НАЗАД В МАЙБУТНЄ: 11 КРАЩИХ ФІЛЬМІВ ПРО МАНДРІВКИ У ЧАСІ

21 жовтня 2015
Редакція
21 жовтня 2015 в наш час мав би прилетіти Марті МакФлай — персонаж фантастичної кінотрилогії Роберта Земекіса ″Назад в майбутнє″. З цього приводу пропонуємо згадати кращі фільми на тему мандрівок у часі.

ЗЛІТНА СМУГА, 1962

Чорно-біла стрічка французького режисера Кріса Маркера вважається засновницею жанру фільмів про подорожі у часі. 28-хвилинний фільм виконаний у формі фотороману — візуальний ряд формують фотографії.
 
За сюжетом, Третя Світова війна завершилася ядерним ударом, і вцілілі люди живуть у підземних катакомбах. Вони намагаються мандрувати у часі, щоби знайти в майбутньому їжу, медикаменти та нащадків.
 


ІВАН ВАСИЛЬОВИЧ ЗМІНЮЄ ПРОФЕСІЮ, 1973

Вічна класика радянського кіно.
 
Комедія Леоніда Гайдая розповідає історію інженера-винахідника Тимофєєва (знаменитий Шурик), який сконструював машину часу. За допомогою машини пенсіонер Іван Васильович Бунша та квартирний злодій Жорж Милославський потрапляють у хороми царя Івана Грозного, а сам цар натомість опиняється у 20 столітті.
 
Фільм знятий за мотивами п'єси Михайла Булгакова ″Іван Васильович″.
 

ТЕРМІНАТОР, 1984

Легендарна стрічка легендарного режисера Джеймса Кемерона.
 
Історія протистояння солдата Кайла Різа і кіборга-термінатора. Обоє прибули в 1984 рік з 2029. Ціль термінатора — вбити Сару Коннор — дівчину, чий ще ненароджений син у 2029 році виграє війну людей проти машин. Закоханий у Сару, Різ має на меті зупинити термінатора за будь-яку ціну.
 
Завдяки фільму ″коронна″ фраза Арнольда Шварценеггера ″I'll be back″ (Я повернусь, - прим. авт.) увійшла до списку найвідоміших кіноцитат.

НАЗАД У МАЙБУТНЄ, 1985

Безперечно, ми не могли не згадати цю стрічку у нашому рейтингу.
 
Історія 17-річного Марті Макфлая, який одного разу прийшов додому раніше. На 30 років.
За допомогою машини часу Марті потрапляє з 80-х у 50-ті. Там він зустрічає своїх батьків, які на той час є підлітками, як і Марті.

ДЕНЬ БАБАКА, 1993

Щороку, 2 лютого в невеликому американському містечку відзначають ″День бабака″. В цей день навмисно будять бабака (після зимової сплячки) на прізвисько Філ і за його поведінкою пророкують погоду.
 
Щороку на це свято приїздить самозакоханий ведучий прогнозу погоди Філ Коннорс (Білл Мюррей). І все було б окей, якби не одне але. Філ Коннорс потрапляє у часову петлю і застряє у одній і тій самій даті — 2 лютого.
 
3 лютого просто не наступає. Філ змушений знову і знову переживати 2 лютого на фестивалі бабака, знову вести звідти репортаж, знову повертатися в готель. І так кожен новий день.

ДОННІ ДАРКО, 2001

Дебютний фільм Річарда Келлі - одного з найбожевільніших режисерів у сучасному Голлівуді.
 
Головний герой картини - Донні Дарко, підліток з психічним розладом, який подорожує у часі, всередині себе. Періодично до нього навідується людина в костюмі демонічного кролика, і віддає накази пов'язані з Апокаліпсисом, що має статися незабаром.
 
Чесно кажучи, за сюжетом інколи дуже важко встежити, а загадки, які залишає режисер глядачам, місцями ″ламають″ мозок. Тим не менше, ″Донні Дарко″ дуже сподобається любителям артхаусу і нестандартного кіно.

ЕФЕКТ МЕТЕЛИКА, 2003

Історія маленького хлопчика з психічним розладом і провалами в пам'яті. Причому "провалюються" у Евана ключові моменти його прожитого життя.
 
Ставши студентом, він виявляє можливість за допомогою власних щоденників потрапляти у ″минулого себе″ з метою змінити щось у чужих долях на краще. Однак, щоразу результат відрізняється від очікування Евана.

Причина - ″ефект метелика″ - поняття теорії хаосу, згідно з яким навіть невеликі зміни в минулому можуть стати причиною жахливих і непередбачуваних наслідків у майбутньому.
 
Стрічка вважається критиками однією з кращих ролей Ештона Катчера. Його своєрідним квитком у ″вищу лігу″ акторів.

ПІДЖАК, 2004

″Піджак″ розповідає історію Джека Старкса (Едріан Броуді) - ветерана війни в Іраку, який опиняється в клініці для душевнохворих.
 
Оскільки там практикується каральна психіатрія, на Джека періодично натягують гамівну сорочку (на місцевому сленгу ″піджак″) і закривають в комірці моргу, звідки Старкс і здійснює свої подорожі в часі. Фільм знятий за мотивами роману Джека Лондона ″Міжзоряний мандрівник″.

ДЕЖА В'Ю, 2006

Спецагент Даг Карлін (Дензел Вашингтон) мандрує у часі та попутно розслідує обставини вибуху на паромі у Новому Орлеані. Опинившись в минулому, Даг закохується в жінку, знаючи, що її мають вбити. Ясна річ, герой Дензела Вашингтона зробить все, щоб не допустити цього.
 
Сценаристи Біл Марсіллі і Террі Россіо спільно з режисером Тоні Скотом зняли стрічку, яку вже майже десятиліття використовують у якості навчального матеріалу в американських кіношколах.

ПІВНІЧ В ПАРИЖІ, 2011

Головний герой фільму Вуді Аллена Гіл Пендер (Оуен Вілсон) - письменник-невдаха, впевнений, що народився не в той час і мріє потрапити в Париж 20-х.
 
Одного разу Гіл Пендер приїздить у Париж разом з молодою дружиною. Гуляючи на самоті нічним Парижем, Гіл випадково знаходить можливість потрапляти в Париж 20-х. Тут він зустрічає своїх кумирів: Хемінгуея, Фіцжеральда, Пікассо, Далі. Щоночі він ″втікає″ від реальності у богемний світ початку минулого століття.
 
Вуді Аллен майстерно вибудовує історію, в якій персонаж крок за кроком йде за своєю мрією, а насправді цеглина за цеглиною будує ″повітряний″ замок - підмінюючи реальність фантазією. На церемонії ″Оскар″ фільм отримав заслужений приз за кращий сценарій. Однак, традиційно, Вуді Аллен за призом не прийшов.

ІНТЕРСТЕЛЛАР, 2014

″Вишенька на торті″ у нашому рейтингу. Крайній фільм одного з кращих режисерів сучасності Крістофера Нолана.
 
Фільм розповідає про подорожі групи дослідників, які використовують недавно виявлений просторово-часовий тунель, щоб обійти обмеження польоту людини в космосі і підкорити величезні відстані на міжзоряному кораблі.
 
Космічна фантастика, яка абсолютно не про космос, не про ″чорні діри″ і не про те, як людство боротиметься з продуктовою кризою, коли така станеться. Фішка ″Інтерстеллара″ у тому, що кожен зрозуміє фільм по своєму. Хтось побачить історію про любов, якій непідвладний час, хтось історію про час, який не можливо ані зупинити, ані повернути. Хтось побачить історію про відвагу і геройство проти боягузтва, а хтось про віру на фоні безнадійності (як я наприклад).
 
Якби там не було, ″Інтерстеллар″ - першокласний фільм, який заслужено зайняв своє місце у топі науково-фантастичних фільмів.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше