Раціон під час війни: які продукти вживати, аби не стресувати

В Україні понад три місяці йде війна, через що багато людей постійно знаходяться у стані стресу та тривоги. Це є суттєвим потрясінням для людського організму, що порушує тонкі біохімічні процеси, запускає каскади гормональних і нейромедіаторних дисбалансів, які впливають на організм та загальне самопочуття. Аби не втрачати форму та витримати напругу, сервіс доставки продуктів Zakaz.ua підготував для вас добірку продуктів, які містять необхідні вітаміни та мають заспокійливі властивості. Вони значно покращать ваш емоційний та психологічний стан.

Банани

Банани – їжа не просто смачна, а й надзвичайно корисна. У плодах міститься триптофан, який бере участь в синтезі серотоніну. Він сприяє підвищенню настрою, знижує наслідки переживань для організму, збільшує працездатність. Крім того, банани багаті на вітаміни А, В6, С, калієм, магнієм, кальцієм, флавоноїдами, антиоксидантами і клітковиною. Жовтий смаколик може захистити від хронічних захворювань, такі як діабет, серцево-судинні захворювання, інсульт і деякі види раку. Регулярне споживання бананів ефективно очищає організм та сприятливо впливає на систему травлення.

Авокадо 

Авокадо - справжня їжа-антистрес, яка є відмінним джерелом вітаміну В6 та фолієвої кислоти, що сприяє зменшенню стресу, допомагаючи підтримувати належне функціонування нервової системи. Мононасичені жири, що містяться в авокадо, допомагають знизити тиск, а калію в авокадо навіть більше ніж у бананах. Калій прискорює органічні реакції всередині організму, які відповідають за розвиток витривалості та сприяють насиченню мозку киснем.

Риба 

Риба та морепродукти надзвичайно важливі у раціоні. У рибі містяться жирні кислоти Омега-3, які мають низку корисних властивостей. Вони регулюють кількість виділеного адреналіну і знижують рівень кортизолу, в результаті чого людина стає менш схильною до стресу. Крім цього, риба багата на кальцій, фосфор та є джерелом заліза, цинку, йоду, магнію та калію. Надто жирну рибу рекомендовано їсти не частіше 2-х разів на тиждень. До жирної риби відносяться: лосось, сардина, оселедець, сайра, севрюга, тунець та інші.

Зелений, травяний чи ромашковий чай 

Ромашковий та будь-який інший трав’яний чай в цілому позитивно впливають на організм, зокрема заспокоюють нервову систему. Зелений чай навпаки підійде у ситуації, коли вам потрібно збадьоритися. Хоча цей напій містить ударну концентрацію кофеїну, в ньому також є теїн - амінокислота, яка підвищує ефективність роботи мозку і підвищує його ресурси для боротьби зі стресом. Кілька чашок зеленого чаю на день допоможуть знизити тривожність і водночас не зроблять вас млявими та сонними.

Горіхи та насіння

Насіння соняшника є багатим джерелом вітаміну Е. Цей жиророзчинний вітамін діє як потужний антиоксидант, який важливий для психічного здоров'я. В свою чергу горіхи удосталь містять вітаміни В3, В1 і В6. Вони багаті на антистресовий мінерал магній, який допомагає розслабити гладкі м'язи кровоносних судин. У зв'язку з цим у мозок надходить більше кисню, що запобігає головним болям і мігрені. Також горіхи мають найефективнішу комбінацію білка та жиру та вважаються гарним заспокійливим. Коли ви чистите горішки або лускаєте насіння, ви робите ритмічні рухи, що допомагають людині розслабитись. 

Чорний шоколад

Корисність шоколаду залежить від кількості цукру в ньому. Звичайно, молочний шоколад з великим вмістом цукру та олії не принесе вам користі. Інша річ — шоколад чорний (щонайменше 70% какао). У ньому міститься амінокислота L-Тіанін, що має психоактивні властивості: зменшує вплив стресу, покращує когнітивні здібності та підвищує настрій.

Молоко 

У кожній склянці молока містяться вітаміни групи В, білок, амінокислоти, вітамін D і кальцій. Головним його елементом, що допомагає знімати стрес, є кальцій. Однак, обирати варто напій з невеликою кількістю жирності. Найкраще підійде однопроцентне молоко (1%). Вживати його бажано перед сном, тому що воно допомагає заспокоїтися та прискорює процес засинання.

Броколі

Все тому що вони є одними з найбільш концентрованих джерел магнію, вітаміну С та фолієвої кислоти, які позитивно впливають на психічне здоров'я. Броколі також багатий сульфорафаном, сполукою сірки, яка має нейропротекторні властивості і може надавати заспокійливий та антидепресантний ефект. Окрім того, 1 склянка (184 г) вареного броколі містить понад 20% денної норми вітаміну B6, приймання якого зменшує ризик розвитку тривог та депресій у жінок.

Стрес та емоційні хвилі виснажують організм людини, що проявляється зниженою працездатністю, відчуттям втоми, недостатністю енергії, песимізмом та навіть панічними атаками. Тут не допоможуть заклики «мислити позитивно». Стресовий стан збільшує потребу в певних поживних речовинах, найважливішими з яких є магній, вітамін C, вітаміни групи B, залізо і жирні кислоти Омега-3. Тому фахівці сервісу доставки продуктів Zakaz.ua на час воєнного стану в Україні рекомендують збільшити у своєму раціоні кількість овочів, фруктів, морепродуктів та інших продуктів, в яких містяться зазначені поживні речовини. 

“До речі, щоб не витрачати зайвий час на похід до супермаркету та не нервувати в чергах на касі, всі ці продукти можна замовити онлайн на сайті або у мобільному додатку Zakaz.ua. Сервіс дозволяє значно зекономити час та кошти під час продуктового шопінгу і придбати потрібні товари, не виходячи з дому”, - коментує Євген Нетреба, комерційний директор компанії. 

Оформлення покупки в Zakaz.ua займає мінімум часу: потрібно наповнити кошик, ввести контактні дані, обрати форму оплати та зручне двогодинне вікно доставки. Підтвердження замовлення надійде на електронну пошту та телефон у вигляді sms. Головна перевага замовлення продуктів онлайн - це економія часу та фізичних сил, що доводиться витрачати на походи до магазинів та пошуки потрібного товару на прилавках. Практика показує, що навіть сім'ї з двох осіб на тиждень потрібно до тридцяти кілограмів продуктів та супутніх товарів. Однак, сьогодні простіше перекласти ці турботи на плечі сервісу доставки.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com