ПІСНІ СМАКОЛИКИ: Пиріжки з сочевицею та шпинатом

22 березня 2016
Ганна Пампушка
Великий піст триває, але чогось смачненького душа все ж прагне? Щоби принести в буденність яскравих кольорів, смаків та аромату, не потрібно нічого особливого. Спробуйте приготувати пиріжки з сочевицею та шпинатом за нашим сьогоднішнім рецептом Пісного Смаколика!
 
Шпинат – це відмінне джерело заліза, що є часткою гемоглобіну, який забезпечує киснем всі клітини організму та входить у склад системи, що відповідає за вироблення енергії та обмін речовин. Особливо рекомендується жінкам, а також дітям і підліткам на стадії росту. Мало хто знає, що вживання шпинату позитивно впливає на наші очі, адже він містить лютеїн та інші речовини, що захищають нервові клітини і запобігають виникненню таких захворювань як дистрофія сітківки. Шпинат особливо рекомендують вживати людям, які працюють з комп'ютерами.
 
А от про сочевицю існує цікавий факт: наприкінці 19-го століття протягом двох років була сильна посуха, яка знищила більшість злаків. Наприклад, пшеницю, жито, гречку та ячмінь. Тоді велика кількість людей  опинились під загрозою голодної смерті. І тільки завдяки гарному врожаю сочевиці великої кількості смертей вдалося уникнути, тому що сочевиця в ті роки вродила так, як давно не родила. З неї пекли хліб, виготовляли ковбасу і навіть іноді цукерки. Природа створила такий корисний продукт для того, аби людина до глибокої старості залишалась здоровою. З сочевиці готують безліч різноманітних страв. Це - супи та каші, пюре і салати, які дуже корисні і мають ніжний смак. А ми з вами сьогодні спробуємо пиріжки з сочевицею та шпинату.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 250г
  • Дрібка солі
  • Розпушувач – ½ ч.ложки
  • Масло – 125г
  • Цукрова пудра – 1ч.ложка
  • Льодяна вода – 4-6 ст.ложок
  • Олія (соняшникова або оливкова) – 1ст.л.

Для начинки:

  • Олія соняшникова – 2 ст.ложки
  • Цибулина – 1 шт.
  • Часник рублений – 1 зубчик
  • Перець чилі – 1 стручок (2-3, якщо сухі стручки)
  • Насіння кмину – 1 ч.ложка
  • Мелене насіння коріандру – 1 ч.ложка
  • Червона сочевиця – 125 г
  • Окріп – 250 мл
  • Шпинат (заморожений або свіжий) – 250 г
  • Лимонний сік – 1 ст.ложка
  • Сіль, чорний перець – до смаку

Приготування:

  1. Насипаємо борошно, сіль та розпушувач у миску.
  2. Дрібнимо ножем масло (для цього потрібно, аби воно було добре охолоджене).
  3. Розтираємо борошно з маслом до крихкого стану.
  4. У льодяній воді розмішуємо цукрову пудру. Додаємо туди оливкову чи соняшникову олію. Розмішуємо.
  5. Суміш олії з водою лиємо в тісто та починаємо його замішувати.
  6. В результаті має вийти дуже пластичне тісто. Перекладаємо тісто в будь-яку ємність або кульок та прибираємо в холодильник на 15-20 хвилин.
  7. Тим часом готуємо начинку. Цибулю, часник та чилі обсмажуємо в олії на пательні до м'якого стану. Смажимо приблизно 2-3 хв.
  8. Додаємо червону сочевицю та добре перемішуємо.
  9. Смажемо все разом 2 хвилини, додаємо насіння кмину.
  10. Вливаємо до смаження окріп. Доводимо суміш до кипіння. Закриваємо кришкою та варимо протягом 10-15 хв. або доки сочевиця не вбере всю воду та не перетвориться на пюре.
  11. Заморожений або свіжий нарізаний шпинат бланшируємо на пательні без олії та води протягом 6-8 хв.
  12. Домішуємо шпинат в готову сочевицю, додаємо лимонний сік та мелене насіння коріандру. Солимо та перчимо до смаку, після чого відкладаємо начинку вистигати.
  13. Дістаємо з холодильника тісто та розкачуємо його на присипаній борошом поверхні.
  14. Вирізаємо кола діаметром 15 см (їх має вийти 6 шт).
  15. Викладаємо на кожне коло трохи начинки. Складаємо тісто навпіл, щоб вийшло півколо та заліплюємо краї, в процесі змочуємо їх водою (по принципу вареників).
  16. Проколюємо виделкою в кількох місцях кожен пиріжок та ставимо випікатись в розігріту до 200 градусів духовку на 20-25 хв.
 
Найкраще такі пісні пиріжки смакують гарячими або теплими. Корисні, апетитні й дуже ситні пиріжки стануть улюбленцями всієї родини – вони з легкістю замінять основну страву і не позначаться на вашій фігурі, адже не містять дріжджів. Смачного та мирного Великого посту!
 
 
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше