Нейронна фабрика

22 січня 2016
Annie
Фразу "нервові клітини не відновлюються" ми використовуємо в діалогах, натякаючи співрозмовнику, що не варто так хвилюватися. Але яке її походження? Понад 100 років вчені вважали, що нейрон не здатний до поділу. І, згідно з цими поглядами, коли він гине, в мозку назавжди залишається порожнє місце. А стерс, як відомо, згубний для нервових клітин. То що ж виходить - чим більше нервуєш, тим більше "дірок" в нервовій системі?

Ясла для нервових клітин

Якби нервові клітини зникали з мозку остаточно, то, напевно, Земля не побачила б розквіту цивілізації. Людина розгубила б свої клітинні ресурси до набуття будь-яких навичок. Нейрони - дуже "ніжні" створіння і легко руйнуються від несприятливих впливів. Вважається, щодня ми втрачаємо 200 000 нейронів. Це небагато, але тим не менше з роками нестача може позначитися на стані здоров'я, якщо втрати виявляться невиправними. Однак цього не відбувається.
 
Висновок вчених про неможливість поділу нервових клітин був абсолютно вірним. Але справа в тому, що природа знайшла інший спосіб відновлення втрат. Нейрони можуть розмножуватися, але тільки в трьох відділах мозку, один з найбільш активних центрів - гіпокамп. А вже звідти клітини повільно мігрують в ті області, де їх не вистачає. Швидкість утворення і загибелі нейронів майже однакова, тому ніякі функції нервової системи не порушуються.

У кого більше?

Кількість втрат нервових клітин сильно залежить від віку. Напевно, логічно було би припустити, що чим старша людина, тим більше у неї остаточних нервових втрат. Однак найбільше нейронів втрачають маленькі діти. Ми народжуємося зі значним запасом нервових клітин, і в перші 3-4 роки мозок позбавляється від надлишків. Нейронів стає майже на 70% менше. Однак діти зовсім не дурнішають, а, навпаки, набираються досвіду і знань. Така втрата - фізіологічний процес, на міці нервових клітин з'являються утворені між ними зв'язки.
 
У літніх людей втрата нейронів не компенсуєтсья в повній мірі, навіть за рахунок утворення нових зв'язків між нервовими клітинами.

Справа не тільки в кількості

Крім відновлення кількості клітин мозок володіє ще однією дивовижною здатністю. Якщо нейрон втрачений і його місце з якоїсь причини не зайняте, то його функції можуть брати на себе сусіди за рахунок посилення зв'язків один з одним. Ця здатність мозку настільки розвинена, що навіть після досить сильних ушкоджень людина може успішно відновитися. Наприклад, після інсульту, коли нейрони цілої області мозку гинуть, люди починають ходити і говорити.

Удар по гіпокампу

При багатьох несприятливих впливах і хворобах нервової системи відновна функція гіпокампу знижується, що призводить до зменшення нейронів у тканинах головного мозку. Наприклад, регулярний прийом алкоголю уповільнює розмноження молодих нервових клітин в цьому відділі мозку. При тривалому "алкогольному стажі" відновлювальні здатності мозку падають, що позначається на стані розуму алкоголіка. Однак якщо вчасно зупинитися зі "вживанням", то нервова тканина відновиться.
 
Але не всі процеси оборотні. При хворобі Альцгеймера гіпокамп виснажується і перестає виконувати свої функції повною мірою. Нервові клітини при цій хворобі не тільки вмирають швидше, але і втрати їх стають невиправними.
 
А ось сильний стрес навіть корисний, тому що мобілізує роботу мозку. Інша справа - стрес хронічний. Знищені ним нервові клітини все ще можуть бути компенсовані за рахунок роботи гіпокампу, але процес відновлення значно сповільнюється. Якщо стресові обставини сильні та тривалі, то зміни можуть стати незворотними.
 
Крім уповільнення нейрогенеза при стресі погіршується здатність нервових клітин утворювати зв'язки між собою.

Зберегти молодість мозку

Одна з головних характеристик молодого мозку - здатність відновлюватися і зберігати свої функції. Коли і в якій мірі порушиться гармонійна заміна нейронів, властива молодості, - залежить від багатьох факторів. Частина з них нам непідвладна, наприклад, поки ми не в змозі обдурити генетичні особливості. Є люди, чия функція відновлення нейронів більш чутлива до зовнішніх несприятливих впливів. Однак кожен може створити для свого мозку більш комфортні умови.

Що можна зробити:

Мінімум стресу. Звичайно, від всіх неприємностей не втечеш, тим більше, бувають такі ситуації, від яких неможливо втекти в конкретний період часу. Проте кожен повинен піклуватися про те, щоб мінімізувати стрес, і не допустити таким чином остаточних змін в гіпокампі.
 
Фізичне навантаження. Коли людина рухається, в її мозку виробляється речовина, яка має потужну відновну дію на нервову тканину. Регулярна фізична активність створює дуже сприятливі умови для відновних процесів в мозку.
 
Нові навички. Гіпокамп починає виробляти молоді нейрони, якщо в цьому є потреба. Коли людина вивчає або освоює нову справу, мозку потрібні великі "нервові резерви". В область, відповідальну за навик, що формується, спрямовуються додаткові сили, там починають утворюватися нові зв'язки між нейронами. З цієї причини завжди рекомендується займатися хобі, пробувати себе в чомусь новому. Мозок такої людини завжди зайнятий справою і активніше відновлює себе.

(via)

Фото: thinkstockphotos.com
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше