Найвідоміші різновиди ігристих вин

16 квітня 2023
Редакція

Ігристими називають вина, насичені вуглекислим газом внаслідок бродіння. У багатьох європейських країнах виготовляють місцеві ігристі вина, які експортуються до інших держав. У цій статті ми докладно розповімо про найпопулярніші види ігристих вин, аби ви могли вибрати найкращий варіант для себе. У широкому асортименті оригінальні ігристі вина представлені за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye.html.

Французькі ігристі вина

Найвідоміший різновид ігристих спиртних напоїв із Франції — це шампанське. Справжнє шампанське виготовляють із трьох сортів винограду — Піно-менье, Піно-нуар і Шардоне. Виробництво здійснюється виключно на території провінції Шампань.

Також Франція є батьківщиною креманів — так називають ігристі вина, виготовлені поза регіоном Шампань. Найбільше компаній, які спеціалізуються на створенні креманів, розташовано в Ельзасі та Бургундії, але є виробництва і в інших провінціях. Місце виготовлення вказується у назві напою. У кожній місцевості креман виробляють зі «своїх» сортів винограду. Це може бути Піно-блан, Піно-грі, Шенен Блан. У перекладі з французької «креман» означає «вершковий». Імовірно, назва напою пов'язана з особливим м’яким кремовим смаком.

Італійські вина

  1. Просеко. Його виробляють лише з винограду сорту Глер за методом танка, або Шарма, — бродіння здійснюється не в пляшках після розливу напою, а в автоклавах. Просеко має освіжаючий смак та аромат з нотками фруктів і квітів. Цей напій заведено вживати як аперитив. Також просеко — частий «гість» на вечірках.
  2. Франчакорта — це ігристе вино, яке виробляють у Ломбардії з винограду сортів Піно-блан, Піно-нуар і Шардоне методом шампанізації.
  3. Асті — ще одне італійське ігристе вино. Його роблять із винограду сорту Москато Біанко. Солодкий напій з невисоким вмістом спирту має характерний аромат із нотками меду і стиглого персика.

Напої з Німеччини та Іспанії

У Німеччині виробляють своє ігристе вино — зект. Для його створення відбирають вина з яскраво вираженою кислотою у смаку, після чого напої відправляють до темного льоху для повторного бродіння. Зект виготовляється з різних сортів винограду, але для отримання одного напою беруть лише один сорт. За смаковими характеристиками зект нагадує тихе біле вино.

Кава — іспанське ігристе вино, яке виробляють як шампанське, але з інших сортів винограду — Парельяда, Макабео, Ксарелло. Кава відрізняється приємним легким смаком і цитрусовим ароматом. Особливо популярними є солодкі різновиди цього напою.

Як правильно пити ігристе вино

Головна умова — правильне охолодження напою перед подачею до 5–15°C. Щоб вино швидко не нагрілося, до відкорковування його поміщають до цебра з льодом. На закуску чудово підходять сири, горіхи, фрукти, морепродукти.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше