (Джеймс Стюарт) не може порозумітися з юною продавчинею Кларою Новак (Маргарет Салаван), в той же час обидва вони одинокі та шукають щастя за газетними оголошеннями. Ведучи листування з незнайомцями, вони й подумати не могли, що писали одне одному. Цей епістолярний роман завдасть чимало клопотів всім працівникам крамнички, але на Різдво, зрештою, все влаштується якнайкраще.
 

Готель "Святковий" (Holiday Inn, 1942)

Режисер Марк Сендріч зняв чарівний мюзикл із зірковими красунчиками Бінґом Кросбі та Фредом Астером у головних ролях. За сюжетом співак і танцюрист Джим Гарді (Кросбі) залишає шоу-бізнес, аби стати фермером-джентльменом у Новій Англії. Однак фермерське життя виявляється для нього занадто важким і буденним, тож герой перетворює свою ферму в заміський розважальний клуб, що працює виключно у святкові календарні дні. Перед глядачем постає барвиста низка національних американських свят та урочистостей, представлена у чудових вокально-танцювальних номерах, серед яких і вперше виконана різдвяна пісня "White Christmas".
 

Зустрінь мене в Сент-Луїсі (Meet Me in St. Louis, 1944)

Аби підняти бойовий дух, чи радше відволікти людей від похмурих думок, видатний режисер Вінсент Мінеллі створив музичну комедію про велику родину, що мешкає у містечку Сент-Луїс. Події фільму були перенесені у так звану "прекрасну добу" — початок 20 століття. Розкішні декорації демонструють нам вікторіанський маєток і безтурботний устрій життя його мешканців — сім’ї адвоката Алонзо Сміта. Окрасою фільму стала Джуді Ґарланд, яка зіграла молоду та закохану Естер Сміт. Це зворушллива сімейна стрічка, по вінця сповнена красою, музикою і святом. А ще тут вперше прозвучала легендарна пісня "Have Yourself A Merry Little Christmas".
 

Це прекрасне життя (It's a Wonderful Life, 1946)

Справжнє сімейне кіно, екранізація твору Філіпа Стерна "Найбільший подарунок", майстерно виконана Френком Капрою. Головний герой фільму — Джордж Бейлі (Джеймс Стюарт), мешканець маленького містечка Бедфорд Фолз, настільки засмучений незліченними проблемами та несподіваним боргом, що думає про самогубство в переддень Різдва. Врятувати його може тільки диво, й воно приходить у вигляді ангела Кларенса, якому конче необхідні крила. Кларенс веде Джорджа, упевненого, що світ без нього нічого б не втратив, стежками його життя, демонструючи наскільки його існування важливе чи не для кожного мешканця Бедфорд-Фолз. "Це прекрасне життя" — фільм про надію, що ніколи не повинна згасати, про добро і любов, про Різдво, яке здатне змінити все!
 

Дружина єпископа (The Bishop's Wife, 1947)

Тема різдвяних ангелів невичерпна, тож і режисер Генрі Костер звернувся до неї у фільмі "Дружина єпископа", тільки роль ангела цього разу отримав звабливий Кері Ґрант, від якого, і без небесних чарів, завмирає кожне жіноче серце. За сюжетом Джулія (Лорета Янґ) — дружина єпископа Броґхема, а Деббі — його маленька дочка. Навіть напередодні Різдва вони марно сподіваються на увагу з боку чоловіка й батька. Він зайнятий збором коштів на будівництво храму й весь час проводить в молитві. Зрештою, в місті з'являється незнайомець Дадлі, який запевняє, що він — ангел з небес і прийшов допомогти єпископу, от тільки той має вирішити: йому потрібна допомога зі зведенням храму чи втіхою для дружини і донечки?
 

Це сталося на П’ятій Авеню (It Happened on Fifth Avenue, 1947)

Романтична комедія Роя Дель Рута розповідає про старого філософа-безхатченка Алоізіуса Маківера, який проводить зими у дорогих маєтках на П’ятій Авеню, порожніх в цю пору року. Одного разу він зустрічає ветерана Другої світової війни Джима Баллока, який також опинився на вулиці, і пропонує йому "свій" дах. Незабаром до них приєднується 18-річна Труді, яка ніби-то втекла від батька-деспота. Між Джимом і Труді, за законами жанру, спалахують романтичні почуття, проте ані Джим, ані Маківер навіть не підозрюють, ким насправді виявиться Труді та що на них усіх чекає в новорічні свята.
 

Диво на 34-й вулиці (Miracle on 34th Street, 1947)

Який же перелік різдвяних фільмів може обійтися без Санти? Режисер Джордж Сітон зняв кіно-роздум про віру в Санта Клауса, в контексті тогочасної американської культури, а в результаті "Диво на 34-й вулиці" стало найпопулярнішим різдвяним фільмом у США. Під час параду, влаштованого великим універмагом у переддень Різдва, актор, який мав грати Санта Клауса, виявився п’яним у дим. Режисерка параду, Доріс Уокер (Морін О’Хара), вмовляє перехожого старенького Кріса Крінґла (Едмунд Гвен) зайняти місце Санти. Звідки їй знати, що Кріс ідеально грає роль Санта Клауса, бо ним себе і вважає. І, як справжній Санта, цього Різдва він принесе в життя Доріс та її маленької доньки Сьюзан найкращі подарунки.
 

Святковий роман (Holiday Affair, 1949)

Романтична комедія Дона Гартмена розповідає про те, як іграшковий потяг здатний радикально змінити життя маленького хлопчика, а заразом і ще кількох дорослих. Головну роль у фільмі виконала Джанет Лі, котрій через десять років судилося стати зіркою кіно-шедевру Альфреда Хічкока "Психо", але у "Святковому романі" перед нами постає молода мати-одиначка Конні, яка невтомно працює, їй несила позбавитися жалоби за чоловіком, який загинув на війні. Хто ж залікує жіночі душевні рани і стане найкращим батьком для її маленького сина?
 

Світле Різдво (White Christmas, 1954)

Стрічка метра Голлівуду Майкла Кертіса "Світле Різдво" — не просто різдвяний мюзикл, а яскраве шоу тривалістю у дві години. Це іскрометна комедія із вдалими жартами, що ніколи не стануть прісними, це ода воєнній доблесті та солдатській вірності, у якої немає терміну придатності. Бінґ Кросбі та Денні Кей грають Боба і Філа — ветеранів війни, успішних естрадних артистів, які об’єднуються в яскравий квартет з двома талановитими красунями-сестрами. Напередодні Різдва доля закидає їх у маленький готель у Вермонті, де, зустрівши свого військового командира, Боб і Філ вирішують влаштувати найкраще шоу, на яке тільки здатні.
 

Квартира (The Apartment, 1960)

Майстер Біллі Вайлдер у компанії з Джеком Лемоном та Ширлі МакЛейн створив одну з найромантичніших стрічок світового кінематографу. Це зворушлива і смішна історія про скромного службовця страхової компанії Бакстера та молоду ліфтершу Фен, яка заплуталася у власному житті і депресує через невдалий роман із керівником тієї самої страхової компанії. Місце зустрічі — маленька квартира у Вест-Сайді, вони опинилися там удвох випадково і невчасно. Та чи буває щось випадковим на Різдво, і чи не стане ця зустріч найважливішою у їхньому житті?

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше