Осмолода: забутий курорт в Ґорґанах

12 жовтня 2017
MartaOnyskiv
Осмолода – рай для любителів "дикого" відпочинку, куди треба поспішати! Крайній населений пункт, далі тільки гори. Поки не дуже популярне місце, без великих туристичних комплексів та готельного бізнесу, проте краса навколо неймовірна.

Село існує щойно з кінця ХІХ ст. і на даний момент тут проживає всього 60 осіб. Крім того, що Осмолода - один з найкращих стартів до мандрів Ґорґанами, ці місця славляться багатими водними джерелами та корисними копалинами, історія освоєння яких залишила багато цікавих архітектурних пам'яток.

Урочище Підлюте

Кедрова палата. Фото: rozhniativ.if.ua

Тут знаходяться три мінеральні джерела, багаті на сірководень. За своїм хімічним складом вода джерел не поступається трускавецькій. Ще у кінці ХІХ ст. в урочищі було збудовано резиденцію греко-католицьких митрополитів. Землі належали митрополії, а природні умови, властивості води, рекомендації лікарів вплинули на створення тут не просто місця для відпочинку, а й лікування.

Уже під час Першої світової війни резиденцію було зруйновано. Відбудував її Андрей Шептицький. Назвали цю будівлю "Кедровою палатою". Зараз вражають розповіді про її розкішність: 50 кімнат, 14 лазень, балева зала, бібліотека, теністі корти, більярдна, телефон і т.д. У міжвоєнний період тут лікувалось й відпочивало, за різними даними, від 120 до 350 осіб на рік.

Після Другої світової війни "Кедрова палата" була місцем відпочинку партійного керівництва, як от Микити Хрущова, Петра Шелеста. Останній дуже любив тут полювати на ведмедів.

У 70-х рр. минулого століття резиденція згоріла за невідомих обставин. Відновили її за наявними світлинами косівські майстри у 80-х роках.

На даний час урочище належить УГКЦ. Тут знаходиться її реколекційний центр, збудовано невеличку церкву та триповерховий реколекційно-відпочинковий дім.

Урочище Лужки

Скитський монастир. Фото: rozhniativ.if.ua

Розміщується за 4 км від Осмолоди у напрямку г. Ґроти. Урочище відоме своїм скитським монастирем – скитом св. Андрія Первозванного. Розміщення монастиря на гірській вершині та ще й при витоках річки Лімниці (донедавна найчистішої в Європі) не може не захоплювати.

Цікавою є й історія монастиря. Викупили землю під нього й заснували у міжвоєнний період за сприяння сестри митрополита Андрея Шептицького. У часи Другої світової війни він був зруйнованим.
Відбудову монастиря розпочали щойно на межі ХХ-ХХІ ст. У 2009 році у відновленому монастирі відбулось перше богослужіння. Цікаво, що спочатку тут служив тільки один монах-студит Йона. До того ж, словак.

Урочище Ангелів

Ангелівська домниця. Фото: rozhniativ.if.ua

Розміщується за 10 км перед Осмолодою. Цікаве тим, що на початку ХІХ ст. тут заснували залізоробне підприємство, яке, незважаючи на свої досить великі розміри (мало аж 12 шахт), діяло всього 6 років. Основоположником підприємства був митрополит А. Ангелович, від якого й пішла назва урочища. Всі устаткування підприємства були знищені в роки Першої світової війни. Залишилась тільки доменна піч.

Вивчення Ґорґан

Туристичний шлях. Фото: misto.ridne.net
 
Найбільше Осмолода славиться тим, що є стартом для численних туристичних маршрутів Ґорґанами.

Маршрути добре розмічені й мають непогані місця для туристичного відпочинку. Наприклад, хатинка між горами Яйко Перегінське і Молода, закладена, знову ж таки, Андреєм Шептицьким для догляду за кедровим заповідником та відпочинку. Щоправда, її зруйнували в час Другої світової війни, проте відбудували уже в 60-ті рр. минулого століття, а нещодавно перекрили. Такі ж хатинки знаходяться у полонині Плісце (між вершинам г. Грофа і г. Паренки, за 9 км від Осмолоди) та під г. Кінь Грофецький.
 
Хатинка на полонині Плісце. Фото: vikna.if.ua
 
Незважаючи на відсутність великих туристичних комплексів, відпочинок в Осмолоді підійде й тим, хто віддає перевагу комфорту. Віднедавна тут діє відпочинковий комплекс зі всіма зручностями, альпін-парком та можливістю екскурсій чи походів у гори з досвідченими інструкторами.
 
Єдиним недоліком відпочинку у цій "забутій" красі є жахлива дорога до Осмолоди, проте побачене вартує цього. 

Головне зображення: Краєвид з Ігровця. Фото: propohody.com
Від: dij.com.ua
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше