Наша група вітає усіх з Днем Міста - ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА 361- Річчям, Розслаблен. Сави Ст ратилата, Муч.Євсеєм, Олексі єм,Валентином, Єлизаветою ,Леонтієм, Лонгіном,Неоном, Пасікратом, Станіславом, Фо мою, Людмилою та Людоми ром, Весняним Юрієм, День Радіо,

16 травня 2023
Volodumur Rizak

Наша група вітає усіх з Днем Міста - ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА - 361 Річчям , Роз слаблен. Сави Стратилата , Муч.Євсеєм , Олексієм , Валентином , Єлизаве тою , Леонтієм , Лонгіном , Неоном , Пасікратом , Станісла вом , Фомою , Люд милою та Людомиром , Весняним Юрієм , День Радіо , Міжнародний день Tу би , День ,,Людини Моря" в Португалії , День Коктелю ,,Космополітен" , День Відчинених Вікон , День Лимонаду , Всесвітній день Дітей СНІДу , Всесвітній день Сміху , День Без Шкарпеток ; День Ірису , День Білого Лотоса, Green Up Day в Вермонтi , Всесвітній день Садівництва , День Інженера-Картографа в Бразилії , День Армії або День свят. Георгія Побідоносця в Болгарії , День Свят. Георгія Побідоносця в Грузії , День Свят. Георгія в Чорногорії і Сербії , День без Домашніх завдань , День безкоштовних Коміксів , День Кінезіолога в Чилі , День мучен. в Габоні , День мучен. в Лівані та Сирії , День Піхоти в Україні , День Розмальовки , Національний День Медсестер в #США , Націо нальний день Креп Сюзетт і День напоїв в #США , Національний день Кави в Данії , Тиждень психічного Здоров'я в Канаді , Хидирлез або Свято Зустрічі Весни в Туреччині!!!

7 травня: яке свято, традиції та заборони

День радіо відзначається щорічно 7 травня і вважається святом працівників всіх галузей зв'язку, радіоаматорів і радіожурналістів Сьогодні не рекомендується призначати важливі переговори або підписання угод У народі 7 травня називали днем Євсея. У цей період зазвичай закінчували сіяти овес. У світі відзначається Міжнародний день туби, Всесвітній день дітей СНІДу, День радіо.

Яке церковне свято

Народне свято Євсєєв день відзначається 7 травня 2021 року (за старим стилем - 24 квітня). У православному церковному календарі це дата вшанування пам'яті мученика Євсевія Нікомидійського.

Про святого мученика Євсеявія відомо дуже мало. Він був одним з тих людей, які були присутні при муках Георгія Побідоносця. Разом з ним ще 40 осіб бачили страждання великомученика і його непохитність. Всі вони увірували в Ісуса Христа.

У той час правителем Римської імперії був Діоклетіан, відомий своєю жорстокістю по відношенню до християн. Він визнавав лише культ язичницьких богів. Євсевія та інших заарештували і кинули до в'язниці. Через деякий час їм запропонували принести жертви ідолам, як того вимагає виданий правителем указ. Вони відмовилися. За непослух їх зрадили жорстоким тортурам. Мучеників били розпеченими залізними прутами до тих пір, поки не злізло все м'ясо і не оголилися кістки. Після цього їх стратили – відрубали голови. Сталося це в 303 році.

День Радіо

День 7 травня увійшов в історію світової науки і техніки як День народження радіо. Саме в цей день в 1895 році на засіданні Російського фізико-хімічного товариства 35-річний російський фізик Олександр Степанович Попов виступив з доповіддю і демонстрацією створеного ним першого в світі радіоприймача, здійснивши перший сеанс радіозв'язку.

Перший апарат Попова виявляв випромінювання радіосигналів, що посилаються передавачем, на відстані до 60 м. Можна було передати позивний з однієї кімнати в іншу.

Своє повідомлення Попов завершив такими словами: На закінчення можу висловити надію, що мій прилад при подальшому удосконаленні може бути застосований до передачі сигналів на відстань за допомогою швидких електричних коливань, як тільки буде знайдено джерело таких коливань, що володіють достатньою енергією. Вчені мужі аплодували йому – і від 1925 року цей славний день вважається днем народження радіо.

Попов разом із соратниками (з них перш за все слід згадати радіотехніка Петра Рибкіна) постійно займався удосконаленням свого апарату. І через рік він першим у світі зумів передати азбукою Морзе на відстань 250 м повідомлення, яке складалося з двох слів – Генріх Герц. Так учений хотів віддати данину поваги недавно померлому німецькому колезі, який довів існування електромагнітних хвиль.

Як зазначено у Вікіпедії, ця версія піддається критиці: її противники вказують, що перший сеанс радіозв'язку здійснив першовідкривач радіохвиль Генріх Герц, а приймач Олександра Попова був лише вдосконаленою модифікацією приймача Олівера Лоджа.

Міжнародний день Туби

По всьому світу день туби святкують щорічно в першу п'ятницю травня.

Туба – це масивний мідний духовий музичний інструмент, який має найнижчий звук по регістру. Мало хто знає, що вона є наймолодшою в своєму сімействі. Своєю появою туба завершила формування симфонічного оркестру, це сталося близько двохсот років назад. З тих пір склад оркестру є незмінним.

Інструмент видає багатий і глибокий звук. Він найнижчий з усього мідного духового спільноти. Однак деякі музиканти можуть виконувати на інструменті і високі ноти. Це вимагає високої виконавської майстерності. За якістю звучання високих нот завжди легко зрозуміти рівень того чи іншого тубіста.

Незвичайні та цікаві, дивні і веселі свята, які відзначаються по всьому світу

По всьому світу щодня відзначається багато незвичайних свят. В основному це свята, придумані людьми, які намагаються поглянути на життя з нестандартної точки зору, привнести більше свіжості і натхнення в повсякденну рутину або просто повеселитися. Ці свята часто засновані на речах і явищах, які більшість людей вважають тривіальними і не гідними того, щоб їм присвячувати окремий день. Але насправді, в багатьох випадках вони дійсно того варті. Візьмемо День морозива. Ну хто, при здоровому розумі і тверезому розумі, не погодиться з тим, що цей чудовий продукт грає важливу роль в житті будь-якої людини? Деякі інші дивні свята присвячені дійсно дивним речам, як День Милування Чоловіками, наприклад. На смак і колір, як говориться. Серед незвичайних свят можна знайти особливий день практично для чого завгодно. Виберіть дивні свята, які сподобаються вам, і урізноманітніть ними свою повсякденність, або насолоджуйтеся всіма підряд разом з нашим списком самих незвичайних і дивних свят. Найбільш незвичайні свята на 2023-2024 год

7 травня, неділя - Всесвітній день сміху (дата на 2023 рік. Відзначають в першу неділю травня. Створено в 1998 році доктором Мадані Катар, засновником Всесвітнього Руху «Йога сміху»)

8 травня, понеділок - День без Шкарпеток (відчуєте свободу); День Ірису (рід багаторічних кореневищних рослин сімейства Ірисові, або Касатикова. Іриси зустрічаються на всіх континентах); День Білого лотоса (єдине свято теософів відзначається в річницю з дня смерті Хелени Петрівни Блаватської, засновника Теософіческого суспільства)

День міста Львів

День міста Львів святкує в 1-у суботу травня. Археологічними дослідженнями встановлено, що на місці Львова існували поселення ще з V століття нашої ери. Перша згадка про Львів відноситься до 1256 року. Найбільш поширена версія, що Львів був заснований лише в XIII столітті князем Данилом Галицьким і був названий на честь його сина Лева. Інша версія говорить про те, що місто було засноване вже самим сином Данили Галицького. Львів - це місто з багатою історією. Основні її моменти: З 1272 по 1349 Львів був столицею Галицько-Волинського князівства;

З 1349 по 1772 Львів у складі Польщі та Речі Посполитої; З 1772 по 1918 рік у складі Австро-Угорщини; З 1918 по 1939 рік у складі Польщі; З 1944 по 1991 рік у складі #СРСР. Зараз місто Львів є однією з найпрекрасніших історичних і культурних перлин серед міст України. Міста обласного значення Львівської області: м. Борислав, м. Дрогобич, м. Моршин, м. Новий Розділ, м. Самбір, м. Стрий, м. Трускавець, м. Червоно град. Міста районного значення Львівської області: м. Белз, м. Бібрка, м. Броди, м. Буськ, м. Великі Мости, м. Винники, м. Глиняни, м. Городок, м. Добромиль, м. Дубляни, м. Жидачів , м. Жовква, м. Золочів, м. Кам’янка-Бузька, м. Комарно, м. Мостиська, м. Миколаїв, м. Новояворівськ, м. Новий Калинів, м. Переми шляни, м. Пустомити, м. Радехів, м. Рава-Руська, м. Рудки, м. Сколе, м. Со каль, м. Соснівка, м. Старий Самбір, м. Стебник, м. Судова Вишня, м. Турка, м. Угнів, м. Хирів, м. Ходорів, м. Яворів. В 2023 році День міста Львів припадає на 6 травня.

Міжнародний День без Дієт Всі дні та дати по темі: Незвичайні свята, всесвітні дні і міжнародні свята, гастрономічні дати Приємного Дня без дієт!

У цю пору року багато хто з нас починає замислюватись про літні місяці, коли люди оголюють свої тіла, одягаючись в шорти, купальники, безрукавки. Нас починає турбувати «зайва» вага, з’являються думки про те, як би його позбутися, і дієта - перше, що приходить нам в голову. І ось, ми вже займаємося цим і повністю занурюємося в різноманітні дієти. Давайте сьогодні ми всі зітхнемо з полегшенням. Адже в цей день у нас є вагомі підстави відійти від дієт, що сковують нас, відкинути думки про них і дозволити собі розслабитися. Сьогоднішній день присвятимо тому, щоб забути про свою вагу, припинити нескінченні підрахунки калорій і просто полюбити своє тіло таким, як воно є.

Дієти не завжди допомагають нам досягти бажаної втрати ваги. Дієтологи стверджують, що в середньому люди, які слідують інтенсивним програмам по зниженню ваги, втрачають 10% своєї ваги тільки для того, щоб повернути дві третини цієї ваги вже протягом року, і майже все назад - протягом п’яти років. Міжнародний день без дієт був створений в 1992 році Мері Еванс Янг. Вона є директором британської групи «Diet Breakers». Після особистого досвіду пережитої нею нервової анорексії вона стала допомагати людям цінувати себе такими, якими вони є, цінувати тіло, яке у них є. Молода британська феміністка стала жертвою анорексії через шкільні знущання, бо її вважали «товстою». Згодом їй вдалося побороти цю небезпечну для життя недугу. Час минав, і Мері вже керувала курсами управління, допомагаючи іншим жінкам розвивати свій успіх. Вона розповідає у своїй книзі «Розмова про дієту: як мати все це без дієти», коли під час одного з цих курсів в 1991 році вона мимоволі стала свідком розмови між двома жінками, яка її не на жарт роздратувала. Під час перерви на каву вони довго роздумували, чи можуть вони дозволити собі з’їсти печиво: «я з’їм тільки одне», «ні, я не повинна», «так все в порядку». Янг запитала їх: «що, по-вашому, відбудеться, якщо ви будете витрачати стільки ж часу і сил на свою кар’єру, скільки на дієти?» У травні 1992 року Янг організувала проведення першого Дня без Дієт. Спочатку передбачалося, що це буде Національний день без дієт тільки у Великобританії. Однак за тиждень до заходу була проголошена інша подія, Міжнародний день наведення порядку на робочому місці, яка надихнула її зробити це свято також і міжнародним. Перший День без дієт став датою, яку відзначали всього трохи більше десятка жінок. Вони влаштували пікнік у Гайд-парку в Лондоні. Вік присутніх варіювався від двадцяти одного до сімдесяти шести, у всіх були стікери, присвячені цій події. Але незабаром почався дощ, і Мері довелося перенести пікнік до себе додому. До 1993 року жінки в багатьох інших країнах також планували святкувати Міжнародний день без Дієт. Американці, особливо з Каліфорнії, Техасу, Нью-Мексико і Арізони, були стурбовані тим, що ця дата співпала зі святкуваннями Сінко де Майо в південних штатах. Для Янг не мало особливого значення, коли саме призначити дату заходу, і Мері погодилася перенести її на 6 травня. За випадковим збігом це був її день народження. Ініціатива стрімко знайшла відгук в #США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Індії, Ізраїлі, Данії, Швеції та Бразилії. З 1998 року Міжнародний день без Дієт став проводитися спільно з International Size Acceptance Association і National Organisation for Women, які спонсорують подібні дні. Зараз День без Дієт навіть рекомендується в якості маркетингової техніки для власників ресторанів. Їм рекомендується пропонувати своїм клієнтам особливе меню і включати в нього «поблажливі» ласощі. Проводяться кампанії по здоровому харчуванню. Символом Міжнародного дня без дієт є Блакитна стрічка.

Green Up Day в Вермонті, #США (дата на 2023 рік. Відзначають в першу суботу травня. Зусилля заходів спрямовані на очищення придорожнього сміття) Всесвітній день садівництва (дата на 2023 рік. Відзначають в першу суботу травня) День інженера-картографа в Бразилії День Армії або День святого Георгія Побідоносця в Болгарії (дата в народному календарі слов'ян також називається Юріїв день, ще святого Георгія Побідоносця в народній традиції зазвичай називали Єгором) День Святого Георгія Побідоносця в Грузії (Святий Георгій вважається покровителем країни і свято День Святого Георгія відзначається двічі - 23 листопада і 6 травня) День Святого Георгія в Чорногорії і Сербії День без домашніх завдань (неофіційне свято школярів і вчителів) День безкоштовних Коміксів (дата на 2023 рік. Проводять у першу суботу травня) День Кінезіолога в Чилі День Мучеників в Габоні День Мучеників в Лівані та Сирії День Піхоти в Україні (профессіональне свято - День Піхоти встановлено Указом Президента №152/2019 від 19 квітня 2019) День розмальовки Національний День медсестер в #США Національний день Креп Сюзетт і День напоїв в #США (Crêpes Suzette - французький десерт, що складається з млинчика з соусом) Національний день Кави в Данії Тиждень Психічного Здоров'я в Канаді (дата на 2024 рік. Проводять у перший повний тиждень травня) Хидирлез або Свято Зустрічі Весни в Туреччині (відзначається також і в інших тюркомовних країнах як день, в який пророки Хідр [аль-Хідр] і Ільяс [Ілля] зустрілися на землі)

Традиції та обряди                                                                                                                                                                Цей день вважається останнім, коли ще можна сіяти овес. Після нього зазвичай приходять 12 холодних днів з нічними заморозками.

У народі побутує повір'я, що на початку травня на людей нападає мука. Щоб її позбутися, в цей день потрібно молитися про те, щоб вона відстала, і вмиватися свяченою водою.

Знахарі проводять обряди, які пов'язані із закликом весни, тепла і сонця.

У Євсєєв день прийнято не тільки працювати, а й гуляти. Люди виходять на вулицю і влаштовують міні-концерти. Вони грають на музичних інструментах, в ігри, водять хороводи, співають пісні.

Що не можна робити : Жінкам в цю п'ятницю не слід ревнувати своїх обранців. Наші предки вірили, що підозри, народжені 7 травня, дуже скоро можуть втілитися в життя. Не рекомендується призначати на цей день важливі переговори або підписання угод. Всі домовленості, досягнуті 7 травня, можуть бути зруйновані від обставин непереборної сили. Заборонено в цей день піднімати з землі знайдені речі, особливо гроші. Вважається, що з цього моменту фінансове становище того, хто не послухається цієї ради, почне погіршуватися. Якщо ви дбаєте про своє здоров'я 7 травня виключіть з раціону алкоголь. У народі говорили, що той, хто буде пити в цей день, незабаром буде побитий.                                                                                          Народні прикмети: Золотий захід сонця говорить про те, що найближчими днями опадів не буде. На березі з'явився цвіт – час сіяти овес. Полетів пух з верби – настав термін пізнього посіву вівса. Навколо зірок чорні або білі віночки – до дощу. Промені сонця темніють – до грози. Над горизонтом повисли низькі хмари – до грози та поривчастого вітру.                                                                                                                                                   Іменини 7 травня іменини відзначають: Олексій, Валентин, Євсей, Єлизавета, Леонтій, Лонгін, Неон, Пасікрат, Савва, Станіслав, Фома, Людмила та Людомира.

https://sun9-58.userapi.com/impg/kbQgyU6o9sxaST...

https://sun9-74.userapi.com/impg/ewUK_wpfaxYTep...

https://sun9-23.userapi.com/impg/h2PHPBQyNWVSHM...

https://sun9-21.userapi.com/impg/nTrRbjI0DlatQu...

https://sun9-14.userapi.com/impg/LBEQilkM0XT7M_...

https://sun9-18.userapi.com/impg/M8wAOwlHxnT5zx...

https://sun9-39.userapi.com/impg/nbdD7y1Y-n6UzO...

https://sun9-9.userapi.com/impg/H19vkjsQC9XwJON...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn...

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com