На спомин про світлу пам'ять композитора - "Гуцульського Бетговена"

16 березня 2017
Volodymyr Tymchuk
Є люди, які творять маленьку локальну історію, що стає великим набутком...

Василь Калинюк народився на закарпатській Гуцульщині, де бере свій початок річка Тиса та звідки на край зорить гора Говерла. Дитинство провів на полонинах, цікавлячись звуконаслідуванням живої — а в Карпатах вона дійсно жива — природи. Мріяв стати студентом знаної на теренах "нєрушімого" львівської консерваторії — не судилося (розповідь лягла в основу новели "Далі" зі збірки "Словодієм").

Після армії — гордості для всіх чоловіків у ті часи — розпочав працю у лісозаготівлі, але невдовзі, тяжіючи дедалі більше до художньої самодіяльності, вдалося розпочати свій успішний шлях у музичному світі в селищі Ясіня.

Очолив (як художній керівник і диригент) на довгі роки самодіяльний ансамбль пісні й танцю "Гуцульщина", який гастролював у Києві, Москві, Свиднику та інших точках "соцтабору". З того часу почав писати твори для багатьох жанрів: хорового та інструментального виконання, солістів та інші. Написав понад 200 пісень на слова відомих поетів, передусім з карпатського краю.

Якось один із працівників Львівської обласної філармонії, виконавши "Вірую", назвав Василя Калинюка "гуцульським Бетговеном". Його "Ой, коляда-колядиця" уже почала свій всесвітній тур і стане, поза сумнівом, продовженням слави-звучання "Щедрика" М. Леонтовича.

Із відновленням незалежності Василь Дмитрович ініціював перейменування однієї із центральних вулиць Ясіня в честь Миколи Лисенка. Створив і керував церковним жіночим хором при парафії Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ.

Загалом дав путівку в життя, як педагог у музичних школах, багатьом відомим в Україні музикантам. В останні роки лікувався від
 
важкої недуги. Був пасічником і любив живопис. Мріяв втілити авторський концерт у Львові або Києві.​
 
Володимир Тимчук, письменник, учасник заслуженої хорової капели України "Боян" ім. Євгена Вахняка
 
* * *
                          Василеві Калинюку

пробіг мошкар[1]… 
затих покути брязкіт…
і знову думи в’ють в душі
надії… спогад про прекрасне,
нездійснене…
должок свербів мені
…вернув до себе
посвист знову
і сміх, і гомін,
наче в сніг,
сховав, прикрив я ніжний спомин –
таки не полишав я дому
і пам'ять ранішню зберіг
…дзеленькання
на люд лякливо
позиркує відбиток тьми
і так стає в серцях тужливо,
і образ в світочі зрадливий,
до низу шальки тягне живо
і день прожитий без мети
Ясіня, 8.1.1996 (2013)
 
[1] Мошкар – персонаж з потойбіччя (на закарпатській Гуцульщині), який впродовж трьох діб Різдва Христового вимагає від кожної людини повернення її боргу ("должку"), накопиченого по життю від минулого Різдва. Інсценується переодягненими в нечистого легінями.

Довідка:

1. Василь Чучман. Гуцульська тематика у діяльності заслуженої хорової капели України "Боян" ім. Євгена Вахняка // Зб. матер. наук. конф. "Ясіня – столиця Гуцульської республіки… і не тільки" (жовт. 2012) за назвою "Ясіня у гомоні століть" / Упор. Володимир Тимчук (2013) — Львів: Сполом, 2013. — С. 81–90. (Режим перегляду фрагменту: issuu.com/volodymyrtymchuk/docs/___________2012/87)

2. Володимир Тимчук. Новели "Далі" та "Укус бджілки" у збірці "Словодієм" (Львів2: Тріада плюс, 2014) (Режим перегляду: issuu.com/volodymyrtymchuk/docs/slovodiem). Лінгводіалектичний аналіз новели "Далі" зробила філолог Христина Гинда.

3. Музика Василя Калинюка, слова Василя Піпаша-Косівського "Заспівай, вівчарю, пісню" / Виконує заслужена хорова капела України "Боян" імені Євгена Вахняка (Львівська філармонія, 12.01.2014, Мистецько-культурна акція "Гуцульська республіка - перлина в соборній короні України"). Режим перегляду: www.youtube.com/watch?v=kZ5YUO8tL80

4. Василь Калинюк "Ой коляда колядиця" / Виконує зведений хор учасників  Гала-концерт 14 Різдвяний фестиваль "Велика Коляда" (27.01.2013). Режим перегляду: www.youtube.com/watch?v=gSvYTkvSjD4

5. Василь Калинюк "Вірую" / Виконує заслужена хорова капела України "Боян" ім. Євгена Вахняка
(Концерт з нагоди 100-ліття від дня народження Євгена Вахняка, Львівська філармонія, 11.12.2012). Режим перегляду: www.youtube.com/watch?v=DKGDIdcJalU
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше