New Orlean, part 1

29 грудня 2014
Maria Ivanus
 
"Акт громадянської непокори розміром в ціле місто'' - так про Новий Орлеан пише письменник Ден Баум. Ось ще цікаве спостереження від нього: ''Те, що Новий Орлеан - місто не схоже на жодне інше в Америці, визначається не тільки його музикою, їжею та архітектурою. Місцеві жителі, наприклад, розуміють такі фундаментальні поняття, як час і гроші, зовсім по-іншому, ніж решта американців. Поки їхні співвітчизники мріють свою знамениту Американську Мрію, придумують нові схеми як розбагатіти і женуться за примарним майбутнім, орлеанівці вдосконалюють забуте мистецтво життя сьогоднішнім днем, насолоджуючись ним сповна. Тут всі хронічно запізнюються (якщо взагалі з'являються на узгоджену зустріч), не зважають на календар і навіть не намагаються якось управляти майбутнім. Щодо грошей, то люди тут мають більше часу, ніж грошей, їх такий стан речей влаштовує."

В Новому Орлеані людину визначає не статус і достаток, а те, наскільки ти цікаво розповідаєш історії в колі друзів, твій досвід життєвий і вміння заводити знайомства. Тут цінують хорошу розмову (її розтягують, смакують, наче старий добрий бурбон). Тут народилась свобода з дивовижного союзу європейців і переселенців з Карибських островів! Тут богемності життя позаздрять міліонери! 

Ще задовго до ургану Катріна в 2005 році, Новий Орлеан майже за всіми мірками і показниками, був найгіршим містом в Сполучених Штатах - бідність, злочинність, найгірші школи, найбрутальніші поліцейські, найбільш корумповані політики.. Однак, коли провели опитування, то люди, незалежно від раси, віку чи статусу, виявились, більше задоволені своїм життям, ніж де-інде в США.

Я не здивуюсь, якщо більшість із вас чули лише про погану репутацію Нового Орлеану. Зі свого досвіду не можу привести жодного прикладу, щоби підтвердити ті чутки. Бідність є, і якщо ви захочете її побачити в найогиднішому ракурсі - вам надається можливість здійснити платний тур в так звану 9 зону, яка найбільше постраждала від урагану Катріна. Не зважаючи на те, що пройшло вже майже 10 років з часу стихійного лиха, відбудувати зуміли далеко не все. За бідністю нога в ногу прямує злочинність, тому, як і в більшості великих міст, туристам потрібно крім карти ще й користуватись здоровим глуздом, щоб не потрапити в неприємно-небезпечні ситуації. Якщо вам дуже кортітиме побачити  цвинтар Св. Луі посеред ночі (до речі, там проходили з'йомки "Інтерв'ю з вампіром") , то, звичайно, йдіть. Але нас люб'язно попередили, що навіть в білий день туди краще йти з групою відвідувачів і професійним гідом. Інакше ви ризикуєте заблукати серед лісу кам'янних склепів і надмогильних пам'ятників.

Французький Квартал в Новому Орлеані може стати для вас як точкою відліку вашої подорожі, так і кінцевою зупинкою. По кількості бездомних персонажів на вулицях міста, я припускаю, що для декого Новий Орлеан став кінцевою зупинкою в житті. Тим не менше, їх щасливі добродушні обличчя свідчать про те, що не слід про це бaгaто думати. Bони, радше, співчyвають нам - вічним шукачам щастя, а воно тут - теплий клімат і атмосфера безкінечного свята. 

Денний життєвий цикл у Французькому Кварталі має два поперемінних етапи: легке похмілля яке плавно переходить у нове сп'яніння приблизно з 5 години пополудні (в неділю і суботу раніше). Саме в цей час на зміну старшим парам і батькам з дітьми підліткового віку з до смерті знудьгованими обличчями (до речі, хтось мені може пояснити чому в дітей в період між 11 і 16 років ця одвічна маска відчуженості і презирства до всього живого?)..

..отож, на зміну цим бідолашним загубленим душам приходять, виповзають, викочуються нічні підприємці, бариги, музиканти, молодь, холостяки і холостячки, які тут святкують свій останній передвесільний тиждень. Всі щось кричать людям на балконах, ті у відповідь кидають кольорові коралі або теж кричать щось нерозбірливе. Ця маса людей то розчиняється в кафе і барах, яких безліч по обидва боки вулиці, то знову збирається в один могутній кольоровий потік вигуків, сміху, співів, який так безцільно накриває хвилею вулицю Бурбон на всю ніч.

Ви запитаєте: кому таке може сподобатись? A я вам скажу - просто не думати, а дозволити черговому припливу забрати себе в це свято життя! Тільки міцно тримайтеся за гаманець і власне сумління. Bас манитимуть всередину підозрілі на вигляд люди, красиві дівчата обіцятимуть неземні блаженства, лукаво підморгуючи; джаз звучатиме з кожного відчиненого вікна, зачіпаючи такі струни вашої душі, про які ви навіть не здогадувались... І вам вирішувати, яким спокусам віддаватись. Хай це буде музика, флірт з прекрасним незнайомцем, алкоголь (від пива, бурбону до абсенту) чи кабаре.. тут все матиме присмак недозволеного. Недарма ж Бурбон Стріт називають "вулицею гріха". Якщо в вас із цим проблеми - візьміть собі столик на балконі і спостерігайте за всім з висоти власної доброчесності.

Крім Французького Кварталу і, зокрема, вулиці Бурбон, де знаходиться серце Нового Орлеану, інтенсивно розвиваються художні галереї, ресторани і комерційне будівництво. Надзвичайно велика кількість антикварних магазинів і спеціалізованих салонів з ексклюзивними маскарадними костюмами, масками і перуками. Якщо ваш візит співпаде із славнозвісним Марді Гра - я вам дуже заздрю. Проте, будьте готові за все платити в декілька разів більше. Сезон в Новому Орлеані триває від березня до липня. Готелі обов'язково резервуйте зазделегідь. В місті часто відбуваються різноманітні події: конференції, концерти, шоу. В час мого візиту минулого року всі готелі були зарезервовані і найближче, що вдалось знайти, - Бест Вестерн у столиці штату, містечку Батон Руж (приблизно 80 миль від Нового Орлеану). 
 
    Місця, варті уваги:
    сніданок  у Cafe Du Monde.
  • все просте - геніальне. Особливо, якщо це - кава. З 1862 року Cafe Du Monde пропонує відвідувачам каву чорну, каву з цикорієм, апельсиновий сік і прості тістечка, посипані щедро пудрою. Це місце пережило більшість своїх конкурентів, яких в середині 19 го століття було біля 500! Торгівля кавою була однією з економічних переваг міста після Громадянської війни. Мені кава дуже сподобалась, а ще більше - просто сидіти і спостерігати за пробудженням міста. Через дорогу від кав'ярні ви знайдете фірмовий магазин, де можна придбати подарунки для справжніх кавоманів. 
     
  • прогулянка по Royal Street. Насолоджуйтесь архітектурою і привабливими вітринами магазинів. Колись це був фінансовий центр французької колонії. Зараз вулиця Роял відрізняєтся колоритними фасадами історичних будівель, стильними салонами і ювілірними крамницями.
     
  • Garden District. Ця частина міста, розташована трохи північніше від Фр. Кварталу, отримала свою назву завдяки розкішним садам і віллам. Тут цвіте магнолія, камелія, азелія і жасмин. Серед зелені ховаються маєтки найзаможніших людей міста. Чудовим продовженням візиту стане поїздка на трамваї  St. Charles Ave. Ви отримаєте змогу побачити більшість відомих споруд міста, його університети, церкви і бібліотеки. Якщо бyде бажання, обов'язково відвідайте один із найкрасивіших міських парків країни - Audubon Park, який колись був плантацією цукрової тростини. 
     
  • Зголодніли? Повертайтесь в місто, звітайте в одне із кафе біля Jackson Square, замовте освіжаючого Том Коллінса (коктейль з джином, соком лимона і розмарином), і насолоджуйтесь музикою вуличних музикантів, які часто ні в чому не поступаються професіоналам з дорогих джаз клубів. Як вам? До смаку таке життя? На обід не соромтесь замовляти щось, притаманне лише південній кухні. Наприклад, смажені зелені помідори, раки, креветки... Тільки з устрицями пораджу почекати до вечері. 
     
  • Замовте столик в хорошому ресторані (Preservation Hall, Arnaud's Galatoire's), одягніть свій найкращий одяг і неспішно насолоджуйтесь чудовою свіжістю місцевих морепродуктів. З вікна долинатиме вуличний гамір, на сцені спочатку тихо, а потім все наполегливіше і голосніше, відбиватиме ритм джазовий ансамбль... І, коли ви вже будете готові підняти свій бокал, на кшталт Великого Гетсбі/Лео Ді Капріо... пролунає соло саксофона. Його мелодія доведе вас до сліз, до ейфорії, до сп'яніння життям. Вона нікого не залишає байдужим. Вам захочеться танцювати, навіть якшо такі поривання для вас нові. Не стримуйтесь! Це Новий Орлеан! Тут живе пристрасть, тут разом з креветками подають молодість, а музика наповнює світ барвами!

Читайте також:
New orlean, part 2. Baton Rouge
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше