Пейзажі Якова Броваря

Щойно розмістила репродукцію картини Якова Броваря "Пасіка", як Івасик замітингував: "Шифрується він під броваря, бо насправді – бортник. Он, на пасіці вулик і старовинна борть. А бровар пиво варить".
 
uahistory.com
 
Так. В українській, у польській мові є слово "бровар" – пивовар. Яків Іванович Бровар народився 29 квітня 1864 р. у с. Капітанівка на Херсонщині. У 21 рік, уже одруженим, Бровар став вільним слухачем Петербурзької АМ, навчався в пейзажному класі М. К. Клодта; його наставниками були І.Шишкін і А.Куїнджі. Яків Бровар вперше виставив свою роботу у 1887 році, 1889 р. удостоївся другої срібної медалі, 1890 р. – першої срібної, 1892 р. – другої та першої медалі.

За картину "Старий будинок" отримав премію С. Г. Строганова в 1890 році.

У 1894 році удостоєний звання класного художника 2-го ступеня. У 1896 році за пейзаж "Березень у лісі" удостоївся звання класного художника 1-го ступеня.

У 1905 р. за пейзаж "Осіння дорога" – премію імені А. І. Куїнджі.

Я.І. Бровар мав характер мандрівника: подорожував, збирав матеріал для картин і вдало їх продавав. Йому вдалося отримати дозвіл малювати в заповідній Біловезькій пущі, єдиному місці на планеті, де жили дикі зубри. Він змалював деякі первозданні куточки і виставив їх на персональних виставках, що відбулися в Петербурзі у 1908 та 1912 роках.
 
uahistory.com
 
У 1887 році родина художника збагатилася дочкою, яка стала письменницею з псевдонімом Анна Мар (1887–1918). Яків Іванович мав важкий характер, через що 15-літня дочка, учениця шостого класу гімназії, назавжди втекла з дому, виїхала до Харкова. У 16 років Анна вийшла заміж і скоро уневажнила шлюб, безнадійно закохалася у польського ксьондза. Щоб заробити на хліб, Анна працювала у редакціях газет. Потім два щирих, чесних інтимних романи (на грані порно "Жінка на хресті"), дві збірки оповідань самотньої пораненої душі. На 31-му році життя перша наша кіносценаристка Анна Мар отруїлася ціаністим калієм. Було то в московському готелі "Лувр і Мадрид" у номері 33 на Тверській вул.

У 1911 році 47-річний Я. Бровар оголосив, що сюжет його картини "Біловезька пуща" украв Костянтин Крижицький, художник, киянин, викладач малювання в Санкт-Петербурзі в Миколаївському сирітському інституті.
 
uahistory.com
 
Справа в тім, що у Я.І. Бровара на картині дуб такий же, як на картині Крижицького "Морозний день".
 
gallerix.ru
 
Костянтин Крижицький, чесна, порядна людина, батько чотирьох дітей, гарний сім’янин, був зацькований жовтою пресою і повісився. Пізніше з’ясувалося, що обидва художники купили одну й ту ж фотографію відомого тогочасного фотохудожника Вишнякова й обом припав до душі дуб.
 
uahistory.com

Роботи художника зберігаються у Третяковській галереї, Російському музеї та художніх музеях Києва та приватних зібраннях.

Помер 77-річний художник у Ленінграді 25 січня 1941 року. Похований на Серафимівському кладовищі навпроти церкви.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше