ПІСНІ СМАКОЛИКИ: Рулетики з лавашу з грибами та авокадо

28 березня 2016
Ганна Пампушка
Друзі, Великий піст продовжується і якщо ви продовжуєте обмежувати споживання молочних продуктів, м'яса, яєць та риби – то мої вам вітання! Звичайно, навіть в таких умовах нам часто хочеться перекусити нашвидкуруч чимось смачненьким. Досить важко доводиться також тим людям, котрі звикли обідати різноманітним "фастфудом", аби встигнути під час обідньої перерви на роботі. Тож, саме для вас, а також для прихильників шаурми я підготувала сьогодні особливий пісний смаколик – рулетики з лавашу з грибами та авокадо. Така страва буде легкою в приготування, її можна взяти з собою на роботу чи спакувати дитині до школи. Окрім того, вона є ситною, надзвичайно корисною та безумовно смачною.

Також сьогодні я вам хочу трішки розповісти про корисні властивості авокадо – майже всі вже знайомі з цією екзотичною.. увага – ягодою!, яку можна побачити на полицях супермаркетів навіть у невеликих містах. Чи помічали ви, що авокадо буває двох видів – з гладенькою шкірочкою та з пухирчатою?

Гладеньке авокадо коштує зазвичай дешевше, але, направду, дозріває значно швидше. Обирати авокадо потрібно злегка натискаючи на нього – під пальцями воно має бути достатньо м'яким. Навіть якщо вам не вдалось придбати дозріле авокадо – не переймайтесь: поставте його вдома на сонячне підвіконня і за 2 дні воно достигне самостійно.
 
Батьківщина авокадо - Карибські острови, Південна і Центральна Америка, де воно досі росте в дикій природі. Культивувати дерево авокадо почали ацтеки в III тисячолітті до н. е.. Назва авокадо походить від ацтекського ауакатль - "лісове масло". В англомовних країнах авокадо називають "алігаторовою грушею".
Сьогодні авокадо вирощують повсюдно в тропічному і субтропічному кліматі. Для цього древа необхідні спека і вологість. Неперевершений лідер у вирощуванні авокадо - Мексика.

Особливість плодів авокадо в тому, що вони дозрівають після зривання з дерева. Цією рідкісною властивістю окрім авокадо володіють лише банани.

Головна особливість плодів авокадо у високому вмісті жирів - близько 14%, з яких більша частина мононенасичені. Авокадо містить вуглеводи, білки і комплекс вітамінів групи В. З мікро-і макроелементів в авокадо містяться кальцій, калій, магній, фосфор, залізо і цинк. У авокадо дуже мало клітковини.

Авокадо ефективно знижує рівень холестерину в крові, а завдяки невисокій енергетичній цінності сприяє позбавленню від зайвої ваги.

У їжу рекомендується використовувати тільки зрілі, м'які плоди. М'якоть авокадо на повітрі швидко окислюється і темніє. Щоб цього не допустити, після очищення авокадо слід скропити соком лимону або лайму.

У сучасній світовій кулінарії авокадо використовується для приготування бутербродів, салатів, омлетів, гарнірів до м'яса. Половинки авокадо фарширують куркою, рибою, морепродуктами, овочами і запікають.
Важливо! Авокадо не любить тривалої термічної обробки - стає гірким.

Завдяки високому вмісту мононенасичених жирів, авокадо - цінний продукт для вегетаріанців і прихильників здорового харчування. М'якіть авокадо може замінювати тваринні продукти в салатах та бутербродах.
 

Інгредієнти для 4 рулетиків:

  • Гриби свіжі (печериці або інші до смаку) – 300 г
  • Листи лаваша (переділені по половині) – 2 шт (в залежності від розмірів лавашу орієнтуємось по ситуації – має бути 4 листа для рулетиків)
  • Авокадо – 1 шт
  • Часник – 1 зубчик
  • Сік лимона – ½ ч.ложки
  • Сіль, перець – до смаку
  • Зелень на ваш вибір (руккола, листковий салат, петрушка, кріп, шпинат і т.д.)
  • Олія – 2 ст.ложки
  • Перець чилі або халапеньо (свіжий або сушений) – ¼ ч.ложки

Приготування:

  1. Обсмажуємо гриби, трішки підсолюємо.
  2. Авокадо миємо, розділяємо ножем навпіл, виймаємо кісточку. Використовуємо чайну ложку – нею набираємо м’якіть авокадо попри саму шкірочку – такий спосіб є дуже зручним та економним!
  3. У мисці розминаємо виделкою авокадо, дуже дрібно січемо часник та перемішуємо його з авокадо, додаємо сіль, перець до смаку, та скраплюємо свіжовитиснутим соком лимону. Додаємо перець.
  4. Викладаємо на лаваш необхідну кількість грибів, зелені та пасти з авокадо. Завертаємо рулетиком або конвертиком (за принципом налисників).
  5. Для особливої пікантності підсмажуємо рулетики на сковорідці або в сендвічниці.
 
Ось і вся премудрість! Цікава небуденна страва для апетитного перекусу готова! Запропонований рецепт є лише основою – на свій смак його можна видозмінювати доки вистачить фантазії та продуктів ;) Смачного та мирного Великого Посту!
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше