Підкарпатський українець заохотив до кави всю сучасну Європу

10 листопада 2015
Редакція
Кілька років тому у Львові рятівникові Відня, уродженцю підкарпатського села Кульчиці, що на Львівщині, козацькому полковнику Юрію Кульчицькому на площі Данила Галицького встановили пам'ятник, який сьогодні викликає особливий інтерес численних зарубіжних туристів, насамперед з країн Євросоюзу.
 
wikipedia.org
 
Адже Юрій-Франц Кульчицький назавжди увійшов до європейської історії, як видатний воєначальник і рятівник Відня під час турецької навали в другій половині XVII століття. А за свої заслуги козацький ватажок, котрий вирішив після битви вийти на спочинок, на його власне прохання, отримав від вдячних австрійців не дуже зрозумілу для них тоді винагороду: всі захоплені у ворога запаси кави в зернах (близько 300 мішків).

Справа в тому, що свого часу він потрапив у турецький полон і кілька років провів у Бессарабії та Криму в якості "розконвойованого" привілейованого заручника, допоки з полону славетного козака не викупили його бойові побратими та родичі. Там він і долучився до споживання ароматної турецької кави в тамтешніх кав'ярнях. Тому й знав технологію приготування тоді невідомого в Європі напою, заснувавши потім у Відні кавову традицію, яка достатньо швидко отримала всезагальне поширення: щодо українських теренів, насамперед, в Закарпатті та Галичині.
 
wikipedia.org
 
Заради справедливості слід зауважити, що початкові спроби відкрити перші кав'ярні в Європі робилися і до нього вірменськими та єврейськими купцями. Але справа в тому, що через майже смоляну густоту та терпко-гіркий смак, які так полюбляли тодішні турки та араби, новий напій спочатку особливого успіху серед європейців не мав, а Ватикан навіть оголосив його "чортовою сажею". Але саме Кульчицький ввів в його приготування те "ноу-хау", яке задовольнило навіть церкву: він почав додавати в свіжозварену каву вершки і цукор!

Спочатку він сам розносив свою каву на срібному підносі вулицями міста, а потім відкрив і першу кав'ярню. Новий трунок набув такої популярності серед віденців, що через деякий час в багатьох місцях австрійської столиці почали діяти подібні заклади, а Кульчицький очолив окреме співтовариство продавців кави. Австрійці й досі пам'ятають і шанують українця, бо саме йому вони зобов'язані знаменитою на весь світ віденською кавою. Ще в 1862 р. одна з віденських вулиць було названа на честь Юрія-Франца Кульчицького - Kolschitzky-Gasse. А в 1885 р. на одному з наріжних будинків цієї вулиці була встановлена ​​його бронзова скульптура - одягнутий у турецький стрій козак, який тримає тацю з невеличкими філіжанками кави. Також у Відні й понині існує популярне кафе з промовистою назвою "Grand Cafe Zwirina zum Kolschitzky".
 
wikipedia.org
 
На жаль, така шанована в Західній Європі фігура Юрія Кульчицького досі залишається не дуже відомою в сучасній Україні. Між тим саме Кульчицькому місто Лева, де він також відкрив перші в Україні кав'ярні, сьогодні зобов'язане справжньому кавовому буму, до якого підчас щорічних фестивалів долучаються сотні тисяч вітчизняних і зарубіжних туристів. Тут його дійсно пам'ятають і шанують. Нинішній львівський пам'ятник роботи скульптора Романа Кікти виготовлений із бронзи, а постамент - з граніту. А, щоб розкрити образ Юрія Кульчицького повністю, тут присутня геральдична стела, на якій зображений герб роду Кульчицьких. Алегорія зброї говорить про те, що він був славним лицарем. Мішок, з якого висипаються кавові зерна і перетворюються на золоті монети, символізує, що Юрій Кульчицький був і хорошим підприємцем – як би сказали, за теперішніх часів, ресторатором. А класичний кавник і паруюче горнятко свідчать, що саме він навчив культурі споживання кави всю Європу. І нарешті, козацька сережка у вусі, тобто "кульчик", символізує те, що він власне і є Кульчицький.

Ігор Галущак
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше