Перепланування квартири в панельному будинку: за і проти

23 вересня 2019
Andrey Sokruta

Дизайнер та архітектор Андрій Сокрута, засновник студії Andrey Sokruta workshop, розповів, з якими труднощами можна стикнутися при спробі “перекроїти” квартиру в панельному домі і коли дійсно варто це робити.

У панельних будівлях фактично всі міжкімнатні стіни є несучими, себто несуть навантаження від різних елементів конструкції — перекриттів, інших стін, покрівлі. Якщо послабити таку стіну — наприклад, зробивши дверний отвір, — це може призвести до зниження її несучої здатності. Як наслідок, знизиться конструктивна стабільність усієї будівлі, як у картковому будиночку, і згодом можуть утворитися тріщини в стінах, а в найгірших випадках відбувається обвалення всього будинку або його частини. 

Перепланування квартир у панельному будинку без відповідних розрахунків — небезпечна справа, яка до того ж карається законом. Це не означає, що від своїх ідей доведеться відмовитися, але для їх реалізації знадобиться допомога професіонала.

Як визначити несучі стіни?

Аби зрозуміти, які стіни є несучими, треба ознайомитися з проектом будівлі. Зазвичай опорні конструкції накреслені жирними лініями, а звичайні перегородки — тонкими. Ще один критерій — товщина. Якщо вона становить 1218 см, стіна, найімовірніше, буде несучою. Проте цей момент усе одно треба уточнювати, адже в різних будівлях можуть бути суттєві відмінності. 

Важлива підказка — розташування плит перекриттів, які завжди лежать на несучих стінах. Також у панельних будинках опорними стінами завжди є фасадні, міжквартирні або стіни між житловими блоками, майже всі внутрішні стіни, перпендикулярні фасадним і стіна, котра проходить посередині будівлі.

Проте ідентифікацією стін усе одно треба займатися разом зі спеціалістом, який допоможе не лише безпомилково встановити несучі стіни і грамотно здійснити роботи, а й укласти відповідні папери. Підготовка документів та їхнє узгодження може зайняти кілька місяців, проте це єдиний безпечний шлях.

Нюанси перепланування

У деяких випадках працювати з несучими стінами можна, дотримуючись ряду правил. Зокрема, зносити таку стіну повністю забороняється — з кожного краю треба залишити відступ, оскільки в кутках установлено закладні деталі. Навіть більше — отвір доведеться додатково посилити за допомогою міцної металоконструкції. Зробити це самостійно не вийде: потрібна експертиза, профільні спеціалісти й технічний нагляд. 

Якщо мова йде про об’єднання вітальні з кухнею, виникає ще одна перепона — такі зміни дозволяються лише власникам електричних плит, але не газових. Передбачається, що в аварійному випадку стіни кухні стримають вибухову хвилю, і сусідні приміщення не постраждають. Тож, якщо ви готові до змін, доведеться змінити плитку, зареєструвавши її у відповідних структурах. 

Чесність і порядність

Часто можна почути, що простіше (і дешевше) спочатку перепланувати квартиру та вже потім узаконити всі зміни. Проте така стратегія є нелегальною і загрожує не лише чималим штрафом, а й примусом повернути житло в проектний стан. Сумнівна, погодьтеся, економія. Тож і для гаманця, і для безпеки всіх жителів будинку буде краще, якщо ви із самого початку підійдете до справи відповідально.

Усі інтер'єри, крім обкладинки, з портфоліо дизайнера Андрія Сокрути — sokruta.com.ua.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше