Психологічна допомога в екстремальних ситуаціях

22 жовтня 2014
Andrey Zlotnikov
Ми вже розповідали, як діяти під час нападів паніки. Але що робити, якщо це сталося з людиною, що знаходиться поруч з вами?

Вам слід проявляти холоднокровність і знати, що дії людини в стані сильного стресу можуть здаватися ненормальними, але це лише її реакція на екстремальну ситуацію.
 
Мій колега був в заручником в Донецьку протягом однієї доби, коли працював там з місією міжнародного Червоного Хреста. На щастя, він повернувся цілим і неушкодженим. Те, що він розповідав, виходить за межі буденного досвіду - приниження, допити, ніч на колінах. У нього вистачило внутрішніх сил - душевних і фізичних - впоратися з цією екстремальною ситуацією. Але реакції на стрес у людей зустрічаються різні, тому краще бути готовим до них.

Якщо ви хочете допомогти людині, дотримуйтесь наступних правил:
 
  • Переконайтеся у своїй готовності надати психологічну допомогу. Якщо ви самі перебуваєте в нестабільному емоційному стані (страшно, неприємно, соромно і т.п.), знайдіть когось, хто зможе надати підтримку. Основний принцип - "не нашкодь". Перебуваючи поруч з людиною в стані сильного стресу, слід проявляти холоднокровність і знати, що її дії можуть здаватися ненормальними, неадекватними, але це лише реакція на екстремальну ситуацію.
     
  • Переконайтеся у своїй безпеці. Людина в стані афекту може не усвідомлювати, що вона робить, і бути потенційно небезпечною. Вона може кинутися на вас з кулаками, криками, потягнути за собою в небезпечну зону.
     
  • Перевірте, чи потрібна потерпілому медична допомога. Якщо є потреба, повідомте, що допомога вже їде, необхідно економити сили і не діяти самотужки.

Страх і тривога. Що робити?


Не залишайте людину одну. Страх і тривога важко переносяться на самоті.

Поговоріть про це. Можливо, розповідаючи про свої почуття, людина сама усвідомить ірраціональність своїх страхів та тривог. З дитиною можна малювати, гратися – робити все, що допоможе висловити почуття.

Спробуйте знайти їй якесь завдання (фізична праця, домашні клопоти).

Плач. Що робити?


Сльози - це спосіб висловити свої почуття, тому потрібно надавати підтримку (цілком доречно без слів). Взяти за руку, обійняти, погладити по голові, спині. Ваші дії повинні допомогти людині повно і емоційно відреагувати на ситуацію.

Істерика. Що робити?


Істерика - непродуктивний емоційний стан, що приводить до виснаження - фізичного та психологічного.

Позбудьтеся "глядачів". Створіть спокійну атмосферу - вимкніть джерела шуму.

Зробіть щось, що може сильно здивувати (дати ляпас, облити водою, з гуркотом впустити предмет, різко крикнути на потерпілого).

Якщо це не можливо, надайте підтримку, описану в попередньому пункті. Не починайте розмову чи суперечку. Мовчазна підтримка.

Коли істерика пройде, запропонуйте людині води, дайте їй вмитися. Створіть умови для відпочинку, оскільки істерика виснажує.

Нервове тремтіння. Що робити?


Потрібно посилити його. Візьміть людину за плечі та сильно, різко трясіть її протягом 10-15 секунд. Продовжуйте розмовляти з нею, інакше вона може сприйняти ваші дії як напад.

Після завершення реакції необхідно дати постраждалому можливість відпочити. Бажано вкласти його спати.

Категорично не можна:
 
  • Обіймати постраждалого чи притискати його до себе.
  • Вкривати його чимось теплим.
  • Заспокоювати постраждалого, говорити, щоб він узяв себе в руки.
     

Гнів, злість, агресія. Що робити?


Зведіть до мінімуму кількість оточуючих.

Дайте постраждалому можливість "випустити пару" (наприклад, виговоритися чи побити подушку).

Доручіть йому роботу, пов'язану з високим фізичним навантаженням.

Демонструйте доброзичливість. Навіть якщо ви не згодні з постраждалим, не звинувачуйте його. В іншому випадку агресивна поведінка буде направлена на вас. Не можна казати: "Що ж ти за людина?!" Треба казати: "Ти жахливо злишся, тобі хочеться все рознести вщент. Давай разом спробуємо знайти вихід з цієї ситуації".

Намагайтеся розрядити обстановку смішними коментарями чи діями, але тільки в тому випадку, якщо це доречно.

Агресія може бути нейтралізована страхом покарання, якщо:
 
  • У того, хто поводиться агресивно, немає мети отримати вигоду від агресивної поведінки (наприклад, помститися);
     
  • Покарання суворе і ймовірність його реалізації велика.
     
Бережіть себе і своїх близьких і не втрачайте сили духу в екстремальних ситуаціях!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше