Психологи пояснили значення снів, які іноді сняться всім

Людство протягом всього свого існування намагається розгадати таємниці сновидінь. Зараз навіть існує спеціальна наука, що вивчає сновидіння,  онейрологія. Ті, хто науці віддають перевагу езотериці, люблять тлумачити свої сни за всілякими сонниках і вірять, що вони можуть передбачати майбутнє. А ось психологи вважають, що сновидіння точно відображають наш поточний стан, і часто це спосіб підсвідомості сказати нам щось дуже важливе.

 

Ми дізналися, що є ряд сновидінь, які є загальними для всіх. Вони хоч раз снилися кожному з нас. Ці сни викликані нашими стародавніми інстинктами, культурним кодом, досвідом наших предків і особистим досвідом. Психолог, фахівець в області сновидінь Патриція Ґарфілд називає їх «універсальними снами»: «Різні люди готують печеню по-різному, але всі готують її з м'яса. Те ж саме стосується снів: усі бачать різні сни, але в їхній основі лежать загальні сюжети. Вони настільки ж древні, як саме людство».

1. Падіння

У дорослому віці нам набагато частіше сниться, що ми падаємо, ніж літаємо. На думку психолога Іена Воллеса, сон про падіння символізує страх втрати контролю. Ви більше не можете управляти чимось у вашому житті, можливо, настали різкі зміни, до яких ви не були готові, і у вас немов вибили землю з-під ніг. Подумайте, в якій галузі життя (робота, відносини, фінанси, здоров'я тощо) ви зараз відчуваєте себе пригніченим або вразливим і як це можна виправити.

А деякі вчені пояснюють сни про падіння простою фізіологією. У міру того як тіло занурюється в сон, нервова система починає заспокоюватися, кров'яний тиск і частота серцевих скорочень падають, і цей фізіологічний зсув наш сплячий мозок (особливо якщо він був перевантажений протягом дня) може сприйняти як небезпеку, наближення загибелі, і тоді ми різко прокидаємося.

Протилежна версія цього сну  політ  позначає звільнення від якогось важкого тягаря, почуття свободи.

2. Випадання зубів, каліцтва і смерть

Підсвідомо зуби передусім  наша зброя, ознака сили, здібності «відкусити» шматочок світу. Можливо, ви недавно відчули себе обезброєним, беззахисним в реальному світі. Про це пише психолог Пенні Пірс.

А ось сновидіння Патриція Ґарфілд, яка упродовж років вивчає сновидіння, пов'язує сон про випадання зубів із прихованим гнівом. Коли ми придушуємо гнів, ми, як правило, стискаємо щелепи, від цього можуть скрипіти і сточуються зуби. Такий сон може попереджати, що вам час звільнитися від негативних почуттів.

Досить часто нам сняться сни про те, що хтось із близьких поранений, хворий або вмирає. Такий сон викликає жах, але з погляу психології все не так страшно. Це просто страх перед майбутнім, перед неминучими змінами, які відбуваються з дорогими людьми. Якщо вам сниться власна смерть, значить, вмирає, йде в минуле якась частина вас самих, щоб звільнити місце новому.

«Зворотні» сни  про народження і одужання  зазвичай супроводжують початок чогось нового: роботи або проекту, символізують якийсь новий досвід.

3. Провал на іспиті або виступі

Ви тягнете квиток на іспиті і раптом розумієте, що нічого не пам'ятаєте, чи стоїте перед великою аудиторією і не можете вимовити ні слова. Такі сни можуть снитися не тільки студентам і школярам, а й людям, які вже давним-давно закінчили навчання. Найімовірніше, ви незадовго до сну відчували стрес, про щось сильно турбувалися. У такому випадку варто влаштувати собі перепочинок.

4. Невідповідний одяг або його відсутність

Ви опинилися в громадському місці в невідповідному одязі або й зовсім без нього. Тут важливо звернути увагу на почуття, які ви відчували уві сні. Такі сни часто супроводжуються почуттям сорому і збентеження. «Значить, в реальному житті ви відчуваєте себе вразливим, можливо, на новій роботі або у відносинах, боїтеся, що інші дізнаються про ваші слабкості і недоліки»,  зазначає психолог Іен Воллес. Але якщо уві сні ви не відчуваєте сорому, а, навпаки, пишаєтеся собою, це має протилежне значення. Можливо, вам не вистачає визнання, захоплення, ви хочете, щоб вас як слід розглянули.

Якщо незабаром у вас має бути якась важлива подія і вам сниться, що на цю подію ви або хтось знайомий з'явилися в неналежному вигляді, це означає, що у вас є сумніви щодо цієї події. Приклад, нареченій напередодні весілля сниться наречений у костюмі клоуна.

5. Переслідування (гонитва)

У таких снів є кілька трактувань. «Люди, які схильні уникати конфліктів, які тікають від проблем, а не вирішують їх, будуть бачити часто повторюваний сон про те, що їх переслідують»,  переконана фахівець в галузі сновидінь Лаурі Льовенберґ.

Зверніть увагу на переслідувача. Той, хто вас переслідує, біжить за вами по п'ятах  неприємне відчуття або ситуація, про яку ви намагаєтеся не думати, наприклад залежність або борг. Вас переслідує знайома людина? Подумайте, з чим або з ким вона у вас асоціюється. Уві сні вона може означати не себе, а когось іншого, або навіть якусь частину вашої власної особистості, яку ви не визнаєте, наприклад прихований талант або прагнення.

Також є теорія, що сни про втечу від когось  просто відгомони первісних інстинктів, які закладені в наших генах завдяки далеким предкам. Адже їм весь час доводилося побоюватися атак великих хижаків.

6. Катастрофа або кінець світу

Сни про природні чи техногенні катастрофи  цунамі, пожежі, вибухи тощо  хоч раз в житті снилися кожному з нас. У такому сні ми відчуваємо страх не тільки за власне життя, а й за життя близьких, а також за своє майно. Ці сни можуть означати особисті проблеми, які вийшли з-під контролю, а також відчуття якоїсь загрози в реальному житті. Ну і звичайно, масла у вогонь підливають постійні повідомлення про катастрофи і теракти в ЗМІ. Ми відчуваємо себе дуже вразливими в сучасному світі.

Іноді в страшному сні ми щосили намагаємося закричати, але відчуваємо, що у нас пропав голос, що викликає ще більший жах. Психологи пояснюють це явище сонним паралічем. Під час швидкої фази сну, протягом якої нам сняться сни, наш мозок спеціально ніби паралізує тіло, для того щоб ми могли спокійно лежати, а не «проживати» свій сон  бігати, стрибати тощо. Люди, які відчувають сонний параліч, зазвичай прокидаються до завершення швидкої фази і на короткий проміжок часу впадають у стан між сном і дійсністю. Це може відчуватися як нездатність рухатися, говорити, а в деяких випадках  дихати.

7. Несправна техніка або транспорт

Ви намагаєтеся скористатися якоюсь технікою, але вона ламається у вас на очах, наприклад виходить з ладу телефон і ви не можете зателефонувати. На думку Патриції Ґарфілд, такі сни частіше сняться жінкам і символізують переживання через стосунки або втрату емоційного зв'язку з кимось.

До цієї ж категорії можна віднести сни, де ви намагаєтеся керувати транспортним засобом, але воно несправне. Найімовірніше, вам не вистачає підтримки, ви не можете самостійно впоратися з якоюсь важкою життєвою ситуацією.

8. Вагітність

Як не дивно, сни про вагітність можуть сниться не тільки жінкам, а й чоловікам. «Вагітність уві сні символізує щось нове, зростаюче всередині вас»,  вважає психолог Девід Бедрик. Ви підсвідомо мрієте «народити» новий захоплюючий творчий проект. Це може бути що завгодно: написання розповіді або ремонт будинку. Пора поставити собі за мету і представити себе світові в новій якості.

Після такого сну, якщо ви не вагітні в реальному житті, подумайте про свої сплячі таланти і мрії: вони вимагають реалізації.

9. Запізнення

Ви біжите за поїздом, що їде, або спізнюєтеся на важливу зустріч  схожі сни бувають досить часто. На думку фахівця в галузі сновидінь Майкла Р. Олсена, вони можуть символізувати страх упустити щось дуже важливе, наприклад щось в розвитку ваших відносин або вихованні дитини. Якщо в реальності ви постійно завантажені і відчуваєте брак часу, за допомогою такого сну підсвідомість сигналізує, що вам час переглянути свій розклад і звільнити час для дійсно важливих речей.

10. Незнайома кімната

Сни про нові приміщення  це сни про самопізнання. Якщо уві сні ви потрапляєте в незнайомий будинок, це означає, що ви погано себе знаєте, намагаєтеся заперечувати якийсь бік свого характеру. Окрема незнайома кімната символізує, що у вас є прихований талант, навичка або можливість, яку ви не використовуєте.

Психотерапевт Едді Траверса вважає, що підсвідомо деякі приміщення асоціюються у нас з певними процесами. Кухня  місце, де відбувається трансформація продуктів у готову страву. Можливо, ви зараз переживаєте якісь внутрішні зміни. Туалетна кімната  символ звільнення від усього зайвого. Пора позбутися від того, що стало для вас непотрібним. Ванна  символ очищення. У вас є потреба прояснити, побачити ясно якусь ситуацію. Спальня повідає про те, що найбільше хвилює вас у любовних відносинах.

Вам снилося щось схоже Або вам зазвичай сниться щось інше? Розкажіть про це в коментарях.

Обкладинка — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше