Мистецтво без меж: франківські художники об’єднались заради допомоги дітям

15 грудня 2015
Редакція
19 листопада в Івано-Франківську відбулась подія, яка заслуговує уваги! Місцеві художники об’єдналися заради доброї справи – допомоги тим, хто справді цього потребує.

У Музеї Мистецтв Прикарпаття відкрито благодійну виставку під назвою "У межах безмежного". Її основна мета – допомогти розвинути свої творчі здібності дітям з обмеженими можливостями, психічними та психологічними розладами, котрі проживають в Коломийському дитячому будинку-інтернаті. І хоча таким людям й справді живеться не так легко, саме в них ми можемо повчитися наполегливості та жаги до життя. Уява цих дітей безмежна, виграє яскравими барвами та дивовижними образами. Тому й найкраще відображення вона може знайти саме в мистецтві. Саме воно може допомогти їм стати повноцінними особистостями, увійти в доросле життя сформованими.
 
Адже мистецтво – це не тільки мова, яку розуміють усі, незалежно від національності, статусу, психічних чи фізичних особливостей. Це ліки, котрі зцілюють душу, дають надію на майбутнє та сили ніколи не здаватись. Творчість – це самовдосконалення та самоствердження, це спілкування і хороший настрій. Це те, що частенько потрібне кожному з нас, незважаючи на здібності чи смаки.

До благодійної ініціативи долучилися 19 іменитих франківських митців: Надія Бабій, Оксана Бейлах, Богдан Бойчук, Богдан Бринський, Володимир Лукань, Володимир Сандюк, Богдан Гладкий, Віталій Городецький, Богдан Губаль, Володимир Кіндрачук, Ростислав Кудрявцев, Галина Лазановська-Гребенюк, Тарас Лужний, Світлана Повшик, Лідія Стефанишин, Вікторія Типчук, Світлана Хміль, Олег Чуйко, Ольга Ямборко.

Окрім того, свої роботи представили молоді люди з особливими потребами: Любов Оробець, Марія Боб’як, Яна Яковченко, Христина Якубець, Вікторія Сидоренко, Олександра Міська, Юстина Антоняк, Надія Цикаляк.  Дивлячись на їхні роботи, відчуваєш тепло, життєрадісність, бажання жити і творити.  Єдине, що їм потрібно – наше сприяння. Адже є бажання, але нема можливості.
 
На відкритті виставки також були присутні: Михайло Дейнега (директор Музею Мистецтв Прикарпаття), Анатолій Грицан (Інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника), Мирослава Корнелюк (заступник начальника управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації), Богдан Губаль (заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України).
 
Координатором та організатором виставки "У межах безмежного" є талановитий франківський художник, професор кафедри дизайну та теорії мистецтва Прикарпатського університету Олег Чуйко.

Підготовка до виставки тривала кілька місяців і організаторів приємно здивувало те, що так багато людей, зокрема митців відгукнулися на заклик та долучились до ініціативи. Вони не були байдужими і захотіли допомогти.

Олег Чуйко прокоментував це так: "Кілька місяців тому в мене були сумніви на рахунок того, чи зможемо ми підібрати достойну виставку. Тому що важливо, щоб і естетична складова відповідала певному рівню. Я щиро вдячний всім колегам, які зголосилися прийняти участь у цьому проекті. Для мене були навіть якісь моменти несподівані, що люди дуже прихильно до цього поставилися. Це підтверджує, що ми живі і відчуваємо той камертон часу. Скільки би ми не робили революцій, які би ми не робили війни, біля нас завжди є люди, які потребують нашої допомоги. І коли ми хоч щось для них зробимо, я думаю, що і ситуація стане зовсім іншою".
 
Богдан Губаль, учасник проекту, у свою чергу зауважив: "Це не проста виставка. Надзвичайно приємно, що художники відгукнулися і кращими роботами. Не тими, що завалялися в майстерні. Це, можливо, роботи навіть ті, які представляють обличчя художників, нові, цікаві роботи. Такі виставки роблять велику справу. Тут є два учасники до благодійності – художник і меценат, котрий придбає цю роботу. Обоє виграють з моральної точки зору. А ще від того виграють і діти".

Пан Олег зауважив, що для реалізації мети проекту необхідно зібрати щонайменше 15 тис. грн. Ціни на виставлені роботи доволі помірні та варіюються від 300 до 2 400 грн. Окрім того в залі розмістили скриньку для пожертв. Однак, організатори кажуть, якщо не вдасться зібрати необхідної суми, головне – щоби люди звернули увагу на цю проблему.
 
За отримані кошти планується обладнати мистецьку кімнату (кімнату для арт-терапії) в Коломийському дитячому інтернаті. Така розвиваюча терапія є дуже важливою практикою для особливих дітей, адже допомагає адаптуватися та соціалізуватися, звернутися до людей через свою творчість. Цим дітям важливо відчувати, що суспільство їх приймає як повноцінних особистостей і дає шанс на саморозвиток, на успіх, на щасливе життя.

Пан Олег розповів: "Ми перед собою ставили дві основні мети: Перша – актуалізувати цю проблему, звернути увагу на той паралельний світ, в якому живуть наші діти, які волею долі просто опинилися в таких умовах. Друге – конкретніше завдання – хоча б трохи фінансово допомогти в організації їхнього життя".

Це одна з тих проблем, які майже не висвітлюються в сучасному суспільстві, тим більше, з огляду на останні події в Україні. Однак ми повинні пам’ятати, що окрім воїнів, які захищають нашу країну, є й інші верстви населення, які потребують соціального захисту та підтримки.
 
Як би сумно не було в цьому зізнаватись, ми повинні розуміти, що для дітей з особливими потребами кожен день – це виклик, випробування. Більшість свого життя вони проводять в одному і тому ж приміщенні, з одними і тими ж людьми. Але спілкуючись з цими дітлахами, починаєш розуміти, які вони сильні, щирі, відкриті до світу та до всього нового. Ми часто забуваємо про це, ховаючись у повсякденних турботах та сірих буднях. А ще забуваємо, що добрі вчинки, усвідомлення того, що ти комусь допоміг, зігрівають душу і серце, повертають віру в людство!

"Олег Чуйко - генератор ідеї, яка буде продовжуватися й на кафедрах музичного, театрального спрямування. Такі заходи плануються на березень місяць, для налагодження роботи з дітками,  які мають талант, але не можуть в повній мірі виразити його за допомогою пензля, слова, пісні" - розповів у свій промові Анатолій Грицан.
 
Виставка "У межах безмежного" триватиме до 14 грудня і за цей час кожен бажаючий зможе долучитись до цієї світлої справи чи купівлею картини, чи просто пожертвою. Тож якщо ви проживаєте в Івано-Франківську, гостюєте тут чи плануєте сюди завітати, не оминіть увагою цю подію. Зайдіть, помилуйтеся, придбайте картину чи просто зробіть пожертву. Можливо, це допоможе вам змінити свій світогляд і надихне на нові звершення.

Хотілося б, щоб такі проекти відбувались частіше і не тільки на теренах Івано-Франківщини, а й в інших українських містах. І, як було відзначено на відкритті, можливо за кілька років ми матимемо змогу відвідати ще одну виставку, цих же дітей, але в новому образі – дорослих успішних митців!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше