Перші претенденти на "Оскар-2017"

20 жовтня 2016
Редакція

85 країн висунули свої фільми на здобуття премії "Оскар" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". Це рекорд. Попереднє досягнення було у 2014 році — 83 фільми. UaModna уважно вивчила список претендентів і пропонує вашій увазі добірку дев'яти фільмів, які мають всі шанси увійти до шорт-листа номінації.

"Українські шерифи" (Україна)

Розпочнемо з української документальної стрічки Романа Бондарчука, яку вже встигли наректи українським ″Справжнім детективом″.
 


Фільм розповідає про двох жителів села Старої Збур'ївки Херсонської області, які взяли на себе функції охорони громадського порядку.

Через те, що в селі Стара Збур'ївка практично немає міліції, охорону громадського порядку беруть на себе двоє місцевих жителів — 50-річний Віктор Кривобородько і 44-річний Володимир Рудьковський.

Віктор і Володимир суміщають обов'язки міліціонерів і соціальних працівників: вгамовують сімейні сварки, зупиняють бійки між сусідами, шукають потопельників, тощо. Тобто займаються усім, окрім кримінальних злочинів. Однак після того, як починається війна на сході України, настрій у жителів села змінюється.
 


Зйомки фільму тривали чотири роки. Після завершення зйомок Віктор Кривобородько і Володимир Рудьковський стали депутатами місцевої сільської ради.

Щиро бажаємо команді фільму потрапити до номінації.
 

"Голоси Чорнобиля" (Люксембург)

Тема України є головною у фільмі, який представляє Люксембург. Стрічка Пола Крухтена ″Голоси Чорнобиля″ - екранізація книги ″Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього″ Нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич.
 


Фільм розповідає історії свідків Чорнобильскої трагедії. Це рідні загиблих і ліквідатори – ті, хто усував наслідки аварії, а також вчені, вчителі, лікарі, люди, яким довелося залишити все, поїхавши із забрудненої зони, матері дітей, які народилися інвалідами…
 


Стрічка отримала головний приз на Сент-Польському міжнародному кінофестивалі, як найкращий документальний фільм.
 

"Джульєтта" (Іспанія)

Один з "динозаврів" світового кіно, Педро Альмодовар також потрапив до лонг-листа в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". Він вигравав цей приз у 2000 році з фільмом "Все про мою матір", який став "щасливим квитком" для музи режисера Пенелопи Крус.
 


Стрічка Альмодовара розповість історію 55-річної Джульєтти, яка намагається знайти свою дочку, котра таємниче зникла багато років тому. У спробі відшукати сліди дочки, Джульєтта повертається у Мадрид, де згадує свою бурхливу юність, кохання і трагедію, яка віддалила її від дочки.

Сценарій фільму заснований на розповідях канадської письменниці Еліс Манро зі збірки "Біглянка".
 

"Море у вогні" (Італія)

Джанфранко Розі зняв документалку на одну з найгарячіших тем 2015 року — міграційну кризу в Європі.
 


У центрі стрічки італійський острівець Лампедуза — перший притулок біженців на європейській землі. Маленький острів Лампедуза між Тунісом і Сицилією став міжнародним символом біженців - у спробах переплисти Середземне море, вони опинялися на цьому клаптику землі площею 20 квадратних кілометрів.

На 400 000 біженців 15 000 загиблих. Цифра здається не такою великою, поки на власні очі не бачиш, як люди в кадрі гинуть від виснаження і зневоднення. Кіно, завдяки операторській роботі і вибору кадру, абсолютно не виглядає документальним - і це лише підсилює ефект неможливості повірити в ту жахливу ситуацію, що діється в світі.
 


Фільм вважається одним з претендентів на перемогу у номінації. По-перше, тема фільму, а по-друге — статистика. В цій номінації Італія завоювала "Оскарів" більше, ніж інші країни (31 номінація і 14 перемог). Остання перемога — "Велика краса" Паоло Соррентіно у 2014-му.
 


"Це всього лише кінець світу" (Канада)

Тріумфатор цьогорічного кінофестивалю у Каннах, Ксав'є Долан готується втретє штурмувати оскарівську вершину. Дві попередні спроби завершились фіаско — стрічки не потрапляли навіть до омріяних п'ятірок.
 


Сюжет стрічки простий — драматург приїздить в провінцію провідати сім'ю і розповісти, що через хворобу скоро помре. Однак, родичі письменника не змогли змарнувати можливості звести давні рахунки, не дивлячись на сумний привід зустрічі. В головних ролях зірки французького кіно — Маріон Котіяр, Леа Сейду, Наталі Бай, та Венсан Касель.
 

"Пустеля" (Мексика)

Група людей намагається перетнути кордон з Мексики в США, але стикається з расистом, який вирішує по-своєму виконувати роль прикордонного патруля.
 


Статистика Мексики у цій номінації не втішна — з восьми спроб, нуль перемог. Однак, з недавніх пір мексиканці перемагають у головних оскарівських номінаціях. Останні декілька років пальму першості утримує Алехандро Гонсалес Іньяррітту, чиї "Бердмен" і "Легенда Г'ю Гласа" не залишали шансів конкурентам останні два роки.


Варто додати, що першим мексиканським режисером тріумфатором премії став Альфонсо Куарон — батько режисера ″Пустелі″ Хонаса Куарона. Було б символічно, якби син продовжив справу батька і став першим переможцем в категорії "найкращий фільм іноземною мовою". Шанси є.
 

"Вона" (Франція)

Нова стрічка Пола Верховена після Канн отримала чудову "пресу" і критики без особливих вагань включають її у свої прогнози на "Оскар".
 


В центрі історії творця "Основного інстинкту" - Мішель, заможна парижанка, власниця великої компанії з розробки відеоігор. Одного разу в її будинок вривається чоловік в чорному, жорстоко б'є її і гвалтує. Коли він зникає, Мішель не заявляє у поліцію.
 


Страшна історія пробуджує в ній дитячі психологічні травми і приховані інстинкти, пов'язані з її батьком, серійним вбивцею. З цього моменту вона в кожному чоловікові зі свого оточення починає бачити насильника. Вона хоче знайти його, але зовсім не для того, щоб здати поліції...

"Друге життя Уве" (Швеція)

Екранізація роману Фредеріка Бакмана може добряче "попити крові" конкурентам, як і головний герой фільму — Уве.
 


На перший погляд Уве — старий буркотун, який, як і багато хто з нас, вважає, що його оточують переважно ідіоти: сусіди, які неправильно паркують свої машини; продавці в магазині, що говорять "пташиною мовою", бюрократи, що псують життя нормальним людям...
 


Однак у похмурого старого педанта — велике добре серце. Коли молода сім'я нових сусідів Уве випадково пошкоджує його поштову скриньку — це стає початком зворушливої історії про втрачене кохання, несподівану дружбу, бездомних котів і древнє мистецтво здавати назад на автомобілі з причепом.
 

"Смерть в Сараєво" (Боснія і Герцоговина)

Дія стрічки Даниса Тановича відбувається у фешенебельному готелі "Європа" 28 червня 2014 року - через 100 років після вбивства в Сараєво ерцгерцога Франца Фердинанда, яке стало початком Першої світової війни.
 


Сюди повинна приїхати делегація дипломатів з європейських країн, але персонал готелю зайнятий своїми проблемами: вони не отримують зарплату і готуються до страйку. Фільм досліджує як змінився світ за ці 100 років і який вплив мало вбивство Франца Фердинанда на розвиток суспільства і сучасний стан справ.
 

P.S.

Після того як американські кіноакадеміки переглянуть всі 85 фільмів, буде сформований шорт-лист з дев'яти стрічок. Трапиться це у грудні, а 24 січня буде відомий остаточний список номінантів, разом з рештою претендентів.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше