Проект "Стіна"

3 березня 2015
Roman Bonchuk
                                                     Я забагато пив чорної крові мертвих.
Мішле

 
Проект "Стіна" виник достатньо давно й прийняв певного розмаїття. Будь-яку справу варто розтягувати в просторі, за принципом "повільно-повільно": для уникнення зайвого поту та ремісництва. Стіна споконвіку була формою захисту та відокремлення, стіна може бути ментальною, сакральною, мета-фізичною, цегляною, молекулярною (є думка, що рак на сьогодні є імунною стіною, що захищає нас від злоякісного вірусу), мовна стіна тощо. Можна вважати вибудову стіни фортечної як варіанту просторового компромісу, що також є архетипом "сповільнення" катаклізму, конфлікту чи бодай війни…

Моє особисте знайомство із Стіною виникло десь два роки назад, коли я працював в мальовничому Криму, вигадуючи "анатомії доктора Фороса" й розуміючи, що вигадана мною ж таки (і не мною) філософія смерті є неабияким зіллям та ліком в протидії навколишньому абсурду та хаосу. Абсурд з цього речення доведеться писати з великої літери. Для мене особисто усвідомлення та розмежування Абсурду та бунту відбулось так років 15 назад, коли я закінчував восьмий клас й тихенько поцуплював з бібліотеки мого Вчителя праці Сартра та Камю. Жадібно зачитувався літературою, хоча мій Вчитель потім мені впевнено сказав: "Вам всім хочеться драми: її вичерпали Рембрандт, Достоєвський ну і,звісно, Камю".

Я віддавав перевагу творам Кафки, хоча й він став для мене не переконливим з певних причин. Французи полюбляють прозорість й кришталевість не тільки думок й застанов. Витонченість "Незворотності" в кіно з ликом Солітера чи, до прикладу, моїх улюблених "Мучениць" ("martyns") із сертифікатом святості – зараз таки для мене абсурд, а абсурдне, бо максимально наближене до реальності. Не варто мислити 2-д категоріями – є небезпека захворіти. От і сам Камю полюбляв грати в футбол й захворів туберкульозом, й сусід його за принципами розмірковування, Ясперс, теж мучився бронхами (але це вже недолік часу та кармічність простору). Прообраз подвійного страждання???

Можливо, до того ж можна отримати в десятеро більше дозування муками й стражданнями: до прикладу, мучитись від відсутності сенсу, від слабості організму, від важкого дитинства, від відсутності любові чи реалізації – це соціальні інфекції й, на жаль, передаються генетично. Ось, до прикладу, словами Пегі можна окреслити, що "колишня жертва й собі стала катом, але, цікава деталь, катом, що точно відтворює риси свого колишнього мучителя". Ну із вищезгаданим солітером сумнівів жодних щодо соціального абсурду, а от, до прикладу, спіральність виникнення таких кретинів як Каллігула, Нерон чи бодай якийсь доктор-зло. Хоча й тут формула спрацьовує: у Каллігули батько Тіберій (відтворював "сад перевертнів"), ну а тупість другого не варто обговорювати.

До чого я це відтворюю, для того, щоб зрозуміти, що життя є боротьба, а коли боротьба втрачає сенс – автоматично стає Абсурдом; а абсурду можна протидіяти тільки Бунтом, а прояв у найкращій формі самого бунту – це, звісно, Стіна.

Подеколи будь-кого з присутніх на Землі відвідує думка чи розуміння нонсенсу самого перебування та  обмеженості самого життєдайного струму. Тут не варто складати руки. Варто продовжувати пошук, йти на жертви – хто шукає, той нічого не знаходить, бо Пустеля безкінечна й голодна. Абсурд найбільше присутній там, де немає сакрального… Де відсутнє вірування, де немає любові й молитви – в цьому варіанті християнський світ дає багато, й дає можливість спокійної смерті, й спокійного народження.

Постійно боротись важко – скелет не з заліза й мозок не невичерпний, хоча все можна обміряти, все можна модифікувати – людина сама себе знищує своїми рецептурами так званого щастя й нещастя.

Самоусвідомлення смерті – є найбільш потужним в розвитку самого індивідуума чи монади, називаймо як бажаємо… Суть  в тому, що кінцева зупинка - смерть й суттєвими є форма, як з нею зустрітись, в якому вбранні та з яким поглядом. Бажано – без боргів... Хоча і їх спишуть нанівець. Як протидіяти Абсурду – будувати Стіну. Якщо не виходить будувати – ставайте Акторами (рецептура К'єркєгора). До речі, самому К'єркєгору й інакшого виходу не було, бути відвертим атеїстом, називаючи "Віру – просто малодушшям", це дійсно його проблема й нікого іншого.

Стіна має бути збудована при житті, вона і залишиться після життя у формі проформи конкретного індивідуума або у формі надмогильної плити – і нічого смішного в цьому немає – хіба замовити кремацію й за окрему плату згодувати себе водоростям в океані.

Як прожити абсурдній людині в абсурдному світі? Добрезне запитання. Є стратегії та міркування:  відмовитись від пошуку (стати, до прикладу, таксистом чи м'ясником), по-друге, вбити себе (неабиякий прояв сили та волі), стати актором (головне не заграватись) чи монахом: все життя нести Світло й Істину. Нести Світло, як у стрічці Тарковського "Ностальгія" - нести свічку в тумані до кінця чи стати ангелом істини й захищати її мечем. Знову ж таки, тектологія Кастанеди згадується. Стіна.

Будуймо Стіну – нічого страшного: чим більший біля неї сміттярник – тим вища стіна. Це сказав, здається, Ейнштейн, а потім і доктор Фройд.

За Стіною тихо та спокійно.

Стіна є Межею й Маркером і нульовим вектором… й джерелом.

Стіна..

З повагою Р. Бончук 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше