Мистецтво і сміття: що між ними спільного

21 квітня 2015
Редакція
Сучасне мистецтво можна назвати особливо креативним. Адже сьогодні для створення шедевру митці використовують найрізноманітніші підручні засоби. Навіть сміття…

Вивчаючи питання ресайкла в мистецтві, можна знайти безліч митців, які створюють свої картини та інсталяції саме із відходів. З ними ми вас і познайомимо сьогодні:

Джейн Перкінс (Jane Perkins)

"Я ремейкер - мене надихають знайдені предмети, тому я і працюю з ними, перетворюючи їх на дещо абсолютно нове. Раніше я працювала з текстильними матеріалами, зараз мене найбільше цікавить пластик. Я люблю мистецтво з елементами гумору і несподіванки і сподіваюся, що мої роботи змусять вас посміхнутися".

Роботи Джейн дійсно захоплюють, їй вдається поєднувати банальні повсякденні речі, створюючи повноцінні художні полотна. Дивіться самі.
 

Сайака Ганц (Sayaka Ganz)

Друге відкриття - японська художниця Сайака Ганц. Вона пішла далі, її роботи - це об'ємні 3D-об'єкти різних розмірів і форм. В її інсталяціях найбільше захоплює винахідливість і художнє чуття. Напевно, мало хто може уявити собі коня, дивлячись на окремі предмети домашнього вжитку, а вона може.

"До творчості мене спонукала моя пристрасть комбінувати дивні речі в нові форми. Я створюю фігури тварин з використаних пластикових деталей. Моя мета - надати старим непотрібним предметам органічну форму тварини в русі. Цей процес рекультивації та регенерації звільняє мене, як художника. Я вважаю, що нам дуже важко заглянути далеко в майбутнє з точки зору нашої екологічної спадщини, того, що ми залишимо після себе на цій планеті. Тому я дотримуюся філософії "якщо ми цінуємо наші ресурси, ми повинні споживати менше".
 

Бернард Прас (Bernard Pras)

Йдемо далі. Французький художник Бернард Прас відомий своїми неймовірними інсталяціями, зробленими з випадково знайдених предметів. На перший погляд його роботи здаються купою сміття. Однак справжній шедевр можна побачити тільки за допомогою певного пристрою або тільки дивлячись під правильним кутом.

Для того, щоб створити анаморфний ефект, художник ретельно планує всю інсталяцію і розміщує, здавалося б, випадкові предмети, вибираючи їх за кольором і розміром так, щоб вони нагадували знамениті портрети чи картини з тільки однієї перспективи. Прас використовує пластикові відходи, старі упаковки від таблеток, коробки, мішки, пакети, ляльок, іграшки, музичні інструменти, предмети побуту і майже все, що підходить за кольором і текстурою. Результати просто приголомшливі!
 

Джеррін Дауер (Jarryn Dower)

22-річний художник з Австралії перетворює старі дошки для серфінгу, знайдені на звалищі, у витвори мистецтва. Всі знають, що в тамтешніх краях серфінг - досить розповсюджена річ. У поєднанні з пристрастю до малювання, це хобі набуло дещо іншого значення для Джерріна.

Ідея готова, майже всі матеріали є, залишилось одне єдине питання: чим наносити фарбу на дошку. Спробувавши кілька методів, юний художник обрав фактуру. "Це займає неймовірно багато часу, однак воно того варте", каже хлопець. На одну роботу, за його словами, йде від 25 до 70 годин, в залежності від складності малюнка.
 

Triantafyllos Vaitsis

Особливу роль в його роботах відіграє тінь. "Те, на що ми дивимось, завжди менше, ніж те, що ми бачимо. Кожен об’єкт, кожна ситуація, кожен факт мають свої розміри і параметри, яких ми не бачимо і які нелегко помітити. Форма, розмір, колір, текстура, тиша, шум, напруженість, простота, складність, яскравість і ще багато інших факторів показують і приховують істинне повідомлення і думку автора. Я роблю видимим невидиме", каже художник.
 

Сюзан Беатріс (Susan Beatrice)

А тепер трохи скульптур. Навіть якщо ви не фан стімпанку, вам все рівно сподобаються неймовірно тендітні мініатюрні роботи Сюзан. Для своїх шедеврів мисткиня використовує деталі старих годинників, перетворюючи їх у фантастичні художні витвори, що нагадують промислову вікторіанську епоху. Її здатність знайти органічні елегантні форми в жорсткій та холодній техніці просто вражає.
 
На цьому, ми, мабуть, закінчимо. Та можете повірити, таких проектів можна знайти ще багато. Одні з них просто перетворюють непотріб на витвір мистецтва, інші привертають увагу громадськості до важливих проблем сучасного суспільства. З якою б метою вони не були створені, це набагато краще, ніж засмічувати вулиці, чи не так?
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше