Режисери та їхні музи: 8 найвідоміших кінодуетів

26 серпня 2016
Редакція
За кожним великим чоловічим досягненням стоїть жінка. Кіно не виключення. Ми зібрали для вас історії найвідоміших дуетів світових режисерів та їхніх муз. Для інтриги зазначимо, що в нашій добірці знайшлось місце для режисера, якого на найкращі фільми у творчості надихали чоловіки.

8. РОМАН ПОЛАНСКІ І ШЕРОН ТЕЙТ

Про дует Поланскі і Тейт казали ″найшла коса на камінь″. Фантастична Шерон, яка зводила з розуму чоловіків 60-х і непоказний Роман, якого відносили до типу ″чоловік ні про що″. Здавалося б, без шансів, однак Поланскі вже тоді вважався геніальним режисером і Шерон не змогла пройти повз.
 
Тейт зіграла у ″Балі вампірів″ Поланскі, і невдовзі вони одружились. 1969 рік став одним з найскладніших в і так нелегкій долі режисера. Вагітна Шерон стала жертвою ″сім'ї″ маніяка Чарльза Менсона.

7. ПЕДРО АЛЬМОДОВАР І ПЕНЕЛОПА КРУС

Дружба і співпраця зі знаменитим іспанським режисером стала для Пенелопи Крус квитком на найкращі знімальні майданчики світу.
 
″Засвітившись″ у ″Живій плоті″, вже за 2 роки Крус разом Альмодоваром наробила галасу стрічкою ″Все про мою матір″. Загалом фільм назбирав близько 40 кінопремій, проте Крус нічого не перепало, окрім уваги світової кіноспільноти. Зрештою, це безцінно, а для всього іншого, як відомо, існує ″MasterCard″.
 
Творчий тандем Альмодовар-Крус подарував прихильникам 6 стрічок за майже два десятки років їхніх дружніх стосунків.

6. ВУДІ АЛЛЕН, ДАЙАН КІТОН, СКАРЛЕТ ЙОХАНСОН І ЕММА СТОУН

Головний ″дідусь″ світого кіно за всю кар'єру не обмежився однією музою. У нього їх 3, і якщо все піде такими ж темпами, можна з впевненістю стверджувати, що це далеко не кінець.
 
З Дайан Кітон Аллен зняв 8 фільмів, в тому числі ″Енні Холл″, за який обидвоє отримали по ″Оскару″ в 1978-му.
 
Скарлет Йохансон надихала Вуді в так званий ″європейський період″ його творчості. На рахунку їхнього тандему 3 спільних фільми.
 
Емма Стоун зіграла в двох передостанніх стрічках Вуді Аллена - Магії місячного сяйва та ″Ірраціональній людині″.
 
У ″Світському житті″ (поки останній фільм знаменитого режисера) жодній з цих прекрасних жінок місця не знайшлось. Їх замінили Крістен Сюарт і Блейк Лайвлі.
 
На 2017 традиційно заплановано прем'єру чергового фільму Аллена. Поживемо-побачимо, хто займе вакантне місце музи знаменитого невротика.

5. МАРТІН СКОРСЕЗЕ, РОБЕРТ ДЕ НІРО, ЛЕОНАРДО ДІ КАПРІО

Мартін Скорсезе займає особливе місце серед світових кінознаменитостей. І музи у нього не менш особливі.
 
Тандем геніального режисера і не менш геніального актора Роберта Де Ніро подарував прихильникам 8 стрічок, серед яких ″Таксист″, ″Казино″, ″Мис страху″, ″Скажений бик″. Ба, більше — свого часу Де Ніро врятував Скорсезе життя. Коли Мартін дуже захопився кокаїном, в якийсь момент Роберт запропонував йому нюхати цукор, якщо вже йому кортить щось нюхати, підняти свій зад і піти робити те, що у нього найбільше виходить — знімати фільми.
 
Режисер дослухався до поради улюбленого актора, щоправда з часом знайшов собі іншого муза — Леонардо Ді Капріо.
 
Результат співпраці не менш вражаючий - ″Банди Нью-Йорка″, ″Авіатор″, ″Відступники″, ″Острів проклятих″, ″Вовк з Волл-Стріт″.
 
З впевненістю можна сказати, що Лео і Роберт зробили кар'єру своєму товаришу Мартіну Скорсезе.

4. ТІМ БАРТОН І ХЕЛЕНА БОНЕМ КАРТЕР

Хелена була коханою жінкою і музою знаменитого режисера. Разом вони працювали над стрічками: ″Планета мавп″, ″Чарлі і шоколадна фабрика″, ″Суїні Тодд″, ″Аліса в країні чудес″ та інші.
 
Окрім творчості, парочку пов'язують 12 років спільного життя, двоє дітей та коридор між будинками в елітному районі Лондона, який не зруйнували навіть після розлучення.
 

3. АЛЬФРЕД ХІЧКОК І ГРЕЙС КЕЛЛІ

Хіч зустрів головну музу свого творчого життя, коли та була ще нікому не відомою акторкою, що безуспішно оббивала пороги голлівудських студій. Не роздумуючи Хічкок покликав Грейс у свою стрічку ″У випадку вбивства набирайте М″.
 
Блондинка одразу ″запала в серце і полонила душу″ знаменитого режисера, і він знімав її у ″Спіймати злодія″ та ″Вікні у двір″. Хіч називав Келлі ″засніженим вулканом″ таким чином підкреслюючи ″стійкий, нордичний характер″. Їхнє партнерство закінчилось, коли Грейс вийшла за князя Реньє і стала принцесою Монако.
 
Хічкок неодноразово намагався заманити Грейс у свої фільми, однак безрезультатно. Та образ фатальної ″холодної″ блондинки був чи не в кожному фільмі маестро, а всі героїні були візуально схожі на Грейс Келлі.
 

2. КВЕНТІН ТАРАНТІНО І УМА ТУРМАН

Квентін неодноразово в інтерв'ю називав своєю єдиною і неповторною музою Уму Турман, наголошуючи при цьому, що це жінка, яку він готовий чекати все життя.
 
Зрештою, Тарантіно дочекався — подейкують, що один з найзнаменитіших тандемів Голлівуду поєднує дещо більше, ніж творчість. Ума навіть розірвала заручини зі своїм нареченим французьким мільярдером Арпадом Бюссоном.
 
А почалось все у далекому 94-му, під час першої спільної роботи над ″Кримінальним чтивом″. За роль Мії Волес Турман вперше була номінована на ″Оскар″. Далі були дві частини ″Вбити Білла″. При чому, сценарій першого фільму Квентін писав спеціально для Уми, а над сценарієм сиквелу вони працювали разом.
 
Подейкують, що Тарантіно писав ″Безславних виродків″ заради ролі Сюзанни, яку, за задумом режисера, мала б зіграти Ума. Однак Турман відмовилась від ролі, а Тарантіно дописав у сценарій сцену вбивства Сюзанни, таким чином ″помстившись″ своїй музі.

1. ФЕДЕРІКО ФЕЛЛІНІ І ДЖУЛЬЄТТА МАЗІНА

Одна з найщасливіших пар в історії кіно. Їхнє спільне життя - уособлення відомої фрази ″жили вони довго, щасливо і померли в один день″.
 
За 50 років спільного життя цей дует зробив 6 фільмів. Кульмінацією їхньої творчості став ″Оскар″, який вручили Федеріко у 1993 за ″заслуги перед кіно″.
 
Коли Фелліні стояв на сцені зі статуеткою в руках, камери вихопили в залі заплакану Мазіну. Федеріко говорив їй зі сцени: ″Джульєтта, припини плакати″. Через півроку після цієї сцени Фелліні помре, а Джульєтта переживе його на 4 місяці.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше