ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС

Декоративне мистецтво «Петриківка» виникло за часів запорізького козацтва і в наші дні захоплює світ неймовірністю образів, кольоровою гамою і символізмом. Дивовижні квіти, птахи та тварини виписуються майстрами так званою котячкою (спеціальним пензликом з котячої шерсті) і пальцями.

Сьогодні у селі діє кілька музеїв розпису, а також працюють народні майстри. Однак незважаючи на те, що в ньому мешкає близько 230 майстрів петриківського розпису, там фактично немає розмальованих будинків.

Щоб залучити до Петриківки туристів, влітку в селі планують запустити проект «Петриківка.Restart», який ініціювала група активістів з Асоціації майстрів народного мистецтва. В ході культурної акції тут розпишуть сім будівель, які повинні стати справжніми шедеврами.

Досі потенціал селища, як туристично-культурного центру, не використовується сповна. Хоча потрапити до Петриківки з Дніпра можна за 50 хвилин, проте туристам там ніде зупинитися. Тому куратори шукають волонтерів, спонсорів, майстрів для участі в проекті.

А подивитися в селищі є на що: окрім кількох музеїв петриківського розпису там ще є монумент петриківській цибулині та розписаний 120-метровий паркан, який занесений до Книги рекордів України.

Якщо задумане вдасться втілити у життя селище стане відоме не тільки в Україні, а й у всьому світі. І Петриківка цього варта.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше