Парадоксальна інтенція

3 листопада 2016
Оля Комарніцька
Всесвітньо відомий австрійський психіатр та психотерапевт Віктор Франкль прожив нелегке життя. На його долю випали перебування в концтаборі, голод, важка фізична праця, приниження, постійні страхи та стреси. На його очах гинули люди. Але він не тільки зміг вижити, а ще й подарував світу власну теорію сенсу життя – логотерапію. Згодом свій досвід переніс у книгу "Людина у пошуках сенсу".
 
Сьогодні я хочу поділитися одним із методів описаних у цій книзі.

Як часто у житті ми відчували, що страх та хвилювання поглинають нас? Іноді нам так важко виступити перед великою кількістю людей, ми помічаємо, що у нас тремтять коліна, пітніють руки, зникає голос. Чи, можливо, ви помічали, що не можете заснути вночі? Скільки овечок, слоників і хмаринок не рахуй, мозок продовжує метушливо працювати.

Автор стверджує вихід є і вихід цей – парадоксальна інтенція. Наступного разу, коли ви відчуєте хвилювання та тремтіння перед здачею звіту шефу, скажіть собі: "Я затремчу так сильно, що мені дадуть приз за тремтіння". Звучить безглуздо, чи не так? А як вам варіант під час чергової безсонної ночі сказати собі, що ви не заснете до ранку? Ефективність даного методу була доведена тисячами людей та десятками психотерапевтів різних галузей.

Парадоксальну інтенцію використовували сімейні пари при конфліктах, коли давали собі установку скандалити поки не втомляться. Чоловіки на важливих конференціях казали, що пітнітимуть так, щоб усі бачили, що вони - найкращі у цьому. Чим смішнішою є установка, тим кращим стає результат. Люди, що страждають безсонням, засинають; подружні пари, які конфліктують, в результаті починають сміятися та миряться (у цьому випадку метод повинні використовувати одночасно двоє учасників конфлікту); проходить тремтіння під час важливих зустрічей і ви можете продемонструвати свої вміння та навички, а не страх.
 
Даний метод успішно використовується і при такому захворювання як ВСД. Основу цієї недуги складає психічний компонент та діяльність вегетативної системи. Якщо вам знайомі симптоми запаморочення, то постарайтеся у своїй уяві розкрутити кімнату сильніше. При відчутті клубка в горлі спробуйте дозволити бути відчуттю душіння. Можете навіть самостійно стиснути собі горло рукою.

Будьте здорові! Не хворійте. І роздувайте з мух тільки приємних слонів.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше