Вища Освіта в Швеції, що треба знати

Вже не перший рік Швеція утримує лідерство в інноваціях серед європейських країн. Список шведських винаходів, що змінюють світ, довгий і включає шкалу термометрів, компаси, ремені безпеки, динаміт, гайковий ключ і навіть кардіостимулятор. Яку з ваших геніальних ідей Швеція допоможе зробити реальністю?

За кордоном навчається близько 70 тисяч українців. Найпопулярнішими країнами є Польща, Чехія, Словаччина. Швеція не входить в перелік країн куди українці часто їздять вчитися. Оскільки шведська мова у вивченні серед українців як англійська чи німецька, а про освіту знають що вона для не громадян ЄС платна. Але від цього переваги навчання у Швеції не применшуються: освіту, житло, медичне страхування для іноземних студентів може оплачувати Швеція за рахунок стипендій.

Чому варто обрати вищу освіту Швеції

Історія шведських навчальних закладів починається з 1477 року тоді був заснований перший вищий навчальний заклад - Упсальський університет.  Через реформу 2007 року вища освіта Швеції адаптувалася до Болонської системи. Зараз Швеція входить до числа найбільш інноваційних країн світу, крім того інвестиції в дослідження є одними з найвищих у світі.  

Країна приймає багато іноземних студентів, крім того налагоджує системи співпраці з іншими країнами. В рамках окремих курсів допускається обговорення питань трудового життя, пошуку роботи, а також відвідування потенційних місць праці.

Система навчання Швеції побудована таким чином, що заохочує до самостійного мислення. Викладачі заохочують думати творчо і критично. Під час навчання ви будете розвивати свою здатність ставити під сумнів статус-кво, оцінювати інформацію, шукати нові перспективи. Така система освіти обумовлена неформальною та неієрархічною природою шведського суспільства, де кожен бажає внести свої ідеї та думки.

Як організована вища освіта

У Швеції державні вищі навчальні заклади є самостійними державними органами під юрисдикцією Уряду. Вищу освіту можна отримати в університетах та коледжах. Обидва  мають бакалаврські і магістерські програми. Відмінність полягає в тому, що університет може видавати дипломи на докторському рівні, тоді як коледж не може.

Є також приватні заклади, які діють в організаціях, таких як фонди або асоціації. Більшістьприватних закладі вищої освіти пропонують лише курси в межах однієї або декількох областей. Вони в першу чергу стосуються здоров'я, психотерапії або богословської освіти. Всьогов країні 34 університети та 17 коледжів, зі списком можна ознайомитись тут.

Вища освіта в Швеції включає як повну освіту, так і індивідуальні курси. Близько 400 тисяч студентів навчаються на повний або неповний робочий день.

Стипендії на навчання

Шведська система фінансування вищої освіти розроблена таким чином, що вища освіта включає є безкоштовною для шведських студентів, студентів з Європейського Союзу, Європейської економічної зони та Швейцарії.  Всі інші студенти зобов'язані сплачувати плату за навчання, проживання та заявку на подачу документів 900 шведських крон. Іноземці можуть претендувати на стипендію від Шведського інституту, або деяких університетів.

Шведський інститут це державний орган, який щорічно отримує фінансування для надання стипендій для іноземних студентів. У них є кілька програм: для південної Африки, Балкан, Туречччини, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови, України та інших країн. Стипендії, надані Шведським інститутом, доступні для іноземних студентів з конкретних країн, які подають заявки на магістерські програми, починаючи з осіннього семестру.  Залежно від програми існують різні терміни подачі документів. В 2019 році інститут надасть близько 470 стипендій, перелік переглянути можна тут.

Також стипендії можна отримати у більшості університетів Швеції. Кожен університет має свій власний графік, коли студенти можуть починати подачу заяв і терміни зарахування. Кожен університет відповідає за свої програми стипендій самостійно.  Для того щоб дізнатись про стипендії, або подати заявку на навчання потрібно звертатись безпосередньо в навчальний заклад в якому ви хочете вчитись. Список університетів у Швеції та посилання на їхні веб-сайти можна знайти тут.

Перед подачею дкументів на стипендію переконайтеся що рівень вашої англійської відповідає вимогам вступу, а також перегляньте конкретні вимоги до вступу на бакалаврат, магістратуру та докторантуру.

Що ще потрібно знати, перш ніж вирішити навчатись у Швеції​

  • У Швеції всі говорять англійською. Англійська регулярно посідає одне з провідних місць серед країн у світі мешканці якиї є носіями англійської мови. Крім того більшість програм навчання англійською мовою, є також німецькою. Це означає, що ви не потрібно вчити шведську, щоб вчитися тут. Громадський транспорт є поширеним і він працює. Широка мережа автобусів, поїздів, метрополітенів, трамваїв, човнів, літаків і багато іншого може привезти вас куди завгодно, без використання автомобілів. Тут загальновідомо, що «час» слід поважати в будь-який час - зустрічі почнуться вчасно з вами або без вас. Поїзд відправляється вчасно з вами або без вас. Шведи цінують пунктуальність.​
     
  • Іноземні студенти можуть працювати в Швеції. Незважаючи на те, що навчання є пріоритетом номер один, немає жодного законодавчого обмеження кількості годин, які іноземні студенти можуть працювати під час навчання. Після закінчення навчання ви можете подати заяву про продовження дозволу на проживання до шести місяців. Якщо ви захочете працювати, важливо вивчати шведську мову часто це може бути вимогою для працевлаштування.
     
  • Швеція чиста і безпечна, а рівень життя високий. Тут є нормою пити воду прямо з крану є нормою, а більшість продуктових магазинів стягують плату за пластикові або паперові пакети, намагаючись зберегти низький рівень відходів і заохочувати переробку. ​Країна посідає 17 місце в  рейтингу найбезпечніших країн світу. Основними проблемами є насильство, пов'язане з алкоголем, кишенькові злочини та природні небезпеки. Близько 74 відсотків осіб у віці від 15 до 64 років у Швеції зайняті. Це перевищує рекомендовану зайнятість у середньому на 65%. Крім того у Швеції існує справедливий розподіл багатства. Середній дохід на душу населення становить 28 тисяч доларів США щорічно, на міжнародному рівні рекомендується в середньому 23 тисячі.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше