Помилкові спогади і депривація сну - як мозок обдурює людину

5 червня 2015
Vitaliy DeFranko
Враховуючи тенденцію нашого суспільства до безсоння і малої кількості сну, варто задуматися про те, до чого призводить таке життя.
 

psychology-age.ru

У тому, що нестача сну - не найкращий варіант для здорового способу життя, немає нічого нового. Навчання стає більш енерговитратним, а концентрація під час роботи зменшується. Але про те, як депривація сну впливає на якість пам'яті, на події чи особистість, відомо значно менше. "Я був здивований тим, як мало ведеться досліджень на тему зв'язку нестачі сну зі спотвореннями пам'яті очевидців злочинів", - розповідає провідний спеціаліст Каліфорнійського університету Стівен Френда. Він і його колеги спробували більш детально вивчити цю проблему.

Для експерименту вчені запросили в лабораторію пізно вночі 104 студента. Половині піддослідних показали серію фотографій одного і того ж злочинця - кишенькового злодія. Потім частина з них повинна була лягти спати, а інша - не спати всю ніч. З іншою половиною добровольців все було зроблено у зворотному порядку: частина людей не спала до ранку, а інша насолоджувалася здоровим сном, і на ранок всі вони отримали фотографії умовних злочинців.

На наступній стадії експерименту всім учасникам пропонувалися тексти, в яких, з наявністю помилкових деталей (наприклад, кольору волосся злочинця), описувався кишеньковий злодій з фотографії. Опісля всі добровольці, що брали участь в експерименті, повинні були описати злочинця і відзначити в анкеті побачені ними деталі.

В результаті експеримент показав, що візуальна пам'ять значно погіршується при нестачі сну. Ті люди, що бачили фотографії і тексти після безсонної ночі, значно частіше плуталися у свідченнях, ніж їх колеги, що спали усю ніч. У тих, хто бачив фото перед безсонною ніччю, результати були середні. За словами дослідників, це демонструє, яку важливу роль сон відіграє у здатності запам'ятовувати інформацію.

Спотворюючий вплив неправильного режиму сну може пояснити, чому свідчення в реальній практиці так часто відрізняються один від одного: у сонних свідків просто були помилкові спогади. Такі висновки мають важливі наслідки не тільки для кримінології, а й для людей, які піддають себе хронічній депривації сну.

Відсутність повноцінного сну вводить людину в особливий стан свідомості, в якому сприйняття навколишньої реальності стає нечітким, а багато деталей реконструюються мозком заново при повторній спробі звернення до інформації. Так, важлива для нас подія може повністю змінити акценти, пройшовши через потоки пам'яті. Якщо ви вчора не поспали як слід, а потім помітили щось цікаве в інтернеті, готуйтесь до того, що, розповідаючи про це друзям, ви неусвідомлено збрешете їм про деякі деталі. Вийшовши на вулицю сонним, не намагайтеся приймати важливі в перспективі рішення чи розпочинати справи, про які в майбутньому ще не одноразово доведеться згадувати. Кращим рішенням в даному випадку буде трохи подрімати.

Тепер поговоримо про якість: вісім годин неспокійного сну гірші, ніж 4 години здорового.

Якщо людина прокидається за ніч чотири рази на 10-15 хвилин - цього вже достатньо для того, щоб зіпсувати собі день. Перерваний нічний сон може бути гіршим, ніж всього лише півночі сну - встановило дослідження, яке вивчає нові підходи до нічного відпочинку. Незважаючи на те, що для батьків вставати посеред ночі до дитини по кілька разів звичайна справа, ефекти від таких перевантажень організму ніколи не були систематично досліджені.

Батьки не єдині, хто страждає від переривання сну, пояснює професор Аві Саді, керівник дослідження: "Лікарі, котрі отримують кілька нічних дзвінків від пацієнтів, також можуть відчувати ефект від порушення сну. Такі нічні розмови бувають відносно короткими - всього п'ять чи десять хвилин, але вони збивають природний ритм. Вплив перерваного сну на денний настрій ніколи не вивчався. Наше дослідження демонструє, як серйозно шкодять короткочасні пробудження когнітивним здібностям і емоційному фону".

У ході дослідження піддослідних будили чотири рази впродовж стандартного восьмигодинного нічного відпочинку. Кожен раз, коли вони прокидалися, їм пропонували вирішити завдання на комп'ютері, що займало приблизно 10-15 хвилин, і після того вони поверталися в ліжко. Зранку учасники експерименту проходили тест на інтелект, уважність і настрій. Результати порівнювали з підсумками тестів двох інших ночей: одна - восьмигодинний сон без переривань, інша – чотиригодинний сон без переривань. Ті ефекти, які викликало штучне переривання сну, можна було порівняти з наслідками чотиригодинного відпочинку. Люди відчували себе більш пригніченими, втомленими, заплутаними і млявими. Це був ефект від усього лише однієї ночі з перерваним сном.
 

killyridols.ru

Однак накопичення шкідливих наслідків від таких ночей може мати наростаючий характер, пояснює Саді: "Наше дослідження показує, що може зробити тільки одна ніч з порушеним режимом сну. Але ми знаємо, що ці ефекти накопичуються, а отже, батькам, які прокидаються від трьох до десяти разів за ніч протягом кількох місяців поспіль, доводиться платити за нічні пильнування більш серйозними розладами сну. Крім фізичного впливу на організм, перерваний сон часто має і психологічні наслідки: у батьків найчастіше розвивається почуття гніву, спрямоване на своїх дітей, а потім - почуття провини за ці негативні емоції".

(via)


Вас зацікавила ця стаття? Тоді вам також можуть сподобатись наступні публікації:
10 фактів про найпоширеніші нічні страхіття
15 цікавих фактів про сни
Психологічний аналіз снів
Правильний догляд за мозком: що любить наш розум, а що - ні

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше