Писанкове материнство від UaModna

29 квітня 2016
Редакція

Одним із найвідоміших символів Великодня з давніх часів є писанка. Традиція писанкарства тісно пов'язана із значенням яйця: практично у всіх народів світу воно було символом пробудження природи, початку нового життя. Про це розповідають багато міфів та легенд. Відповідно, вони стали символом великої радості. Тієї ж, яку відчувають жінки в тяжі.
 


Споконвіку писанки були оберегами для людей. Кожен орнамент мав своє важливе значення. Для прикладу, майбутні мами наносили на яйце візерунки з птахами. Це був символ маленької душі, яка от-от з’явиться на цей світ. (Адже вважалось, що до новонароджених душа прилітає саме в образі пташки.) Такі ж писанки ставились у колиску. А от бездітним матерям доводилось протягом трьох років розписувати квітами по 12 яєць і дарувати їх діткам. Предки вірили, що квіти – це обличчя ненароджених малюків.


І взагалі, першим на Великдень писанки дарували саме дітям, адже вони були посланцями неба. UaModni майбутні матері подарували писаночки своїм малятам у животиках.
 


Колись писанки розмальовували тільки матері. Мати могла писати писанку тільки у тому випадку, якщо вона мирно провела день, на з ким не сварилась і не грішила. Оскільки вони, як ніхто інший, пов'язані, зі створенням нового життя, розпис писанки перетворюється для них в справжній обряд. За стародавніми звичаями, жінка повинна робити це у певний визначений час, на самоті, подумки бажаючи всього найкращого своїй дитинці. А наші матусі знайшли свій спосіб дотримуватися цієї давньої традиції.

Фотографії зроблено в "Світлиці муляровій": http://www.muliarova.if.ua

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Алі 24 травня 2013
Дуже красиво розписані животики :)
Vitaliy 3 травня 2013
Cool.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше