Про українських чемпіонів світу... з інтелектуальних єдиноборств

16 лютого 2015
Петро Чорнобай
З  перших слів заголовка в уяві читачів виникають всесвітньо відомі постаті наших видатних спортсменів – братів Кличків, А.Шевченка, О.Усика, Я.Клочкової, В. Вірастюка та багатьох інших знаменитостей, що складають національну гордість нашої країни. Та надалі мова піде не про них, а про українських винахідників. На жаль, мало хто зможе назвати хоча б кілька імен тих сучасних українців, хто своїми інтелектуальними здобутками формує інтелектуально-технологічні підмурки нашої країни. Прикрість подвійна, адже матеріально-технічна, інтелектуально-технологічна основа суспільного життя є саме тим фундаментом, на якому базуються всі інші його компоненти. Це по-перше. А по-друге – і за емоційною напругою, і за внутрішнім драматизмом, і, особливо, за креативним змістом, зовні невидимі інтелектуальні поєдинки ніскільки не поступаються видовищним спортивним баталіям.

За свою перемогу в напруженому поєдинку із суперниками спортсмен привселюдно отримує чемпіонську медаль, на його честь звучить гімн країни і урочисто підіймається її державний прапор. Далі за ним постійно слідкують телекамери всюдисущих журналістів та захоплені погляди прихильників-фанів. 

Винахідник же за свою інтелектуальну перемогу у поєдинку з черговою технологічною проблемою  отримує в конверті Патент на винахід та непевні сподівання, що коли-небудь, де-небудь і ким-небудь його винахід буде втілено в життя. Прапор України прикрашає патентний документ, а гімн країни звучить лиш в його переповненій гордощами душі. Але радість винахідника від отриманої креативної перемоги, при цьому, ніяк не менша, ніж у спортсмена від олімпійської медалі.  Хто хоча би раз тримав у руках свій власний Патент на винахід, той мене зрозуміє без зайвих слів. 

За кількістю громадян з вищою освітою Україна займає одне з провідних місць у світі. За кількістю отриманих патентів на Винаходи та Корисні моделі ми також відносимось до числа розвинених країн Заходу. На жаль, за рівнем впровадження власних винаходів у власне виробництво ми стоїмо на рівні країн Африки та Полінезії. Якщо в Західній Європі з 1000 своїх винаходів впроваджується в життя 200-300, то в Україні – в межах 10. Орієнтація на зарубіжні товари та технології міцно запресована в нашу свідомість ще з часів царської Росії та радянського совка. Тяжкий комплекс меншовартості до сих пір гнітить щиру українську душу. А кримінальна система влади спонукає світлі мізки та розумні голови шукати свого щастя по закордонах, звідки створені ними сучасні товари та технології повертаються згодом до України в дорогій імпортній упаковці.

Коли Кримінальну владну систему змінить Інтелектуальна система української влади, достеменно невідомо. А от максимально широка реалізація ефективних інтелектуальних доробків наших  співвітчизників необхідна вже сьогодні. Особлива волелюбна ментальність українців, природжена кмітливість, невтомна працьовитість та високий освітній рівень громадян дозволяють нашому суспільству давати гідні відповіді на найскладніші виклики сучасного життя. Певен, що спільними зусиллями відповімо й на інноваційний виклик.

Незважаючи на свою надзвичайну значимість для суспільства, винахідники та винахідництво практично не представлені в медійному просторі України. Серед численних українських телекомпаній лиш 5-й канал періодично виділяє винахідникам з півгодини суботнього ефіру. Решта заповнені різноманітними шоу, політичними проектами та нескінченними новинами. Відомі колись Свічадо, Інновація, ТелеТехноТека, Акули бізнесу тощо, зникли з екранів, мов роса на сонці, й повертатись явно не збираються. На нинішньому вітчизняному медіа просторі не видно бодай жодного журналіста, здатного осягнути самому та показати співгромадянам безмежні можливості, багатющий зміст, практичну цінність та захоплюючу видовищність евристичної сфери суспільного життя.

Кількість щорічних Патентів на винаходи в Україні на порядки перевершує їх впровадження у виробництво, тобто попит майже не стимулює пропозицію. Наші споживачі та виробники вперто орієнтуються на закордонні креативні доробки. Частково змінити орієнтацію вітчизняного інноваційного вектор можна з допомогою світової української діаспори. Використовуючи в своєму бізнесі українські винаходи та корисні моделі, зарубіжні українці отримають для себе нові конкурентні переваги на місцевих ринках. Це по-перше. По-друге, в України та українців з`явиться додатковий потужний канал практичної популяризації нашого національного бренду у Світі. За короткий термін всесвітньо відомі Писанку та Вишиванку зможуть поповнити стільки оригінальних речей з брендом "made in Ukraine", що й уявити важко. По-третє, розкручені на зарубіжних ринках товари українського походження залюбки купуватимуть і жителі материкової України. Гасло - "Свій до свого по своє" матиме значно вагоміше наповнення, винахідники отримають додатковий креативний імпульс, а українське суспільство – більшу довіру до власних інтелектуалів.

Для запуску цього креативного процесу потрібно зовсім небагато: доступний інтернет Майданчик для контактів українських винахідників і української бізнесової діаспори та чіткі правила взаємовигідної взаємодії. Щодо Майданчика, то ним могла би стати веб-платформа "UA Modna – українська платформа для твоєї творчості". А про правила та умови взаємодії можна буде говорити  тоді, коли дана пропозиція знайде зацікавлених осіб з обох сторін Майданчика.

Зі свого боку готовий представити зацікавленій спільноті власні винаходи та інноваційні проекти. Частково вони викладені на моєму сайті www.podumayipridumay.ru та в книзі "С ТРИЗом по жизни. Записки психолога практика".

P.S.: Патент на винахід видається автору після того, як фахівці-експерти перевірять запропоноване інтелектуальне рішення на винахідницький рівень та світову новизну. Рішення має бути технологічно спроможним для практичної реалізації і, образно кажучи, на голову перевершувати наявні світові аналоги. Експертів патентознавців умовно можна порівняти зі спортивними суддями вищої кваліфікації. Тільки робота їхня надто кропітка та довготривала. Так, наприклад, дану заявку я подав у 2000-му році, а патент отримав в 2003. 

Стосовно винахідницького рівня - суттєвих відмінностей від існуючих засобів захисту водіїв, то в моєму варіанті використовується фізичний принцип рикошета, в той час, як усі нині діючі пристрої базуються на принципі повітряної подушки. При лобовому зіткненні з іншим авто, стовпом чи деревом, мій бампер переводить силу удару  в рикошет і викидає машину з небезпечної зони вправо чи вліво. Як засвідчують наші патентознавці, цей принцип і цей пристрій я запропонував першим у світі. Тож цілком обгрунтовано можу вважати себе приналежним до українських Чемпіонів з інтелектуальних єдиноборств у своїй конкретно взятій номінації. До речі, перелік цих номінацій набагато більший, ніж у спортсменів і вміщується він аж у кількох містких гросбухах. Зрозуміло, що інтелектуальних чемпіонів в Україні на порядки більше, ніж олімпійських. Тільки от преса, радіо та телебачення практично обходять їх своєю пильною увагою. На щастя, у світі є інтернет. А в ньому місця вистачить всім, і винахідникам також. 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше