Нове — це добре забуте старе? Або чому тренди повертаються

18 жовтня 2023
Дарина

Ви думаєте тренди диктують люксові бренди? Насправді вони лише підлаштовуються під них. На моду впливають люди, геополітична ситуація, культура та регіон. Наприклад, у Європі більш популярна класика, прості силуети та кольори, в Азії поширена логоманія, а східні народи обирають дорогоцінні метали, каміння та розкіш. Але найцікавіше, що усі вони мають свої циклічні тренди. 

Які існують тренди? 

Тренди поділяються на швидкі та довготривалі. Вам точно знайома ситуація, коли ви придбали мегатрендову річ, пізніше бачите таку саму у кожного другого на вулиці, а через кілька місяців натикаєтеся на статтю з антитрендами, а ваша покупка на першій шпальті. Якщо так, вітаємо, ви стали жертвою маркетингу! Такі “швидкі тренди” називаються fast-речі. Їх можна зустріти не лише у мас-марекеті, але й в колекціях відомих брендів. Наприклад туфлі від бренду Miu Miu на невисоких підборах і з гострим носком. Вони дуже швидко заполонили вулиці, тому шлях у тренди для них закрився на кілька сезонів. 

Hot in - Hot out (швидко увійшло в моду - швидко вийшло з моди) зазвичай бавляться маркетологи та мас-маркети гіганти, адже вони створюють нові дропи декілька разів на місяць. 

А от довготривалі тренди використовують люксові та незалежні початкові бренди. Вони орієнтуються на свою цільову аудиторію, геополітичну ситуацію та культуру, та пропонують актуальний продукт на десятиліття. 

Наприклад Перша та Друга світові війни запровадили тренд на простий крій, піджаки та штани у жіночому гардеробі. Ця тенденція не виходить з моди вже понад 100 років. А сьогодні, під час російсько-української війни, бренди почали пропонувати одяг, який надихає, підкріплює моральний стан і несе в маси соціально важливі меседжі. Це та мода, яка довго залишається актуальною, яку ми відчуваємо інтуїтивно. Саме такі речі формують функціональний гардероб, який працює на вас. 

До прикладу проста річ — лонгслів. Вони вже давно тримаються в трендах і щосезону бренди пропонують нові варіації стайлінгу. Як варіант відкритого та ризикованого поєднання — це обирати контрасну спідню білизну. Або взагалі відмовитися від неї та одягнути напівпрозорий лонгслів на голе тіло. 

Чому тренди повертаються? 

Розпочнемо роздуми на цю тему з простого прикладу. Нещодавно компанія Apple випустила оновлення для своїх гаджетів, в якому заявила про повернення ІК-порту, або по новому NameDrop. Люди старше 20 років точно пам'ятають часи, коли обмінювалися файлами, притуливши телефони один до одного. З появою AirDrop та Bluetooth ця функція стала непотрібною і про неї забули. Але ось, через стільки років, ІК-порт знову повертається, але вже під новим ім’ям і з новими цілями. 

У моді все так само. Якщо ви думаєте, що крій оверсайз — це нововведення останніх десятиліть, то ні. Насправді ж вільні речі були популярними ще у Середньовіччі. А тренд на бліді губи з 2010-х повернувся з часів Рококо.

Усі епохи, речі та навіть люди мають свої моменти розквіту та занепаду. У  XIX столітті американський письменник Генрі Девід Торо сказав: «Кожне покоління висміює стару моду і святобожно слідує за новою». Замість того, щоб сліпо слідувати за маркетингом, прислухайтеся до себе! 

Сьогодні подіуми знову підкорюють лаковані речі. На це повернення вже давно очікували модники, адже це дуже ефектний матеріал, що чудово підкреслить будь-яку фігуру. І завдяки новим поєднанням та фасонам, дизайнери представили старий тренд під сучасним, мегастильним кутом. 

Креативна директорка Грація Малаголі зробила ставку на асиметричне міні у поєднанні з найактуальнішим аксесуаром сезону – "пухнастою" сумкою. А  Courreges запропонували моделі лакованих штанів для людей, які тільки починають знайомитися з цим матеріалом. 

У підсумку, висів "нове — це добре забуте старе" є  дзеркальним відображенням того, як суспільство розвивається, адаптується та переосмислює свій досвід. Повернення старих трендів відображає наше бажання зв'язатися із минулим, але водночас рухатися вперед.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com