Подорож у Гімалаї

10 липня 2015
Inna Udovychenko
Якщо ви хочете вдихнути свіжого повітря, кардинально змінити своє оточення, - їдьте до Непалу, в Гімалаї. Гори є заспокійливим засобом для приведення в порядок свого мозку, звільнення від набридливих думок, тривог. В цій спокійній царині ви відчуєте себе у повній безпеці, всі тривоги зникнуть. Ви будете насолоджуватися краєвидами, які змінюються щохвилини - це чудово і водночас неповторно. 

Всі туристи приземлюються в Катманду. Вартість візи 25 у.о. на 15 днів. З аеропорту прямують до району Тамель, де безліч готелів на будь-який смак та гаманець. Також у Тамелі дуже багато різних крамничок, де можна знайти будь-яке спорядження, від фейкового до оригінального :) Тут ви можете скуштувати страви різних країн світу. 

Ми вирішили піти у "Трек навколо Аннапурни":  Chamche (1385м) - Tal (1700м) - Karte (1870м) - Dharapani (1900м) - Bagarchap (2150м) - Danaqyu (2200м) - Latamarang (2400м) - Thanchowk (2570м) - Koto (2640м) - Chame (2710м) -  Bhratang (2850м) - Dhukur Pokhari (3240м) - Upper Pisang (3240м) - Lower Pisang (3250м) - Humde (3300м) - Bhraga (3450м) - Manang (3540м) - YAK Kharka (4050м) - Letdar (4200м) - Thorang Phedi (4450м) -  High Camp (4850м) -Thorug Pass (5416м) 

Автобусом з Катманду прямуємо до Бесісахару. У Бесісахарі орендуємо джип і їдемо до Чамче. Вартість джипу 100 у.о, але треба торгуватись. 

Наш підйом почався з Чамче. Можна винайняти портера, орієнтовна вартість на 7-8 днів - 100 у.о., хоча дехто просить і вдвічі більше, будьте обережними.

Йти - одне задоволення. На шляху багато мальовничих сіл та привітних людей. При вході до населенного пункту вас зустріне колона барабанів, на яких викарбувані мантри. Барабани потрібно крутити правою рукою, обходячи їх зліва. Коли вийдете з селища, то побачите стіну з каміння Мані. Каміння Мані - кам'яні плити, на яких викарбувана мантра: "Ом мані падме хум".

І так в кожному населеному пункті. Люди заробляють собі на життя сільським господарством (вирощують зернові, овочі, фрукти), займаються тваринництвом, виготовляють прикраси hand-made, підробляють гідами для туристів та портерами.

Наш маршрут пролягає вздовж стрімкої річки Марсьянгді. Тут тобі й скелясті гори, водоспади, джунглі - все це у поєднанні з неймовірною красою, яку бачиш на власні очі. Це незабутньо! Недарма тут прожив частину свого життя Микола Костянтинович Реріх. Саме його картини надихнули нас на подорож у Гімалаї.

В день ми проходили до 25-30км. Існує правило знаходження у горах: Ходи високо, на ночівлю зупиняйся низько. Цим правилом неможна нехтувати, адже, перш за все, це ваша безпека та здоров'я.

Де зупинитись на ночівлю? У селах місцеві жителі здають лоджі. Лодж - це невеличка, скромна кімната (ліжко та столик). Вартість лоджу 100-200 рупій, але за умови, що ви будете харчуватися саме у хазяїв лоджу. Щодо харчування, рекомендую спробувати Dal-bhat - найголовніша страва непальців. Подають на металевій тарелі, поділеній на секції. Страва з рису, горохової юшки, салату, овочевого каррі, хрустких кукурдзних ляпанців (пурі) або з борошна бобів мунг (папада). Всі продукти Дал-бату гармонічно поєднуються між собою.

2 однакових Дал-батів не знайти :) Дал-бат - це ритуал. І він у кожного свій. Dal-bhat power - 24 hour! Вартість 250-350 рупій.

Mo: Mo - аналог пельменям, хоча й не зовсім нашим :) До нас пельмені прийшли з Китаю і це їх батьківщина.

Повернемося до Мо:Мо. Вони потрапили до Непалу із Тибету. Тісто для Мо:Мо готують пельменне, а ось начинка може бути різною: курка з каррі; яйця з каррі; овочі та ін. Готують їх на пару. Подають з гороховою юшкою. Дуже смачно, гостро та пряно. Порція з 8-10 шт коштує 50 рупій. Туристам продають по 250 рупій.

Spring rolls - млинці з рисового або пшеничного борошна з овочевою, рибною або м'ясною начинками. Страва подається з гострим соусом. Це китайська страва.

Masala tea - міцний чорний чай з молоком, цукром, кардамоном, імбирем, перцем та ін. прянощами.
Рекомендую все це спробувати. 

Акліматизацію рекомендую пройти у Мананзі, зупинившись там на декілька днів. Тілу необхідно звикнути до змін. У вас може паморочитись голова, або ж ви відчуватимете нудоту та оніміння частин тіла  - це симптоми гірської хвороби. Перед треком раджу пройти медичне обстеження та проконсультуватися з лікарем щодо препаратів проти гірської хвороби. 

Маршрут пройшли на одному диханні. Відпочили, підзарядилися енергією, отримали нові враження.
Обов'язково підемо ще!

Що ми взяли з собою у трек на 1 людину:
  • трекінгові боти
  • спортивні сандалії
  • 2 пари штанів
  • 2 футболки
  • термобілизна
  • фліска
  • куртка Gore-tex (від вітру)
  • штани Gore-tex
  • пуховик
  • рукавиці 2 види
  • тепла шапка
  • кепка
  • віндстоппер
  • 3 пари трекінгових шкарпеток
  • ліхтарик
  • трекінгові палиці
  • сонцезахисні окуляри для гір (4 категорія захисту )
  • спальник
  • аптечка
  • фотоапарат 1 на 2-х
  • великий пак вологих серветок. 
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше