Патрицій духу

На сьогоднішній день монументи, присвячені Тарасу Григоровичу, зведені в 36 державах світу. Всього налічується понад 1380 пам'ятників геніальному українцю.

До речі, перший пам'ятник Шевченку був встановлений не в Україні, а в Новопетровському укріпленні на півострові Мангишлак ще у 1881 році (зараз - Форт-Шевченко, Казахстан), де поет перебував на засланні на військовій службі.

Напевно, найбільший пам'ятник Шевченку знаходиться в Харкові. Його автори - скульптор М. Манізер та архітектор Й. Лангбард - зобразили поета в образі революціонера, оточеного як персонажами його творів (кріпаками, гайдамаками, рекрутами), так і героями радянської епохи (робочими, червоноармійцями, студентами).

Серед численних пам'ятників Шевченку є й чимало нестандартних, творці яких відмовилися від традиційного образу поета - з довгими вусами, в селянській шапці й кожусі. Як от, наприклад, пам'ятник в Чернігові авторства українського скульптора А. Чепелика. Його Кобзар - молодий, вишукано одягнений франт. За словами скульптора, саме таким Шевченко був, коли навчався в петербурзькій Академії мистецтв.

Кілька пам'ятників Кобзареві існує в місті Дніпро, серед яких і класичний монумент на Монастирському острові, і пам'ятник молодому поету поряд з театром його імені.

А ось пам'ятник Шевченку у Вашингтоні знаменитий тим, що до його відкриття були причетні п'ять президентів США. Гаррі Трумен був почесним головою комітету по створенню пам'ятника, Рональд Рейган входив до складу цього комітету, Двайт Ейзенхауер підписав проект постанови про будівництво, Джон Кеннеді сприяв будівництву, а Ліндон Джонсон привітав українську громаду з відкриттям монумента.

Та мені найбільш імпонує пам'ятник Кобзареві в Римі, відкритий у 1973 році. Його творець, італійський скульптор Уго Мацеі, одягнув Тараса Григоровича в тогу давньоримського патриція. Тим самим автор хотів поставити українського поета в один ряд з античними філософами, а також показати, що Шевченко належить не тільки українському народові, а й усьому людству. Алегорія пам'ятника є дуже вдалою ще й тому, що латинське "патрицій" в перекладі означає "батько". Саме таким і є Тарас Шевченко для українців – батьком нації і патрицієм духу.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com