Позитивне мислення: переваги та недоліки

24 квітня 2019
Ірина Пушкарук

Термін «позитивне мислення» прийшов до нас із західної прикладної психологічної літератури. Усе частіше зустрітися з ним ми можемо на різних тренінгах особистісного зростання, ділових семінарах, у книгах і журналах.

Позитивне мислення – це вміння перетворювати мінуси в будь-якій життєвій ситуації на плюси. Раніше таких людей називали оптимістами, і це вважалося вродженою якістю людини. Зараз же позитивне мислення завдяки вільному доступу до літератури із цієї тематики може виховати в собі практично будь-яка людина. Також пріоритетним такий тип мислення вважається в діловій сфері, оскільки люди, які мають його, працюють з більшою продуктивністю.

Переваги позитивного мислення:

  • Позитивне мислення є ефективним інструментом на шляху до успіху. Мрії можна перетворити на цілі, якщо не вважати їх неможливими. А позитивне мислення допомагає досягати цілей, усуваючи бар’єри в нашій свідомості.
     
  • Додає впевненості в собі і своїх силах. Багато справді талановитих і розумних людей не використовують свій потенціал через страх провалитися і заниженої оцінки своїх здібностей. Позитивне мислення дає силу повірити у свої можливості, що значить, і реалізувати їх.


     
  • Допомагає впоратися з невдачею. Промахи і прикрі помилки, смуги неприємностей трапляються з кожним. Оптимістичний настрій допоможе уникнути ниття, самоїдства і депресії. Замість цього можна просто йти далі, сприймаючи невдачі як тимчасовий чинник і важливий життєвий урок.
     
  • Є джерелом енергії та натхнення. Адже тоді думки набувають позитивного забарвлення. У голові народжується маса ідей і планів, людина відчуває себе здатною на нові звершення і сміливо йде по життю.
     
  • Робить людину «бажаною» для інших. Усі знають, що щира посмішка і гарний настрій добре впливають на інших людей. Такі люди більш привабливі для протилежної статі, мають більше друзів, успішніші в роботі, ніж песимісти, які відбирають життєву енергію.

Недоліки позитивного мислення:

  • Література з позитивного мислення налаштовує людину на придушення будь-яких негативних емоцій і думок, що призводить до проблем зі здоров’ям і додаткового стресу. Заперечення проблеми – неправильне трактування позитивного мислення.
     
  • Підміна позитивного мислення інфантильністю. Якщо людина нічого не робить, але думає, що все якимось дивом буде добре, то таке позитивне мислення тільки на шкоду. 

Оптимістичний підхід повинен бути раціональним, бо "неправильний" оптимізм народжує самообман...

Мисліть позитивно! 

Зображення — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com