Павел Альтгамер їде до Івано-Франківська

11 травня 2015
Редакція
Минулої осені ентузіасти з середовища "Тепле" місто пообіцяли Івано-Франківську культурне зростання і часу не гаяли. Вже завтра (12 травня) Станіславів прийматиме славнозвісного Павела Альтгамера та його "Конґрес рисувальників" - проект, який дасть усім охочим можливість поспілкуватись за допомогою "пензля".
 
Даний проект стане своєрідним початком "Мистецької резиденції" в Івано-Франківську, запропонованої платформою "Тепле місто". Але про все по черзі.

"Конґрес рисувальників" – це концепція, запропонована польським митцем Павелом Альтгамером. Вперше  художник представив її в рамках 7-го Берлінського Бієнале ще у 2012 році під кураторством Артура Жмієвського. Під час цього проекту приміщення однієї з берлінських церков (яка вже не діє) перетворили на майданчик для спільного малювання.
 
Ідея проекту мала шалений успіх, саме тому його провели і в інших мистецьких осередках світу: в Римі, Варшаві, Києві. І щоразу він був унікальним завдяки особливостям кожного міста. Тепер до цього переліку долучиться ще й Івано-Франківськ.

Особливістю цієї події є те, що взяти участь в ній може будь-хто, незалежно від професійних навичок та вмінь. Всі бажаючі зможуть долучитись до мистецького конструктивного діалогу, який відбуватиметься через засоби візуальної комунікації. Відсутність будь-якої ізоляції учасників одне від одного дасть змогу створити "нову свідомість спільноти", зазначають організатори. В даному випадку вона втілиться у спільному створенні скульптур.

А тепер трохи більше про автора ідеї – Павела Альтгамера. Він - один з найвідоміших митців, які виставляються у найпрестижніших світових музеях та галереях. Цей відомий скульптор, художник, творець інсталяцій та відео утвердив за собою славу одного з найяскравіших представників соціально-критичного мистецтва. Учасник Венеційського бієнале, Manifesta 3, Documenta X, Павел демонстрував свої роботи у найвідоміших галереях та музеях Лондона, Берліна, Нью-Йорка. У 2004 році він став лауреатом премії Вінсента ван Гога.
 
На початку своєї кар’єри Павел схилявся до простих технік створення скульптур та використовував нестандартні матеріали. Наступним етапом його творчості стало відображення проблеми самотності та ізоляції. А далі митець взяв на себе місію зробити мистецтво частинкою оточуючого нас світу. Його суспільна діяльність також включає заняття для певних соціальних груп, таких як люди з обмеженими можливостями.  
 
Загалом, можна сказати, що Івано-Франківську дуже пощастило приймати в себе одного з найвизначніших митців сучасності. І все це завдяки "Теплому місту" та їхній "Мистецькій резиденції", покликаній зробити сучасне актуальне мистецтво ближчим для пересічних громадян міста.

Отож організатори "Мистецької резиденції" планують запрошувати відомих західних художників, які приїжджатимуть на певний період до Івано-Франківська і створюватимуть мистецькі об'єкти, які залишатимуться в місті: скульптури, архітектурні витвори чи живопис. І все це у публічному просторі, себто просто на вулицях міста. Планувалось, що першим стане саме Альтгамер. Тож організаторів можна привітати з успіхом.  
 
Окрім Павела в рамках "Конґресу рисувальників" до Івано-Франківська також завітають Браян Фернандес Халлоран, Рафал Жвірек.

Куратором івано-франківської "Мистецької резиденції" є українських художник Євген Самборський.
Євген закінчив франківську художню школу, потім Інститут Мистецтв. Після того рік викладав у школі мистецтв і чотири з половиною роки займався "післяуніверситетською самоосвітою". "Ще є одна вища освіта, щоправда, без диплому, тут вже моїми вчителями були друзі, знайомі, колеги", - розповідає Євген.
 
Після цього він, за рекомендації франківського художника Ростислава Котерліна, потрапив на стипендію Польського міністерства культури для українських молодих художників, що дало йому змогу познайомитись з культурою Польщі та багатьма діячами культури і художниками. Там він брав участь у групових проектах, реалізував перший персональний проект і співпрацював з Павелом Альтгамером.

Після  закінчення першої стипендії він повернувся вже не до Франківська, а до Львова, там реалізував другий персональний проект, після чого отримав другу стипендію польського мистецтва і знову поїхав до Польщі. Під час другого перебування на стипендії, Євген реалізував два персональних проекти у Варшаві та в Санкт-Петербурзі. За другий (реалізований в Росії) він отримав гран-прі одного з престижних українських конкурсів - конкурс для молодих українських художників МУХі 2012.

Кілька років тому Євген ініціював і організував мистецьку групу "Оpen group", з якою отримав першу спеціальну премію Рinchuk Аrt Рrize. А ще він потрапив на першу київську мистецьку резиденцію Kyiv AIR.

Євген щодо курування "Мистецької резиденції" налаштований серйозно: "Я маю досвід перебування вже на трьох таких резиденціях і міг би курувати такі проекти."
 
Отож, не пропустіть, "Конґрес рисувальників" триватиме 9 днів (12-20 травня) в приміщенні готелю "Дністер" (вул. Січових Стрільців, 12). А розпочнеться все 12 травня о 12:00. Долучайтеся: www.facebook.com!
 
Пропонуємо вам також дізнатись трохи більше про саму ідею "Мистецької резиденції", ініційованої платформою "Тепле місто", та які позитивні зміни вона може принести Франківську: www.uamodna.com/articles/podiya-evropeysjkogo-masshtabu-v-ivano-frankivsjku


Фото: сторінка "Мистецької резиденції" у facebook
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше