Пантелеймон Куліш: перший історичний роман, Шекспір й Гете в перекладі та кулішівка

7 серпня 1819 року народився Пантелеймон Куліш – визначна постать в українській літературі та й в історії загалом.

Він був автором першої української фонетичної абетки, яку ще називали “кулішівка”, або “система Куліша”. І, хоча до неї було внесено певні зміни, вона стала основою сучасного українського правопису.

Також йому належить авторство першого українського історичного роману під назвою «Чорна рада», в основу якого покладені реальні історичні факти. На написання цього твору Куліша надихнув Вальтер Скотт. А у 2002 році було знято однойменний фільм.
 


Коло інтересів Пантелеймона Куліша було дуже різноманітним: він був і поетом, і драматургом, письменником і фольклористом, етнографом і мовознавцем, критиком, редактором, видавцем тощо. Однак прославився він ще й своєю перекладацькою діяльністю. Куліш дав можливість українцям ознайомитись з шедеврами світової літератури, переклавши майже всі твори Шекспіра, Ґете, Гейне, Байрона, Шиллера і ще багатьох інших.

Цікаво, але боярином на весіллі Куліша був сам Тарас Шевченко, який також намалював портрет нашого героя.
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше