Найвідоміші жінки-кінорежисери

18 вересня 2015
Редакція
З давніх-давен у Голлівуді існувало "неписане правило" — успішні фільми можуть знімати виключно чоловіки. Однак, знайшлися жінки, які власними роботами довели, що представниці прекрасної половини людства можуть знімати фільми не гірше за представників сильної половини.

Першою жінкою, яка змогла збурити світ кіно була Лені Ріфеншталь


Стрімкому розвитку її кар'єри сприяла дружба з Гітлером і Геббельсом, однак і без нацистських покровителів Лені спромоглася стати класиком німого кіно.

Саме Лені Ріфеншталь — автор першої панорамної зйомки у документальному кіно. Саме Лені вперше почала використовувати пожежні машини для зйомки з верхніх ракурсів. Саме Лені вперше проклала рейки для зйомок з рухомих вагонеток.

Найбільшу славу Лені Ріфеншталь приніс фільм "Тріумф волі" - про з'їзд нацистської партії Гітлера.
 
Співпраця з нацистами не минула для фрау Ріфеншталь даремно — її кар'єра по суті завершилася з поразкою нацистів, але не зважаючи на це, вона продовжила знімати. У свої 71, Лені опустилась на дно Індійського океану з камерою для підводної зйомки. Так розпочався новий етап її творчості — зйомки підводного світу.
 

Наступна наша героїня — Ліна Вертмюллер


У світ кіно вона потрапила завдяки подрузі, яка була дружиною легендарного Марчелло Мастроянні.
 
Саме завдяки Марчелло, Ліна отримала змогу попрацювати в якості асистента у не менш легендарного Федеріко Фелліні, який у той час знімав "Вісім з половиною".
 
Цікаво, що по завершенні зйомок, Ліна Вертмюллер забрала на Сицилію всю знімальну групу Федеріко, і зняла там свою дебютну стрічку "Ящірки", в якій ущент розкритикувала життя тогочасного середнього класу.

У 1972 році її комедія "Ображена честь Мімі-металурга" отримала номінацію на Канському кінофестивалі. За якихось 3 роки, завдяки стрічці "Сімь красунь", Ліна Вертмюллер увійшла до історії кіно, як перша жінка-номінант на премію "Оскар" за кращу режисуру. Однак найвища кінонагорода їй не дісталася.

Інша справа — Джейн Кемпіон


Талановита новозеландка стала першою жінкою-режисером, якій підкорилася висока кінонагорода. У 1993 році, Джейн стала володаркою "Золотої пальмової гілки" Канського кінофестивалю за стрічку "Піаніно". Вже за рік, премією "Оскар" Джейн Кемпіон була відзначена за сценарій того ж таки "Піаніно".

Досягнувши вершин кіно, Джейн не зупинилася і продовжила радувати прихильників своєї творчості. Варто відзначити стрічку "Темний бік пристрасті" і міні-серіал "Вершина озера", який свого часу навіть потрапив до номінації "Золотого глобуса".

Наступна у нашому рейтингу, мабуть, найвідоміша жінка-режисер світового кіно — Кетрін Бігелоу


Саме Кетрін — перша в історії жінка, якій вдалося перемогти у номінації "Кращий режисер" премії "Оскар" із фільмом "Повелитель бурі". Додає пікантності той факт, що змагалася за омріяну статуетку міс Бігелоу зі своїм колишнім чоловіком Джеймсом Кемероном, який шалено хотів визнання кіноакадаміків за мегауспішний, у фінансовому плані, "Аватар".
 
Джеймс тоді поводив себе як істинний джентльмен, у всіх інтерв'ю наголошуючи, що його колишня дружина варта найвищих нагород. Так зрештою і сталося. Цікаво, що розлучилися Джеймс і Кетрін після першого ж успіху останньої. Подейкують, що містер Кемерон не витримав успіху стрічки "На гребені хвилі".

Якби там не було, Кетрін Бігелоу розриває всі шаблони стосовно жінки у режисерському кріслі, знімаючи стрічки на гострі теми. Вона довела, що може зняти "міцний" екшн не гірше за своїх колег-чоловіків.
 

Наостанок пропоную не оминути увагою цікаву персону. Знайомтеся — Лана Вачовскі


Жили-були брати Енді та Ларі Вачовські, які пройшли нелегкий шлях на вершину світового кіно. Їхня "Матриця" майже одразу "прописалася" серед кінокласики.
 
Після успіху "Матриці" Ларі Вачовскі наважився на важливий для себе крок, зробивши своєрідний камінг-аут — зізнавшись, що все свідоме життя відчував себе жінкою. Ба більше, після зізнання, Ларі наважився на операцію зі зміни статі. Тепер Лана Вачовскі — єдина трансгендерна жінка-режисер у Голлівуді.

Незважаючи на "метаморфози" одного з учасників, тандем Вачовскі продовжив кіноексперименти. Їхній "Хмарний атлас" став найдорожчим фільмом в історії німецького кіно, з бюджетом у 100 млн. доларів. Однак, від провалу у прокаті стрічку це не врятувало. Схожа доля спіткала серіал "Восьме чуття". Можливо, тандему Вачовскі варто взяти творчу паузу, але це тема окремої розмови.

Радимо вам також почитати:
Премія "Оскар": як вибирають переможців
10 найвизначніших кінорежисерів України
20 фільмів, які повинна подивитися кожна жінка

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше