Наша група повідомляє що сьогодні 61 р. з Дня Смерті український політичного діяча , одного із радикальних та чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття Степана Бандери , та ще помер на 73 році - шотландський актор Робі

16 жовтня 2022
Volodumur Rizak

Наша група повідомляє що сьогодні 61 р. з Дня Смерті український політичного діяча , одного із радикальних та чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття Степана Бандери , та ще помер на 73 році - шотландський актор Робі Колтрей (відомий за фільмом - ,,Гаррі Поттер'' ) , День боротьби з раком грудей, одним з найпоширеніших онкозахворювань серед жінок і також сьогодні Міжнародний день сільських жінок і Святих - Купріяна , Юстини і Андрія та День класних песиків з Тібету - Мопсиків (нашого - ,,Барніка'')...                        

15 жовтня 1959, Мюнхен, Баварія, Федеративна Республіка Німеччини) — український політичний діяч, один із радикальних та чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Разом з Миколою Лебедем був одним...

День боротьби з раком грудей, одним з найпоширеніших онкозахворювань серед жінок. Що ще варто знати про цей день — дізнавайтесь далі. 

Що відзначають 15 жовтня: 
– 15 жовтня — Всесвітній день боротьби з раком грудей. 

Рак молочної залози — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. Особливо ризикують стати жертвами ті, кому скоро виповниться 40 або старші. У всьому світі в останні десятиліття розгорнулася кампанія з боротьби з раком молочної залози. Саме в цей день тематичні заходи проходять у більш ніж 44 країнах світу. 

– А також сьогодні Міжнародний день сільських жінок. 

В українських селах проживає близько третини населення країни. Більшість — це жінки. На їхні плечі лягають не тільки турботи про сім’ю і виховання дітей, а й хатня робота, домашнє господарство, робота та безліч інших справ. У містянок обов’язків зазвичай менше. Адже в містах, за великим рахунком, все «під рукою». 

15 жовтня відбулися такі історичні події: 
– 15 жовтня 1581 року у великій залі готелю Бурбона, що належав Лувру в Парижі, королева-мати Франції Катерина де Медичі представила своїм гостям “Комічний балет королеви”. Цей складний придворний виступ став першим в історії балетом при дворі. 

– Цього дня в 1917 році під Парижем французи розстріляли 41-річну голландську танцівницю Мата Харі. Суд звинуватив її у шпигунстві на користь Німеччини. Перед розстрілом жінка відмовилась одягнути пов’язку і послала повітряний поцілунок своїм катам. Пізніше дослідники її біографії виявили, що головними злочинами Мата Харі були вигадана біографія і небайдужість до чоловіків в уніформі. 

– 15 жовтня 1926 року в Києві відкрили Російський драматичний театр. Нині це театр імені Лесі Українки, одна з головних сцен країни. Тут відбуваються численні прем’єри, а в трупі грають найвідоміші актори. До того ж розташування в центрі столиці грає на руку популярності театру, на честь якого назвали й станцію метро поряд — “Театральну”. 

– Цього дня у 1928 році німецький дирижабль “Граф Цепелін” зробив перший комерційний рейс через Атлантичний океан. 

– 15 жовтня 1959 року агент радянського КДБ Богдан Сташинський вбив лідера Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандеру. Він зі спеціального пістолета вистрілив розчином ціанистого калію в обличчя Бандері. 

Через два роки німецький суд визнав Сташинського вбивцею. Той діяв за наказом секретаря компартії Олександра Шелепіна і Першого секретаря компартії Микити Хрущова. 

– Через п’ять років в цей же день ввели в дію найбільший у світі нафтопровід “Дружба”. 

– В цей день у 2000 році в Парижі на Монмартрі відкрили Стіну кохання. ЇЇ площа — 40 квадратних метрів. На стіні на 311 мовах, шрифтом Брайля і мовою знаків написали “Я тебе люблю”. 

15 жовтня народилися такі відомі люди: 
– У 1608 році — італійський математик і фізик Еванджеліста Торрічеллі, який винайшов ртутний барометр. Підйом ртуті в трубці він пояснив наявністю повітряного тиску. 

– У 1814 році народився російський класик, поет Михайло Лермонтов. Нині відомі його твори “Бородіно”, “Герой нашого часу”, “Мцирі” та інші. Вони входять до шкільної програми.

Степа́н Андрі́йович Банде́ра (1 січня 1909, с. Старий Угринів, Калуський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина, нині Калуського району, Івано-Франківська область, Україна — 15 жовтня 1959, Мюнхен, Баварія, Федеративна Республіка Німеччини) — український політичний діяч, один із радикальних та чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття , після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Разом з Миколою Лебедем був одним зі організаторів вбивства Броніслава Перацького за політику пацифікації та вбивства Олексія Майлова через проведення спланованого та штучного організованого голоду на українських землях 1932—1933. 

Як активний діяч УВО та ОУН має законодавчо визначений статус Борець за незалежність України у XX сторіччі. В 2010 посмертно нагороджений званням герой України. Вважається національним героєм України. У 2008 році був визнаний третім зі ста великих українців після Ярослава Мудрого та Миколи Амосова за підсумками голосів в опитуванні громадської думи "Великі Українці". 

Степан Бандера та Ярослав Стецько були авторами Акта відновлення Української Держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — у центральну Берлінську в'язницю. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен у бункері «Целленбау» у відносно комфортних умовах. У вересні 1944 року його звільнили й запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії , однак Бандера відхилив пропозицію та на співпрацю не погодився. С. Бандера і Ярослав Стецько у квітні 1944 року на нараді обговорювали завдання підривної діяльності проти СРСР з керівником таємних операцій вермахту Отто Скорцені.
Представники ОУН(б) та УПА, яку створила ОУН(б), в цей час проводили переговори, почали і продовжували співпрацювати з німцями, хоча інші підрозділи УПА ще воювали з нацистами в 1944 році. Разом з Андрієм Мельником, Адрієм Лівицьким та Павлом Скоропадським став співзасновником Українського національного комітету. 

Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року. 

Оцінки Степана Бандери вкрай суперечні. Після розпаду СРСР для багатьох українців його ім'я стало символом боротьби за незалежність України. Натомість багато мешканців Польщі та Росії ставляться до нього вкрай негативно, звинувачуючи у фашизмі, тероризмі, радикальному націоналізмі, що зокрема виявлялось у фізичній ліквідації лідерів відмінних від ОУН(б) українських націоналістичних течій, і колабораціонізмі. Визначення «бандерівці», похідне від його прізвища, поступово стало загальним і застосовним для радянської та російської пропаганди до всіх українських націоналістів, незалежно від їхнього ставлення до Бандери.

https://sun1.userapi.com/sun1-93/s/v1/ig2/k_i6Mgb8RguySQgRuddtarcY-CFbyjJQIZO_i1u56KVUZLvGiKz15upZR7AFIZ-PbUwdHLweHFIn6fyiJTObJB1s.jpg?size=320x213&quality=96&crop=156,0,1704,1134&type=album
https://sun1.userapi.com/sun1-89/s/v1/ig2/Fcc2qLk8SGLAoz48JUn8geIDSVzf0dXv8RLBIsE6cXATkieMCof852MuyPvKJqBw-M4nx9jwyuLcRU-uoZBJrc5N.jpg?size=296x170&quality=96&type=album
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com