Пригоризонтна обсерваторія Безводовка

29 квітня 2016
Griandr Tarnovski

В 1 кілометрі на північ від зниклого села Безводовка Ічнянського району Чернігівської області розташована група земляних насипів. Чотири насипи розташовані по колу діаметром 185 м. Комплекс знаходиться на висоті 170 м над рівнем моря на плато, вододілі річок Іченька, Безводовка та одного з витоків річки Смош. Наукова література описує їх, як кургани кочових племен ІІ-І тисячоліття до н.е. Але якщо поглянути на них більш масштабно, доведеться засумніватися у висновку вчених.


На трьохверстовій карті Шуберта 1861 року зображено 6 насипів по колу, 4 з яких мають видовжену форму. Хоча карта може бути не зовсім точною, вона дає можливість уявити, як виглядав комплекс 150 років тому. До наших днів збереглося чотири великі насипи і один насип супутник, тому що деякі з них були зруйновані плугом та людською байдужістю.
 


Але ті насипи, які збереглися, дають нам можливість припустити, що їх було вісім і вони слугували візирами для астрономічних спостережень. На супутниковому знімку поряд із вцілілими курганами добре видно темні кола на місці розораних курганів. З півничного боку комплексу візиру не було, тому що на карті та на земній поверхні відсутні сліди його існування. Західній візир передбачає існування східного, південно-західний передбачає існування південно-східного, північно-східний – північно-західного.

Шість візирів відзначають астрономічні події сходу і заходу сонця в дні зимового і літнього сонцестояння та осіннього і весняного рівнодення. На що вказує південний візир поки-що невідомо. На фото реконструкція ймовірного вигляду та розміщення ближніх візирів. Вони підписані азимутом та датою астрономічних подій, на які вказують. Також вони могли використовуватися для спостережень за Місяцем. Робоче місце спостерігача було розташоване в центрі комплексу, в той же час протилежні ближні візири могли бути РМС.

На трьохверстовій карті Шуберта позначені Дальні Візири, які використовувалися для більш точного визначення азимуту сходу і заходу сонця з точністю до мінути дуги. Відстань між центром комплексу і західним ДВ 830 метрів, між центром і північним ДВ 1660 м, що в двічі більше, а між центром і південно – західним та південно-східним ДВ 3320 м, що ,знов таки, в двічі більше, ніж між центром та північним ДВ.

Проявляється чітка закономірність 830*2=1660*2=3320. ДВ південо-східний та південно-західний розташовані в 4 рази далі, ніж західний, тому що визначення точок зимового та літнього сонцестояння є більш складним завданням, ніж визначення осіннього та весняного рівнодення, оскільки в дні, близькі до днів сонцестояння, рух точок сходу і заходу по горизонту ледве помітний.

Є підстави припустити, що обсерваторія була створена в часи, коли будували відомі пригоризонтні обсерваторії Аркаім та Стоунхендж, тобто 3-5 тис. років тому. Аналогію між ними можна провести з наступних причин. Аркаім знаходиться на широті 52 градуси 39” п.ш., Стоунхендж - 51 градуси 11” п.ш., Безводовка – 50 градуси 31” п.ш. Три обсерваторії на відстані близько двох тисяч кілометрів одна від одної знаходяться в одній смузі, де реальна форма Землі (неідеальна куля) перетинається з уявною правильною формою. Діаметр центрального кола ближніх візирів Аркаіма - 150м., Стоунхенджа -100 м., Безводовки - 185 м. У трьох обсерваторій особливо виділений північно-східний візир сходу сонця 22 червня, коли день найдовший в році.
Дізнайтеся більше про обсерваторію Безводовка в авторському фільмі.

Автор: Griandr Tarnovski.
Джерело: www.bezvodovka.com

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше