Невідомі історії відомих пісень

11 травня 2017
Kajool-Khan

Інколи добре відомі нам пісні мають цікаві й не надто відомі історії свого створення. Тому я тут обрала 10 цікавих світових хітів, про історію створення яких, ви, можливо, раніше не чули :)

Personal Jesus - Персональний Ісус

Автор композиції "Personal Jesus" пояснив сенс тексту таким чином:
 
"Це пісня про те, як це - бути Ісусом для когось, бути тим, хто дає тобі надію і піклується про тебе. Вона про те, як Елвіс був її чоловіком і її наставником, і як часто подібне відбувається в стосунках закоханих людей, як серце котрогось з них уподібнюється до бога, а це не дуже розумне сприйняття іншої людини, чи не так?"
 
Мова тут про Елвіса і Прісциллу Преслі. Колишня дружина "Короля рок-н-ролу" у 1985 році написала біографію "Елвіс і я", у якій  розповіла про знайомство з майбутнім чоловіком, спільне життя в шлюбі та причини розлучення. Власне, під враженням від цієї розповіді Мартін Гор і написав уже культову пісню "Personal Jesus".
 
Depeche Mode записали пісню в 1989 році в Мілані. У той період колектив співпрацював з продюсером Марком "Флад" Еллісом. "Personal Jesus" разюче відрізнялася від попередньої творчості групи і стала однією з її найвідоміших робіт.
 
Успіху пісні у Великобританії сприяла креативна рекламна кампанія. Ще до виходу синглу в місцевих газетах з'явилися оголошення, що складаються всього з декількох слів: "Ваш особистий Ісус" ("Ваш власний особистий Ісус"). Вони самі собою привернули увагу читачів, а трохи пізніше до тексту було додано телефонний номер. Зателефонувавши за ним, можна було послухати "Personal Jesus".
 
Ідея викликала справжнє захоплення в англійських меломанів. До того ж, сингл був випущений за півроку до того, як альбом "Violator" надійшов у продаж (в який увійшла пісня, тому вся увага шанувальників Depeche Mode була зосереджена на ньому). В результаті, "Personal Jesus" піднялася на тринадцяте місце британського чарту, а в американському Billboard Hot 100 вона опинилася на двадцять восьмій сходинці.
 
Rolling Stone помістив "Personal Jesus" на 377-е місце в списку 500 найкращих пісень усіх часів, а журнал "Q" включив її в свій рейтинг 100 найвидатніших композицій. Згодом багато музикантів записували кавери на пісню. Класну акустичну версію виконав Джонні Кеш. Популярністю також користується варіант Меріліна Менсона.
 

Tears in Heaven - Сльози у Раю

Двадцяте березня 1991 року стало трагічною датою в житті Еріка Клептона. Його чотирирічний син Конор, який жив з матір'ю, актрисою Лорі Дель Санто, загинув, випавши з вікна п'ятдесят третього поверху нью-йоркського хмарочоса. Протягом дев'яти місяців Клептон був розбитий горем. Він не займався творчістю і не виступав.
 
Коли Ерік трохи отямився, його першою роботою стала композиція "Help Me Up", створена разом з Уіллом Дженнінгсом для саундтреку до фільму "Rush". Потім Клептон сказав, що хотів би написати пісню про сина, для якої він знайшов у стрічці вдале місце. У нього був готовий перший куплет, і він попросив Дженнінгса допомогти з текстом. Уілл спочатку відмовлявся, оскільки тема здавалася йому занадто особистою, проте Клептон наполіг на своєму.
 
"Tears in Heaven" спершу прозвучала у фільмі "Rush", а потім була записана в акустичній версії. Вона стала однією з найвідоміших пісень Еріка Клептона, яка тривалий час займала верхні рядки чартів, була відзначена трьома Греммі та нагородами MTV, а також увійшла в список п'ятисот найкращих пісень за версією "Rolling Stone".
 
Клептон неодноразово говорив про те, що "Tears in Heaven" допомогла йому впоратися з горем. Починаючи з 2004 року, він більше її не виконує (як і пісню "My Father's Eyes"). Своє рішення він пояснив так:
 
"Я більше не відчуваю біль від втрати, яка є невід'ємною частиною виконання цих пісень. Я повинен реально відчувати зв'язок з почуттями, які охоплювати мене під час написання. І все ж, ті відчуття минули, і я дійсно не хочу щоб вони поверталися. Моє життя змінилося. Можливо, їх просто потрібно відкласти на час, і не виключено, що пізніше я представлю їх з більш нейтральної точки зору."
 
Тим не менше, Клептон все ж таки повернувся до виконання цієї пісні під час гастролів 2013го року. 

Smells Like Teen Spirit - Пахне Юністю

Сучасне суспільство неможливо уявити без реклами, що окупувала телебачення, радіо та друковані ЗМІ. Якщо у художньому фільмі крупним планом з’являється упаковка будь-якого продукту або використовуються автомобілі одного виробника, це нікого не дивує. Всі розуміють, що подібні "випадковості" щедро оплачуються.
 
Але так було не завжди, що підтверджує історія пісні "Smells Like Teen Spirit". У назві Курт Кобейн увіковічнив відомий дезодорант “Teen Spirit" компанії Mennen, не отримавши від неї ні копійки. Більш того, відбулося це зовсім випадково.
 
Одного разу його подруга Кетлін Ханна написала на стіні будинку Курта фразу "Kurt smells like teen spirit" (Курт пахне як Teen Spirit), маючи на увазі, що від Кобейна несе дезодорантом його дівчини. Але Кобейн сприйняв її слова буквально ("Від Курта віє підлітковим духом"), оскільки поняття не мав про даний бренд. Йому дуже сподобався бунтарський підтекст фрази і він використав його у своїй пісні.
 
За словами лідера Nirvana, він складав "Smells Like Teen Spirit", намагаючись "написати вкрай попсову пісню" в дусі Pixies, групи, яка йому дуже подобалася. У початковому варіанті вона складалася з гітарного рифа і вокальної партії приспіву. Іншим членам групи композиція не сподобалася, але Курт наполіг, щоб вони над нею попрацювали. В результаті півтори години спільних зусиль і на світ з'явилася фінальна версія "Smells Like Teen Spirit".
 
Пісню вважають гімном підлітків, а сам Кобейн заявив, що вона про його друзів. Він сказав:
"Ми, як і раніше, відчуваємо себе тінейджерами, адже ми не сповідуємо принципи, яких від нас чекають як від дорослих ... Це щось на зразок підліткової революційної теми".
 
Пізніше Курт говорив, що йому захотілося описати: "те, як я сприймав своє оточення, покоління і людей мого віку". Він також стверджував, що "пісня зіткана із суперечливих ідей", що вона "висміює саму думку про революцію".
 
Музичні критики і шанувальники групи Nirvana намагалися знайти інші тлумачення "Smells Like Teen Spirit", а Дейв Грол зовсім заявив, що не вірить в існування в ній якогось сенсу. Мовляв, Курт часто складав тексти пісень за кілька хвилин, підбираючи вдалі рими і заповнюючи прогалини більш-менш придатними словами.
 
Загалом, людям, які професійно пишуть про музику, платять за те, щоб вони знаходяили щось цікаве у відомих піснях, а фанати готові прийняти будь-яку божевільну ідею, якщо вона їм подобається.
 
"Smells Like Teen Spirit" вибрали першим треком і основним синглом альбому "Nevermind". Несподівано для Кобейна і його колег, пісня стала суперпопулярною. Вона посіла шосте місце в американському Billboard Hot 100 і очолила чарти у багатьох інших країнах, ставши одним з головних хітів "Нірвани".
 
А тепер про рекламу. Як і слід було очікувати, шалена популярність пісні зробила дезодорант Teen Spirit лідером продажів у своєму сегменті. В даний час так називається один з антиперспірантів Lady Speed ​​Stick.

Кліп на пісню зняв режисер Семюель Баєр, якого надихнули фільми "Через край" ("Over the Edge") Джонатана Каплана і "Школа рок-н-ролу" ("Rock 'n' Roll High School") Алана Аркуша (де знялися Ramones).
 
Відео було удостоєно двох нагород на MTV Video Music Awards у 1992 році, а пізніше канал VH1 виділив йому четверту сходинку в списку 100 найкращих відеокліпів.
 

Heroes - Герої

У другій половині сімдесятих Девід Боуї разом з Іггі Попом подалися до Берліну, щоб спробувати позбутися наркотичної залежності і в більш спокійній атмосфері попрацювати над новими піснями. З першим у них вийшло не дуже, а от з другим завданням музиканти впоралися на відмінно.

Зокрема, Боуї, співпрацюючи з Брайаном Іно і продюсером Тоні Вісконті, записав альбоми "Low", "Heroes" і "Lodger", які прийнято називати "Berlin Trilogy". Власне пісня, про яку ми збираємося читати, саме зі знаменитої "Берлінської трилогії".

Боуї написав "Heroes" у співавторстві з Брайаном Іно. Назва пісні є відсилкою до треку "Hero" німецької групи Neu!, творчістю якої вони захоплювалися в той час. Девід з самого початку говорив, що склав "Heroes" після того, як побачив біля Берлінської стіни закохану пару. Він уявив собі зворушливу історію хлопця і дівчини, які не можуть бути разом через те, що живуть по різні боки кордону, і написав про них пісню.

Однак з часом з'ясувалися цікаві подробиці про джерело натхнення, які Девід розкрив лише кілька років потому:

"Тепер мені можна про це розповідати. Тоді не можна було. Я завжди говорив, що ідею підказала пара закоханих біля Берлінської стіни. Насправді, цією парою був Тоні Вісконті (продюсер Боуї) і його подружка (бек-вокалістка Антоніа Маас). Тоні в той час був одружений. І я не міг пояснити, про кого саме йдеться. Але тепер я можу сказати, що тими закоханими був Тоні і німецька дівчина, яку він зустрів, коли ми перебували в Берліні. Я справді питав його дозволу, чи можна мені про це розповідати. Думаю, його шлюб тоді доживав останні місяці. Це було дуже зворушливо, адже я бачив, що Тоні дуже сильно закохався в ту дівчину. Їхні стосунки і підштовхнули мене написати пісню."
Видання "Songwriter", 2003

Робота над "Heroes" велася в берлінській студії Hansa Tonstudio. Пісня була записана і випущена в кількох версіях і різними мовами (англійською, німецькою та французькою).

Незважаючи на активну розкрутку синглу, у Великобританії він дістався лише до 24-ої сходинки в чартах, а в Billboard Hot 100 взагалі не потрапив. Але це не завадило "Heroes" з часом потрапити в різні рейтинги найкращих композицій, включно зі списками 500 найкращих пісень усіх часів від "Rolling Stone" і 100 найкращих синглів всіх часів від "Q".

До речі, у 1987 році Боуї виконав пісню "Heroes" біля Берлінської стіни. Хоча сцена була встановлена ​​в західній частині міста, на схід від стіни зібралися тисячі охочих послухати концерт.

Hallelujah - Аллілуя

Відомо, що Леонард Коен складав "Hallelujah" протягом декількох років і написав близько вісімдесяти куплетів, з яких потім вибрав лише чотири. Робота над піснею йшла з великими труднощами. Як він пізніше згадував, доходило до того, що він у буквальному сенсі бився головою об підлогу, сидячи в одних трусах на килимі в номері готелю.
 
Основну ідею пісні "Hallelujah" Коен коротко по'яснив в одному з інтерв'ю:
 
"Hallelujah" - це давньоєврейське слово, яке означає "слава Господу". Пісня пояснює, що насправді існує багато видів "Алілуя". Я кажу: "Усі досконалі і всі осквернені "Hallelujah" рівноцінні. Це бажання затвердити віру в життя, але не якимось формальним, релігійним способом, а з ентузіазмом, з емоціями".
 
Guitare et Claviers, 1985

Також, розуміння слова "Hallelujah" він пояснював пізніше наступним чином:
 
"Цей світ сповнений конфліктів і речей, з якими неможливо примиритися. Але бувають моменти, коли ми здатні ... дійти згоди і прийняти весь цей безлад. Саме це я маю на увазі під "Hallelujah".
 
Початкова версія тексту, виданого в 1984 році, має безліч посилань на біблійні сюжети: Самсон і Даліла, Вірсавія і Давида, та ін. Однак Коен підкреслював, що це не пісня про віру в Бога і релігії:
 
Я навмисно сказав "Алілуя". Буває Релігійна "Алілуя", а буває і багато інших. Коли дивишся на світ і своє особисте життя, все, що можна сказати, це "Алілуя" ... Буквальний переклад - "слава Господу", але це не зовсім подяка, а ствердження, що є воля, якій ми не можемо опиратися.
                                                                                                                                                                                     Actuel, 1985
 
Надалі Коен поступово намагався відійти від біблійного трактування тексту "Алілуя", заради чого істотно змінив текст. Ось що він розповів у 1988 році, виступаючи в Антверпені:
 
Я написав цю пісню ... п'ять або шість років тому, і в ній був приспів "Алілуя". І в цій пісні були посилання на Біблію, хоча вони ставали все більш і більш віддаленими ... Нарешті, я зрозумів, що більше немає необхідності посилатися на Біблію. І я переписав цю пісню. І це "світське" "Алілуя".
 
У тому ж році Леонард схоже висловився про "Алілуя" на концерті в Рейк'явіку:
 
Мені захотілося віднести "Алілуя" далеко в світське суспільство, у звичайний світ. Мені захотілося вказати на те, що "Алілуя" може проявлятися в речах, які не мають нічого спільного з релігією.
 
Втім, багато хто по-своєму тлумачив зміст пісні "Алілуя". Наприклад, поширеною думкою є та, що в ній йдеться про стосунки чоловіка і жінки, з яких давно пішла любов. А Джефф Баклі, один з виконавців композиції, одного разу заявив:
 
"Той, хто уважно послухає "Алілуя", зрозуміє, що це пісня про секс, про любов, про життя на землі. "Алілуя" - це не схиляння перед шанованою людиною, ідолом чи богом, це алілуя оргазму. Це ода життю і любові."
 
"Hallelujah" увійшла в альбом "Various Positions", записаний в 1984 році. Особливим успіхом ні альбом, ні пісня не користувався. В UK Singles Chart вона дісталася до 36-го місця, а в США взагалі не потрапила в чарти. Історія колосального успіху "Алілуя" почалася з каверу Джона Кейла, який він записав для триб'ют-альбому Коена "I’m Your Fan". Кажуть, він попросив Леонарда вислати йому текст пісні, і той передав факсом п'ятнадцять сторінок. Як пізніше згадував Кейл, йому залишилося лише вибрати з усіх куплетів найбільш безсоромні. Версія Джона заснована на стилі, в якому Коен виконував "Hallelujah" на концертах.
 
Кавер Кейла спонукав багатьох музикантів взяти з нього приклад і теж виконати пісню. Одна з найвідоміших версій "Алілуя" належить Джеффу Баклі. Саме вона першою піднялася на вершини хіт-парадів і була удостоєна місця в списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією "Rolling Stone".
 
Крім того, "Hallelujah" виконували такі співаки, як Боб Ділан, Руфус Уейнрайт та багато-багато інших. Всього на пісню було записано більше трьохсот кавер-версій. Вона дуже часто звучить в кіно і на телебаченні. Крім того, у багатьох країнах композиція виконується майже на всіх весіллях і похоронах.
 
Така кількість виконавців пісні вже не до душі навіть Леонарду Коену, котрий якось сказав:
 
"Я щойно читав рецензію на фільм під назвою "Хранителі", в якому вона <пісня> використовується. "Будь ласка, можна оголосити мораторій на "Hallelujah" у кіно і телевізійних шоу?" Я відчуваю приблизно те ж ... Мені здається, це хороша пісня, але я думаю, що занадто багато людей її співають.
 
CBC Radio 2009

Щоправда, вже через кілька років він трохи змінив думку:
 
"Кілька разів було таке, що інші люди запитували, чи можна оголосити мораторій на "Hallelujah". Чому ми повинні слухати її в кінці кожної мелодрами або кожного "Idol"? Раз чи двічі мені й самому хотілося віддати свій голос, щоби припинити це. Але, гарненько подумавши, я зрозумів, що насправді радий тому, що її співають."
 
The Guardian, 2012

 

Perfect Day - Ідеальний день

В історії музики було чимало випадків, коли пісня ставала раптово популярною через десятиліття після її написання. Щось подібне сталося з піснею "Perfect Day" американського рок-музиканта Лу Ріда.
 
У 1972 році Рід включив "Perfect Day" в альбом "Transformer". Не можна сказати, що вона залишилася непоміченою. І все ж, справжнім хітом пісня стала лише через, майже, чверть століття, коли її обрали чи не головною темою саунд-треку до фільму "Trainspotting".
 
Слава "Perfect Day" закріпилася після того, як пісня вийшла синглом у виконанні кількох зірок світового значення. Відеокліп став промо-роликом BBC, і його тривалий час демонстрували на різних каналах і в кінотеатрах.
 
Текст пісні не надто заплутаний. Це сумні спогади про прекрасний день, проведений, мабуть, із коханою жінкою. Панує версія, що Лу Рід написав її в період романтичних відносин зі своєю майбутньою першою дружиною Бетті Кронштадт.
 
Також, існує інша точка зору. Рід довгий час вживав героїн, що було звичайною справою у рок-н-роллі. Не виключено, що у "Perfect Day" він розповідає саме про цей період і в завуальованій формі звертається саме до наркотиків і стану, який вони викликають.
 
Хоча, швидше за все, подібна думка поширилася через те, що пісня звучала у кінострічці, яка розповідає про життя наркоманів. Більше того, вона звучить у дуже яскравій сцені: головний герой приймає дозу після того, як деякий час утримувався від наркотиків.
 
Останній рядок закликає слухачів замислитися. Майже точна цитата з Біблійного Послання до Галатів: "Що посіє людина, те й пожне". Якщо "Perfect Day" - це все ж спогади Лу Ріда про героїнове минуле, то звучить вона особливо ефектно.

За роки існування "Perfect Day" її виконували багато музикантів і групп. Відомі кавери належать Duran Duran і Сьюзан Бойл. Версію гурту Duran Duran Лу Рід вважає навіть більш вдалою, ніж власну. За його словами, їм вдалося донести до слухача саме те, що він задумував.
 

Billie Jean

Знаменита "Billie Jean" стала найвідомішим і комерційно найуспішнішим синглом Майкла Джексона, популярність якого, свого часу, виходила за межі всіх мислимих меж. Саме з випуском цієї композиції він постав перед публікою таким, яким ми його пам'ятаємо, і почав перетворюватися в поп-ікону. Більше того, "Billie Jean" пробила дорогу темношкірим артистам на MTV.

Джексон стверджував, що "Billie Jean" написана базуючись на досвіді його братів і колег по гурту The Jackson 5, яких постійно переслідували фанатки. Ось що він розповів про сенс пісні на зустрічі з шанувальниками в Таїланді:

"Є така собі дівчина на ім'я Біллі Джин. Ця Біллі Джин не є конкретною особою, а навпаки - анонімною. Вона уособлює безліч дівчат. У шістдесятих їх називали "групі". Вони тинялися біля дверей, що ведуть за сцену, і були готові вступити в зв'язок з будь-якою групою, яка приїжджає в місто. Думаю, я написав це з нашого з братами досвіду тих часів, коли я був маленьким. Тоді було багато таких Біллі Джин. Кожна дівчина заявляла, що її син був пов'язаний родинними узами з одним з моїх братів".

Таїланд, 1996.

Однак більшість дослідників творчості Джексона впевнені, що історія пісні "Billie Jean" пов'язана з особистими переживаннями музиканта. У 1981 році його переслідувала несамовита жінка, що стверджувала, ніби він був батьком її дитини. Подібні претензії були для Майкла звичною справою, але того разу ситуація виявилася особливо складною.

Жінка писала йому один лист за іншим, а потім надіслала посилку зі справжнім пістолетом і пропозицією, щоб Майкл застрелився. Вона пообіцяла зробити те ж саме, щоб вони могли бути разом в наступному житті. Пізніше ця сама шанувальниця опинилася у психіатричній лікарні.

Зараз це, можливо, здається неймовірним, але, досвідчений продюсер Квінсі Джонс, не розгледів потенціалу пісні. Багато в ній йому взагалі не подобалося. Він вважав, що назва "Billie Jean" буде нагадувати людям про відомого тенісиста, і пропонував змінити її на "Not My Lover". Вступ йому здавався "... таким довгим, що можна було б встигнути поголитися". Йому була не до душі навіть партія бас-гітари, яку Джексон складав протягом трьох тижнів. Однак Майкл переконав продюсера записати "Billie Jean", нічого в ній не змінюючи.

Тож сингл "Billie Jean" з альбому "Thriller" був випущений 2 січня 1983 року. Він очолив чарти багатьох країн, став одним з найбільш продаваних у світі та отримав статус платинового. Композиція була удостоєна двох "Греммі" і декількох інших престижних нагород. Rolling Stone включив "Billie Jean" до списку п'ятисот найкращих пісень усіх часів.

Відео-кліп на "Billie Jean" зняв Стів Баррон. Ролик обов'язково потрібно було запустити на MTV, але керівництво тоді ще молодого каналу не бажало брати кліпи темношкірих артистів. І тоді за справу взявся президент лейбла CBS Уолтер Йетнікофф. Він пригрозив, що забере з MTV всю їхню продукцію і розповість громадськості про расову дискримінацію. Тож "Billie Jean" потрапила в дуже активну ротацію, що сприяло її подальшій популярності.

8 Little Red Corvette - Маленьекий червоний корвет

Альбом "1999" ознаменував великий прорив у творчості Прінса. З цією платівкою він вперше потрапив у ТОП-10 чарту Billboard 200 і вийшов на світову сцену. Його ім'я, на той час уже добре відоме в США, прогриміло по всій планеті та зробило зі співака зірку міжнародного масштабу.
 
Найбільш популярним треком з альбому виявилася композиція "Little Red Corvette" ("Маленький червоний корвет"), яка високо піднялася в хіт-парадах і стала одним з найбільш значущих творів легендарного американського музиканта.
 
На текст пісні музиканта дійсно надихнув автомобіль. Більш того, історія "Little Red Corvette" почалася на задньому сидінні. Тільки ось це був не "корвет" і навіть не червона машина. Звернімося до книги "Принц: Всередині музики і Маски", яку написав Ронін Ро:
 
"Якось вранці, після чергової ночі, проведеної в студії, Прінс сів у рожевий Едсель Лізи Коулман [клавішниці The Revolution]. У той період Ліза, з якою його пов'язували платонічні відносини, була колегою по групі та іноді гостювала у нього, часом з кимось із подруг, і брала участь у записі деяких його пісень. Будучи в авто, він задрімав, але раптом у нього виникла ідея. Далі з'явилася фраза: "I guess I should’ve known by the way you parked your car sideways that it wouldn’t last". Далі, то засинаючи, то приходячи до тями, він склав і записав ще кілька рядків.
 
Виходить, що пісня, названа на честь крутого спорткара, зародилася в огидному "Едселі", ганебному дітищі Ford. До речі, модель виявилася настільки невдалою, що саме слово Едсель асоціюється у американців з повним провалом.
 
Слова пісні "Little Red Corvette" розповідають про випадковий статевий зв'язок. Нібито маючи на увазі машину, протагоніст звертається до дівчини, з якою збирається зайнятися сексом. Прінс вміло завуалював підтекст, щоб не образити занадто чутливих слухачів і не закрити треку дороги на радіо і телебачення.
 
9 лютого 1983 "Little Red Corvette" вийшла синглом в альбомі "1999". Трек дійшов до другої сходинки британського чарту та опинився на шостій позиції Billboard Hot 100, ставши першою композицією Прінса, яка потрапила у топ-100.
 
"Little Red Corvette" потрапила до кількох популярних рейтингів, включаючи такі списки:
 
"500 найкращих пісень усіх часів" від Rolling Stone (№109);
"6000 топ-пісень усіх часів" від Acclaimed Music (№153);
"Сто найкращих соло на гітарі" від Guitar World (№64, соло у виконанні Деза Дікерсона).
 
Для радіо тривалість треку скоротили з 5:03 до 3:08 хвилин. Стіві Нікс почула "Little Red Corvette" в автомобілі. Перебуваючи під враженням, вона склала текст пісні "Stand Back" і відразу зателефонувала Прінсу. Музикант приїхав до неї в студію і склав партію клавішних для майбутньої композиції. Природно, компанія Chevrolet так чи інакше використовувала пісню в рекламі своїх автомобілів. Наприклад, у 2001 році вона розмістила банери з написом "Про Volvo пісні не пишуть".
 

In the Air Tonight - У повітрі сьогодні

In the Air Tonight - пісня про злість, яку Коллінс відчував після розлучення з першою дружиною - Андреа. Він був настільки пригнічений, що на деякий час пішов з гурту Genesis. Всі пісні Колінса з альбому Face Value, в тому числі бонус-трек "I Missed Again", задумувалися як "послання" першій дружині, яке повинно було її повернути.
 
Назва "In The Air Tonight" ("В повітрі цього вечора") народилося з болісної напруги, яку Коллінс відчував під час розлучення: негативні почуття "витали в повітрі" і відображалися не тільки на подружжі, що розлучається, але і на всій сім'ї.
 
З приводу слів "If you told me you were drowning, I would not lend a hand" ("Якби ти тонув, я б не протягнув тобі руки") Коллінс говорить, що це метафора.
 
Навколо слів пісні склалося безліч міських міфів. Згідно з однією такою легендою, яка не має відношення до дійсності, Коллінс спостерігав за тим, як тонув чоловік, який зґвалтував його дружину. За іншою версією Коллінс написав пісню про людину, котра спокійно спостерігала, як інший тоне. 
 
Легенда навіть спливла в іншій популярній пісні: "Стен" (Stan) Емінема, де головний герой пише Емінему: "Ти знаєш пісню Філа Коллінза "В повітрі сьогодні" про хлопця, що тоне, якого він міг врятувати, але не врятував [. ..] Ось як воно. Ти міг врятувати мене, коли я тонув, але зараз вже пізно".
 
Ще одна історія свідчить, що в дитинстві Коллінс бачив, як один чоловік топить іншого, але перебував занадто далеко, щоб допомогти. Пізніше він найняв приватного детектива, розшукав ту людину і послав йому безкоштовний квиток на свій концерт. Того ж вечора Коллінс вперше виконав "In The Air Tonight", і впродовж усієї пісні на негідника був спрямований прожектор.
 
Але наголошую: всі ці історії - вигадки!
 
Ця пісня стала першим сольним синглом Колінса. Він запропонував виконати її з групою Genesis, але, за словами Коллінса, музиканти вирішили, що пісня "занадто простенька для групи".
 
В інтерв'ю журналу "Мікс" Коллінс розповів, що написав цю пісню, повернувшись з чергових гастролей. "Я повернувся і зрозумів, що у мене тепер купа вільного часу, адже сім'ї у мене більше немає. Я подзвонив і попросив привезти синтезатор, тому що мені просто було необхідно писати всю ту музику, яка була у мене всередині. Весь альбом FaceValue був записаний за півтора року, а деякі пісні я написав буквально за день. Пісня "In The Air Tonight" - це просто ритм, який я взяв з драм машини CR78. На ній можна стерти деякі звуки і запрограмувати великі та малі барабани, і я написав партію для великих барабанів, але все інше вже було в драм машині. Пам'ятаю, що, записуючи цю пісню, я насамперед вирішив: я відразу ж запишу голос, щоб все інше поєднувалося з вокалом. Слова, які звучать в "In The Air Tonight", я просто наспівав."
 
Коли виявилося, що колишня дружина Колінса втекла з маляром, він холоднокровно виконав цю пісню на британському музичному шоу Top of the Pops, поставивши на піаніно банку фарби і пензель. Згідно з газетою "Таймс", сама пісня була написана на відірваному шматку шпалер.
 

Big in Japan - Відомий у Японії

Відома фраза "Big in Japan" ("Крутий, відомий в Японії") в англійській мові використовується для опису західних музичних груп, затребуваних у Японії, але ще або вже не популярних в рідних країнах.

Вираз "Big in Japan" запозичив Маріан Голд, засновник Alphaville, для назви однієї з найпопулярніших пісень групи. Це був дебютний сингл команди, завдяки якому вона прославилася.

Спочатку Маріан розповідав, що зміст пісні "Big in Japan" повністю відповідає значенню фрази. Мовляв, мова йде про музикантів, які досягли визнання в Японії, які продають там свої платівки величезними тиражами, і так далі. Правда, не всі шанувальники Alpaville вірили у відсутність підтексту. Виявилося, не дарма.

У 1998 році в інтерв'ю онлайн-виданню Re.Flexion Маріан зізнався, що у "Big in Japan" він мав на увазі зовсім не те, про що говорив раніше. Виявилося, що це пісня про "закохану пару, яка намагається зіскочити з героїну". Вони мріють про спокійне життя без наркотиків, сповнене "справжніх емоцій".

У тому ж інтерв'ю Маріан згадав, звідки взялася назва пісні. У 1977 році він часто бував в одному з берлінських клубів, де сподівався зустріти Девіда Боуі. Там він одного разу купив альбом британської групи Big in Japan і задумався про сенс цього виразу. Про те, що можна бути значущим десь далеко, навіть якщо тут ти ніхто. Маріану здалося, що ця фраза чудово впишеться в його історію про закоханих, і він додав її у приспів.

Сингл "Big in Japan" просто зі швидкістю світла злетів на вершини ХІТ-парадів. "Big in Japan" потіснила в чартах пісню "Relax" групи Frankie Goes to Hollywood, солістом якої був Холлі Джонсон, колишній учасник команди Big in Japan. Його часто переспівували інші музиканти. Один з найяскравіших каверів записала група Guano Apes.

До речі, зоопарк, який згадується в "Big in Japan", - це станція берлінського метрополітену, на якій часто зустрічаються наркомани.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше