Народне свято 24 січня: яких п'яти заборон потрібно обов'язково дотримуватися
Народне свято 24 січня відоме під назвами Оксана-напівхлібниця, Федосіїв день, Федосія!!!

26 січня 2024
Volodumur Rizak

Народне свято 24 січня: яких п'яти заборон потрібно обов'язково дотримуватися

Народне свято 24 січня відоме під назвами Оксана-напівхлібниця, Федосіїв день, Федосій-весняк.

Яке сьогодні свято 24 січня 
Православна церква 24 січня за новим стилем вшановує пам'ять преподобної Ксенії Римської і мученика Вавили Сицилійського, а також сирійського пустельника преподобного Македонія. За старим стилем 24 січня вшановували пам'ять Феодосія Великого і Феодосія Антіохійського.

У давні часи люди вважали цю дату переломом зими. Наші предки говорили, що з дня Ксенії до початку сільськогосподарського сезону знадобиться стільки ж зерна, скільки вже з'їли. Тому це народне свято відоме як Оксана-напівхлібниця. Небагаті сім'ї підраховували, чи достатньо борошна до кінця зими, і при нестачі зерна починали економити.

Відлизі у свято 24 січня не раділи. Потепління в цю дату віщувало пізню і холодну зиму, а значить - пізніше настання посівного сезону. Якщо ж день видався морозним, то говорили, що зима буде короткою, але суворою.

У народне свято 24 січня існував незвичайний ритуал - господині гадали, якими в поточному році будуть ціни на хліб. Для цього вночі перед сном зважували хліб і залишали його на терезах. Потім вранці знову перевіряли вагу. Якщо хліб важить менше, то ціни на нього зменшуватимуться, вага не змінилася - ціни залишаться такими ж, а якщо вага зросла, то і хліб подорожчає.

24 січня - небезпечний день через підвищений ризик захворіти.

24 січня - знак Зодіаку
Народжена 24 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня творчі та незалежні. За характером вони амбітні і честолюбні, люблять компліменти і хочуть почути визнання своїх досягнень. Дуже наполегливі в досягненні своїх цілей. Вони нетерплячі і непосидючі, через що постійно потрапляють в неприємності. 

Головний недолік народжених 24 січня людей - невміння визнавати помилки. У всіх їхніх бідах винні інші люди, але не вони самі.

24 січня свято Україна 
Що не можна робити 24 січня

У цей день не можна стригти волосся і обрізати нігті, інакше наступні три місяці проведете в боргах.

Не можна брати в руки сокиру, ніж, ножиці, голку та інші гострі і ріжучі предмети. Значно підвищується ризик порізів і травм. Також хліб і пироги в цей день краще ламати руками, а не різати.

Невдалий день для переїзду і зміни місця роботи.

24 січня не варто починати конфлікти і сперечатися з близькими і друзями, інакше відносини надовго зіпсуються.            Не можна ходити з брудним волоссям і брудним тілом в день Ксенії. Обов'язково варто помитися або прийняти ванну. В іншому випадку в поточному році будете часто хворіти.

Прикмети погоди 24 січня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Тварини не хочуть виходити на вулицю - до сильних морозів.
Ранковий сніг віщує затяжні заморозки.
Якщо в лісі дуже далеко чути відлуння, то в найближчі дні похолодає.
Хмари дуже швидко пливуть - до вітряної погоди і частих хуртовин.
Сонячна і ясна погода віщує ранню, але холодну весну.
Лід на річках і озерах дуже тонкий - до великого розливу річок навесні.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

https://t.me/SuperBrendsProduks2018/2160

https://t.me/SuperBrendsProduks2018/2161

https://t.me/SuperBrendsProduks2018/2162

https://t.me/SuperBrendsProduks2018/2163

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com