Плов: історія виникнення

     Кожний з нас смакував цю чудову страву, варіантів приготування якої – безліч. Готування плову потребує майстерності, та коли бачиш, що родичі або друзі насолоджуються твоїм «шедевром», відчуваєш себе митцем.
     Як з’явився плов і хто його творець, сьогодні точно сказати не можна, але історики кажуть, що люди їли плов ще в Стародавній Персії. 


     За легендою його винайшли кухарі Олександра Македонського. Він в їжі був дуже перебірливий, а ще любив гаряче і гостре. Якось кухарі приготували для нього рис з морквою і перцем, але останнього дали стільки, що неможна було їсти. Щоб пом'якшити смак, додали абрикоси й виноград. Плов перекладається з грецької як "різноманітний склад".
     Після Македонського плов поширився на всю Центральну Азію, де й осів, перетворившись на більш відому нам зараз страву. Тоді і сталася ця зворушлива історія.
… Одного разу лікаря Авіценну запросили до юнака, хворого дивною хворобою: молодий чоловік, що був сином правителя міста Бухари (сьогодні Узбекистан), втратив апетит і сон. Авіценна швидко розібрався, що справа не у хворобі, а в… закоханості. Лікар, прослуховуючи пульс «хворого», почав називати різні райони міста. Назвавши певний район, він зауважив, що пульс у юнака почастішав. Потім він почав називати імена людей, які жили в тій частині міста, – так він з’ясував, що багатий юнак полюбив бідну дівчину, дочку ремісника, і тепер страждав, не знаючи, що робити. Провівши всі ці слідчі дії, Авіценна призначив лікування: давати виснаженому юнакові один раз в тиждень "палів ош" до тих пір, поки не відновляться сили, а потім зіграти весілля.
     Назва страви "палів ош" складається з початкових літер всіх продуктів, що входять в його склад: П (піёз) - цибуля; А (аёз) - морква; Л (Лахму) - м'ясо; О (оліо) - жир; В (вет) - сіль; О (про) - вода; Ш (шали) - рис.
     Якщо ж без легенд, відомо, принципи приготування плову склалися на Близькому Сході і в Індії не пізніше II-III століть до нашої ери, тобто з початком вирощування рису. Цілком ймовірно, що коріння плову слід шукати в Індії, де з давніх-давен існують схожі рисові, але вегетаріанські страви, в які стародавні перси стали додавати м'ясо.
     У Західній Європі плов, або точніше відомості про страву, з'явилися в кінці XVII століття. Посланці короля Франції, повернувшись з Туреччини, із захопленням розповідали про плов. Але французькі кухарі, не знаючи методики приготування і використовуючи типові прийоми французької кухні (відварювання, а потім обсмажування м'яса в вершковому маслі, відварювання рису в молоці і змішування його з жовтками), перетворили плов на кашу з м'ясом і соусом, що отримала назву міротон. Аж до XIX століття французи смакувала міротоном, в повній впевненості, що їдять турецький плов, аж поки французи, які будували Суецький канал, не привезли на батьківщину справжній рецепт.

Обкладинка — pinterest.com.
Спільнота автора на Фейсбуці — тут.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше