Проблеми української музики

30 червня 2015
Олександра
Музика - є невід’ємною частиною культури нації. Без розвитку мистецтва люди дуже швидко втрачають свою ідентичність та історичну пам'ять. Загальні фактори в економіці, міжнаціональне розуміння один одного, взаємоповага, мораль та усі засади цивілізації формуються в першу чергу культурою. Найбільший вплив на суспільство мають саме музичні твори, фільми та література. Але, якщо з останнім пунктом наша країна більш менш має чим похизуватись, то з першим та другим в нас, на жаль, проблеми. Не будемо зачіпати болючу тему кінематографу, спробуємо розібрати музичну сферу.

Власне, якщо проїхатися територією нашої країни, то, мабуть, в кожному місті знайдеться до 10-15 гуртів. Але середній вік кожного колективу 1-5 років і більшість з них зникають з радарів слухачів дуже швидко, навіть, якщо отримають якусь популярність. Чому це відбувається? Що нам заважає розвиватися в цій сфері?

Совковий комплекс меншовартості

Насправді дуже актуальна проблема для України - саме совковий комплекс другорядних. Десь там, здається, будують краще, десь існує рай, а те, що робиться тут, не може бути якісним. Хоча, це не так. Нашим виконавцям багато чого не вистачає, але в більшості випадків така проблема виникає саме через переконання пересічного українця, що закордоном все робиться краще. В результаті, більш менш перспективний гурт не має взагалі жодних шансів розширити свою публіку та почати заробляти. От і виходить, для наших виконавців єдина перспектива стати відомим - заявити про себе закордоном. Але разом з цим є й інший бік медалі, який дуже сильно спливає на якість музичного сегменту.

Відсутність каналу, де можна знайомитися зі світовими новинками

Я не буду говорити про поп індустрію, а зверну увагу на не менш поширену рок та метал музику. Коли починаєш вивчати це питання, приходить розуміння, що наша країна відстає і ця відстань настільки велика, що, здається, ми пропустили якийсь період в житті.

Не будемо говорити про Океан Ельзи, які насправді змогли прорватися крізь призму усіх проблем. Але світ рухається далі, він змінюється з кожним днем, надаючи слухачу десятки, тисячі цікавих колективів, які грають якісну музику. І при цьому музиканти шукають щось нове, змінюються та розвиваються. До нас же інформація з терен європейських ринків майже не доходить. В результаті, наші виконавці навіть не мають можливості знайомитися з сучасними колективами, втрачаючи чудову можливість розвиватися у цій сфері та шукати свій звук. Не кажучи вже про конкуренцію з іншими колективами світу.

Відсутність фінансів та слухачів

Власне, це, мабуть, один із ключових чинників, який впливає на всю індустрію української музики. Відсутність слухача, обумовлена багатьма проблемами, в тому числі й небажанням бізнесу хоч якось допомагати просувати український контент. На жаль, становище наших компаній призводить до того, що набагато простіше закупити низькоякісний закордонний матеріал, ніж вкласти кошти в розвиток гарної та якісної музики. Хоча, насправді, та ж Німеччина заробляє на фестивалях та популяризації колективів своєї країни величезні кошти. А нема прихильників, не буде і концертів та ротацій на радіо, а значить і фінансова сфера для музикантів дуже швидко стане нагальною проблемою.

До всього цього ще можна додати компанії звукозапису, які вимагають величезні кошти за формування альбому, видаючи абсолютно неякісний продукт. І, на жаль, актуальним питанням для всієї культури є загальний стан економіки, де кожен виживає як може. В таких умовах немає бажання щось робити та займатися творчістю.

Підводячи підсумки, зауважу один момент. Не дивлячись ні на що, музика в Україні є, виповзаючи з неформатів та неприйняття більшості, вона все ж існує. А тому, якщо ви маєте можливість придбати альбом українського виконавця, який вам подобається, або сходити на йогоконцерт - не вагайтесь. Бо насправді від нас залежить, чи зможемо ми завтра почути українську музику. 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше