Норвегія: подорож туди і назад

2 червня 2017
Kajool-Khan
П'ять днів перебування у цій величній країні я розбила на 3 частини: Трольтунґа, місто та природу. Перше, що можу сказати, це те, що країна неймовірна, подекуди здається якоюсь казковою і нереальною, на стільки там чарівно :).

Частина 1. Трольтунґа

Неймовірної краси Trolltunga це кам'яний виступ на горі Ск'єґґедаль, розташованої поблизу міста Одда, що підноситься над озером Рінгедалсватн на висоті 350 метрів. Щоб добратися від платного паркінгу до самого язика, доведеться подолати 12 км вгору (пішечки), де можна потріпити у сніг, водоспади і кам'яні виступи + отримати опіки другого ступеня і розтягнути зв`язки (у моєму випадку:) ). Тим не менш, туристів-відчайдух тут завше вистачає і люди потоками ходять на язик троля, аби зробити чарівну світлину і помилуватися прекрасним краєвидом.

На виступ рекомендують ходити з червеня по вересень, так як як снігу уже менше і дорога буде легшою. Повірте, ті люди знають, що кажуть! Ми потрапили на маршрут до Трольтунги у середині Травня: сніг по коліна, сонце відбивається і разить в очі, дорога важка, мокро і холодно, а потім жарко, але ж мокрі ноги, але ти мусиш йти, щоб не замерзнути, словом, "пригод" на голову падає багато і одразу)). Якщо дорога вгору видається  важкою і безкінечною серед снігової пустелі,  то повернення виходить ще важчим. Сніг топиться, ти провалюєшся, переходити потрібно водоспадики, рівень води у яких уже збільшився (у порівнянні з підйомом), багато слизького каміння, з якого можна добряче впасти, ну і, звісно, просто безкінечна дорога назад.
Але, трясця, красиво довкола, якби там важко не йшлося у Травні :)
 

Частина 2. Місто

Гаугесунд, Одда та Берген. Невеличкі спокійні містечка. Чисто, різнобарвно і затишно. У містах ростуть квіти на кущах, квіти у вазонах, квіти на вікнах, усюди прекрасні квіти. У Норвегії ніхто не поспішає: зазвичай люди починають роботу з 10ї ранку, а зікінчують уже о 16й годині дня. Населення Норвегії складає менше 5 млн осіб, де 1,5 млн норвежців живуть у столиці Осло та його передмістях. Будь-яке місто з населенням більше 30 тис. вважається великим. У Норвегії усі люди дотримуються закону, немає криміналу, а крадіжка вважається чимось немислимим для більшості норвежців. Тільки великі торговельні мережі мають рамки-детектори крадіжки товарів на виході, або камери спостереження. У решті їх практично ніде немає. За п'ять днів ми проїхали дуже багато кілометрів і зустріли жодного поліцейського. У цій країні дуже багато будується на довірі.

До прикладу: ми зупинялися у будиночку коло фьорду, господарів не було. Ми побачили наш заброньований будинок і ключі всередині. Перетелефонували - господарі сказали, щоб ми проходили, почувалися як у дома, а вони підійдуть до нас пізніше. Ніхто так і не прийшов... Натомість, на рецепції я знайшла інструкцію: прайс на будинки та кемпін, скриньку з чистими конвертами і дірку у стіні. Поряд було повідомлення: ʼПоселяйтеся, прайс висить поруч, користуйтеся водою та туалетом, паркуйте свій транспорт. Коли ви будете виселятися, а на рецепції нікого не буде, візьміть конверт, напишіть на ньому свої імена, покладіть оплату і опустіть конверт у дірку. Дякуємо.ʼ Ось така от довіра :) Важко собі таке уявити в Україні, але сподіваємося на краще <3
     

Частина 3. Природа

Природа Норвегії мені дуже нагадувала наші Карпати, єдина відміннясть це неймовірно рівні дороги та облагороджена територія, а так дуже все схоже: дерева, гори, ліси, кам'яні виступи, річки і так далі :). Тут дуже мінливий клімат. Дощ, сонце, туман, різкий вітер, знову дощ, і так цілий день. Норвежці навіть придумали приказку: "Не подобається наша погода? Почекайте 15 хвилин". А загалом дуже цікаві відчуття, коли ти заїжджаєш серед зелених гір у тунель протяжністю кілометрів так 7, а виїжджаєш уже у сніговому царстві, з дощем та туманом :).

Ставлення до природи дуже дбайливе. Браконьєрів у них немає, сміття теж практично немає. Завдяки морю немає комарів та інших комах, що дуже і дуже тішить. За законом, будь-який житель країни та її гість має право безперешкодного проходу до всіх природних ресурсів без обмежень - як у лісі, так і на морі. Можна гуляти й плавати скрізь, де сподобалося. Якщо земля приватна чи обгороджена, можна запитати господарів дозволу її відвідати і норвежці не відмовлять.

Про фьорд я уже згадувала., так ось: Норвегія має найбільшу протяжність фьордів у світі. Фьорд - це широкий, часто звивистий і глибокий канал зі скелястими берегами, встромлений з моря вглиб материка на багато кілометрів. Це дуже популярна природня атракція серед туристів. Можна розглядати фьорди з берега, або ж пропливти на човнику і роздивитися усю красу. 
 
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше