Посадіть себе на цифрову дієту

Чи часто ви боретеся з бажанням перевірити смартфон під час важливої ​​розмови? Чи набираєте повідомлення, коли дитина розповідає вам, як пройшов день в школі, і потім не можете згадати, про що вона говорила? Вам здається, що якась подія не відбулася по-справжньому, поки ви не написали про неї у Facebook? Чи відчуваєте ви занепокоєння, якщо довго не маєте доступу до інтернету? Чи буває так, що всі члени вашої родини знаходяться в одній кімнаті, але не розмовляють один з одним, тому що кожен витріщився у свій пристрій?
 

www.watson.ch

Впевнена, ви похмуро кивнули у відповідь як мінімум на кілька питань. Нічого дивного: сьогодні смартфони мають 96% людей у ​​віці від 18 до 29 (і 85% людей старшого віку), і все більше вони переглядають веб-сторінки на ходу. Ось ще цифра: середньостатистичний користувач відвідує 40 сайтів за день і перескакує між програмами до 36 разів на годину.

Журналіст Деніел Сіберг далеко не перший, хто піднімає тему нашої зацикленості на гаджетах. Зате він один з небагатьох запропонував у книзі "The Digital Diet: The 4-step plan to break your tech addiction and regain balance in your life" ("Цифрова дієта: 4 кроки які допоможуть подолати цифрову залежність і вдіновити баланс у вашому житті") логічну систему позбавлення від технозалежності.

Сіберг вибрав зрозумілу (і популярну) метафору: дійсно, ми уважно вивчаємо, що їмо і п'ємо, але рідко задаємося питанням, як на нас впливає необмежене споживання технологій. На гаджетах немає інформації про поживну цінність, і в кожного з нас різний цифровий метаболізм. Від'єднатися від усього надовго (= голодувати) не можна, здоровий глузд підказує: від технологій нікуди не дітися, навіть якщо виїхати кудись, де немає людей, і перейти на самозабезпечення. Але й з'їдати по шоколадному торту в день, тобто бути онлайн 24/7/365 теж небезпечно, самі розумієте. Наша мета - досягти балансу і підтримувати здоровий рівень споживання технологій. Почати, однак, доведеться з детоксикації.
 

www.theaoi.com

Саме час почати нове, більш аналогове життя. Поставте перед собою наступні цілі:
(1) визначити кількість технологій у вашому житті,
(2) оцінити їх вплив на комунікації, багатозадачність і самооцінку,
(3) уявити собі своє життя без технологій, повністю відмовившись від них на короткий період часу,
(4 ) швидко знайти альтернативи і
(5) налагодити спілкування з друзями та родичами.

Приступимо…

1) Для початку складіть свої гаджети в коробку. Так, в справжню коробку. Всі телефони, ноутбук, планшет, що там у вас ще? Склали? Тепер розрахуйте свій індекс віртуальної ваги (ІВВ) - вплив всіх тих гаджетів, які тиснуть на ваш мозок.

За кожен наявний у вас смартфон додайте 3 бали;
за кожен профіль у соціальній мережі - 4 бали;
ноутбук - 1 бал;
планшет - 2 бали;
адреса електронної пошти - 2 бали;
месенджер - 5 балів;
обліковий запис в онлайн-грі - 7 балів;
настільний комп'ютер - 1 бал;
електронна книжка - 1 бал;
цифрова камера - 1 бал;
за кожен додатковий гаджет, що вимагає зарядного пристрою, який не потрапляє в перераховані категорії - 1 бал.


Низьким ІВВ буде вважатися значення менше 25 (цифрова дієта допоможе раціоналізувати використання електронних пристроїв і позбавить вас від стресу), середнім - 25-35 (цифрова дієта допоможе не зійти з розуму і стати більш організованим) і високим - 36 і вище (цифрова дієта може повністю змінити ваше життя).
 

meta.mk

Не панікуйте, якщо у вас високий ІВВ - все у ваших руках. Виявіть облікові записи і послуги, якими не користувалися півроку. Відпишіться від усього "спаму" - новинних розсилок, на які ідеалістично підписалися і з тих пір складаєте їх у спеціальну папку. Не чекайте вдалого часу, щоби влаштувати прибирання у "Вхідних"! Вивчіть сервіси, які допоможуть знизити ваш ІВВ (наприклад, RescueTime, Slife, Saavi Accountability). І знову приберіть всі пристрої з очей геть. Не доторкайтеся до коробки якомога довше - скільки дозволяють обставини, як мінімум кілька днів.

2) Купіть паперовий блокнот. Наступні кілька днів він замінить вам все заховане в коробку і допоможе пережити ломку. Протягом десяти хвилин перед сном або зранку "вилийте" душу, не фільтруючи слова і не соромлячись. Подумайте, як дієта впливає на ваше життя.

3) Виберіть людину, якій ви довіряєте, і попросіть її змінити ваші паролі в соціальних мережах, щоб у вас не було спокуси туди зайти.

4) і 5) Ви здивуєтеся, але світ прекрасно справляється без вашої постійної присутності онлайн. Почитайте паперову книгу. Ляжте подрімати. Розімніться. Не користуйтеся Google Maps: попросіть допомоги у перехожих і подивіться, що з цього вийде. Зробіть щось, що давно хотіли, наприклад, приготуйте якусь цікаву повноцінну вечерю, сходіть в музей, побудуйте снігову фортецю.

Фокус в тому, що це потрібно робити, нічого не публікуючи онлайн. Не викладайте фотографії, не чекіньтесь і не оновлюйте сторінку Facebook, щоби подивитися, скільки людей залишили коментарі. Переварюйте враження всередині себе. Звичайно, необов'язково робити це самотужки, зателефонуйте другу чи родичу. Поспілкуйтеся з близькими вам людьми. Чи набувають ваші враження від подібного спілкування велику цінність?
 

twitter.com

Подумайте: погодилися б ви в буквальному сенсі встати перед своїми колегами, друзями і родичами і прокричати все, що ви пишете в Інтернеті? Чи завжди ви думаєте про це, перш ніж оновити статус? Отож. Продовжуйте ставити собі важкі питання. І не бійтеся відповідей.

Протримавшись кілька днів на жорсткому цифровому детоксі, починайте поступово і дозовано (!) повертати технології в своє життя. Заздалегідь продумайте подальшу стратегію: задайте рамки свого цифрового дня, встановіть момент часу, після якого ви не будете користуватися електронними пристроями, якщо тільки не трапиться нічого екстреного. Наприклад о 20:30 не просто відкладіть гаджети, - вимкніть їх. Електронна пошта, WhatsApp і Facebook почекають до ранку. Проведіть час з близькими, виспіться, - і, почавши наступний день на свіжу голову, ви проведете його з більшою користю і меншими енерговитратами. Кордони не з'являться, поки ви самі їх не встановите. Так чого ж ви чекаєте?

(via)

Якщо вас зацікавила ця стаття, радимо вам також почитати:
9 принципів особистої інформаційної гігієни
10 Китів реальності. Коти
7 причин, чому ви ніколи не зробите нічого вражаючого

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше