Про здорове харчування та мафіни

12 серпня 2016
Oxana Stepova
Останнім часом у багатьох українців склався стереотип, що більшість людей за кордоном вживають переважно Fast Food, тобто харчуються нашвидкуруч. Насправді це не зовсім відповідає дійсності.

Ще декілька років тому, відомий кулінарний віртуоз британець Том Вульф наголосив, що домашня кухня та фермерські ринки стали новітніми трендами для всього розвинутого світу.

У свою чергу видання "The New York Times" на своїй сторінці в Інтернеті оприлюднило статтю Аарона Карролла, популярного американського педіатра з вченим ступенем, у який він ділиться своїми поглядами щодо здорового харчування.

Одними з найголовніших правил здорового харчування є:

1. Намагайтеся їсти домашню їжу якомога частіше. Саме під час харчування вдома ви можете контролювати самі весь процес приготування. Адже саме ви обираєте якісні та свіжі продукти, що впливають і на краще засвоєння їжі шлунком. Для декого перейти на домашню кухню досить складно, це вимагає деяких зусиль та часу. Але ваше здоров’я варто того.

2. Не цурайтеся солі, цукру та жирів. Адже не сіль, цукор та вершкове масло ваші вороги, а ваше невміння відчувати міру під час додавання приправ та спецій чи жирів до страв. Не бійтеся їх, додавайте, але не шаленійте.

Для України, яка багата своїми смачними кулінарними традиціями, домашня кухня завжди була, як-то зараз кажуть, в тренді. Саме наша родюча земля (яку під час II-ї світової війні, бабуся розповідала, німці вивозили товарняками) вміє поєднувати все новітнє, пришле зі стародавніми звичаями, рецептами, які ведуть свою історію ще з часів розвитку процвітання та панування трипільської цивілізації на наших землях.

Як доводять останні археологічні дослідження, територія сучасної Кіровоградщини теж була одним із осередків трипільської культури, спадщина якої посідає особливе місце в історії України і всієї світової цивілізації. Українські вареники та галушки, сало, борщ, узвар, з одного боку добре відомі всім, а з іншого боку - все ж таки наша секретна зброя. Пам’ятаю, як один іноземець, який відвідав багато країн, залишаючи Україну, бідкався, що не встиг поласувати легендарними сільськими варениками з вишнями та медом.

Бурхливе життя, новітні технології, надшвидкий темп сучасної цивілізації іноді змушують людину відмовитися від приготування їжі власноруч і довірити свій шлунок, а разом з ним і здоров’я різноманітним кафе та ресторанам. Але треба у всьому знати міру. Іноді навіть приготування якогось смаколика може стати пізнавальним, цікавим розважальним та, навіть, благодійним заходом.

Декілька років тому в нашій країні висадився потужний "десант" мафінів. Мафін - це представник старої доброї вікторіанської Англії, такий собі швидкий хліб. Але ту форму, яку він має зараз, мафін отримав уже в США. Сьогодні американські мафіни без зброї підкорили Європу. Що не є дивним, тому що вони дуже поживні та легкі у приготуванні: один раз зробив і тебе затягнуло у смачний та поживний полон. Цікаво, що в США 11 липня називають днем чорничного мафіна. Багато відомих кулінарів світу діляться своїми рецептами цієї випічки.

Та хіба наші українські жінки не створювати справжні кулінарні шедеври навіть із найпростіших продуктів? Що заважає українцям вихваляти і пишатися своєю кулінарією. Треба тільки дотримуватися двох правил, якими керуються відомі кулінари всього світу – це сезонність та свіжість продуктів, із яких будуть приготовлені якісні та корисні страви. Тож популяризуйте кулінарні традиції своїх громад, містечок, селищ.

А на останок пропоную один із найпростіших рецептів закусочних мафінів

Для приготування 16 мафінів вам потрібно мати: 
220 гр борошна,
2 ч.л. розпушувача,
1 ч.л. солі,
1 ч.л. цукру,
240 мл кефіру,
140 мл рослинної олії,
2 яйця (категорія С2),
160 гр сиру,
1-не крупне куряче філе (відварене),
8 стебел зеленої цибулі.

Головна умова: потрібно змішувати в одній ємкості всі сухі інгредієнти, а всі рідкі – в іншій. Після цього обидві частини швидко з’єднують, додають добавки та все добре перемішують.

Заповнюють форму (для маленьких кексів) майже повністю, щоби потім отримати характерний високий капелюшок. Взагалі, всі мафіни повинні бути схожі на грибочки.

Випікати смаколики потрібно при температурі 210-220 градусів близько 20-25 хвилин. Через 12 хвилин після того, як поставили у духовку, можна відкрити та подивитися, як мафіни випікаються.

Перевіряють готовність випічки зубочисткою. Якщо після занурення у мафін вона майже суха, то він вже готовий.

Випікайте мафіни, експериментуйте з різними видами борошна та начинки. Додавайте українських духмяних трав та колориту. Створимо свою потужну українську кулінарну платформу. Смачного!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше