Підбірка кращих фільмів режисера "Марсіанина"

15 жовтня 2015
Редакція
Поки "Марсіанин" впевнено ″крокує″ світовими кінотеатрами, ми пропонуємо вам згадати кращі роботи легендарного режисера Рідлі Скотта.

″ДУЕЛЯНТИ″, 1977

Свій шлях у велике кіно Рідлі Скотт розпочав з виробництва рекламних роликів. Для цього навіть заснував власну компанію Ridley Scott Associates. Сталося це у 1968 році. Минуло майже 10 років перш ніж світ побачила перша повнометражна стрічка Рідлі Скотта - ″Дуелянти″.
 
Сварка, що спалахнула між двома гусарськими офіцерами наполеонівської армії, призводить до дуелі. Але дуеллю ситуація не вичерпується і переростає в багаторічну ворожнечу, що не згасає за роки Наполеонівських воєн і час від часу призводить до чергових поєдинків.

″ЧУЖИЙ″, 1979

Наступний фільм Рідлі Скотта став справжньою ″перлиною″ його фільмографії. Фантастична стрічка з Сіґурні Вівер у головній ролі заслужено стала ″класикою жанру″, а її автор впритул наблизився до ″вищої ліги″ режисерів.
 
Слоган ″Чужого″ звучить так: ″У космосі ніхто не почує твого крику″. Символічно, що через 36 років Рідлі Скотт зняв ″Марсіанина″, який сюжетно спростовує одну з тем свого попередника.

″ТОЙ, ХТО БІЖИТЬ ПО ЛЕЗУ″, 1982

Ще одна стрічка, яка стала класикою. Екранізація науково-фантастичного роману Філіпа Діка ″Чи сняться анроїдам електровівці?″.
 
Фільм Рідлі Скотта існує у 7 версіях, однак ″базовими″ вважаються дві — оригінальна (1982), яка провалилася у прокаті та отримала ″на горіхи″ від критиків, і, так звана, ″режисерська″ (1992) з відкритим фіналом, яка свого часу була визнана кращим науково-фантастичним фільмом в історії кінематографу.

Одна з тем фільму базується на ідеї, що уявлення людини про світ і своє місце в ньому може бути навмисно сфабрикованим третіми особами. Тема, піднята Рідлі Скоттом, надихнула творців фільмів ″Екзистенція″, ″Матриця″ і ″Тринадцятий поверх″ переосмислити її у своїх стрічках.

″ТЕЛЬМА І ЛУЇЗА″, 1991

Рідлі Скотт знаний майстер кіноекспериментів. Експериментальне ″роуд-муві″ з Сьюзан Серендон і Джиною Девіс свого часу наробило добрячого ″шуму″ - фільм отримав цілий ряд номінацій на різноманітні кінопремії, в тому числі на ″Оскар″ і ″Золотий глобус″.
 
Історія двох подруг, яким набридло життя домогосподарок і які вирішують на вік-енд влаштувати собі ″відрив″, була визнана феміністками всіх часів і народів кращою стрічкою про сильних жінок.

″ГЛАДІАТОР″, 2000

Історія римського воєначальника Максимуса у виконанні Рассела Кроу стала для Рідлі Скотта квитком у вищу лігу режисерів.
 
Фільм-п'ятиразовий переможець премії ″Оскар″ став початком відродження підзабутого на той час жанру ″пеплум″ - історичних фільмів, для яких характерне використання античних/біблійних сюжетів у поєднанні з масштабністю.
 
Комерційний успіх картини (майже півмільярда доларів у прокаті) надихнув творців ″Трої″, ″Олександра″, ″300 спартанців″, ″Битви титанів″ продовжувати роботу над своїми фільмами, незважаючи на великі бюджетні витрати.

″ГАННІБАЛ″, 2001

За рік після успіху ″Гладіатора″ на екрани вийшов ″Ганібал″ - сиквел ″Мовчання ягнят″ (1991), знятий за мотивами однойменного роману Томаса Харріса.
 
Після десяти років тривожного мовчання геніальний Ганнібал Лектер пише листа агенту ФБР Кларисі Старлінг, пропонуючи їй відновити їхню інтелектуальну дуель.
 
Рідлі Скотту вдалося зробити абсолютно несхожу роботу, на ту, яку свого часу зробив його попередник Джонатан Демме. На зміну психологічній драмі ″Мовчання ягнят″ прийшов міцний, кривавий трилер, який передає "дух" книги, однак залишає режисеру простір для маневрів.

Також варто відзначити прекрасну роботу композитора Ханса Циммера, який згодом стане улюбленим композитором режисера Крістофера Нолана.
 

″ГАНГСТЕР″, 2007

Замикає наш рейтинг кримінальний бойовик, заснований на реальних подіях. Цього разу Рідлі Скотт вирішив екранізувати історію протистояння наркобарона Френка Лукаса (Дензел Вашингтон) і надзвичайно чесного полісмена Річі Робертса (Рассел Кроу).
 
Персонаж Дензела Вашингтона - не типовий представник наркобізнесу. Френк Лукас конкурує з іншими наркоугрупуваннями за всіма правилами ринкової економіки, пропонуючи якісний товар за низькою ціною. Заробляючи мільйон доларів на день і дотримуючись одного разу встановлених для себе правил гри, він стає ідолом для всього Гарлему, але слідами Френка вже йде Річі Робертс - рідкісний для Нью-Йорка зразок чесного поліцейського, якого дуже ненавидять його колеги.
 
Серйозний "мінус" картини — доволі великий хронометраж. Однак, для любителів даного жанру це не має стати на заваді.
 
Незважаючи на поважний вік (77 років), Рідлі Скотт і не думає ″зав'язувати″. Відомо про плани режисера зняти ще як мінімум 2 стрічки. Окрім цього, британець спродюсує ще більше: 10 фільмів і серіалів. Ми ж можемо лише побажати йому успіхів.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше