Мистецтво у світлі ультрафіолету

20 вересня 2021
Yulia Samoillenko

Вечір суботи. Звичайний день в гуртожитку. Пишу дайджест подій для викладача з «Теорії масової комунікації». Знайшла понад десять подій, але захотілось піти лише на одну: «День народження Андріївського Узвозу. Фестиваль вуличного мистецтва». Пишу до спільної чату з одногрупниками: «Хто хоче піти прогулятися, одночасно отримати бали за відвідування події?», але всі відмовились. Я вже встигла засмутитися, як тут пише одгогрупниця Діана Чумак, що вона завтра вільна та готова піти розвіятись, домовились, що зустрінемось 11 вересня  о 16-00  годині на Контрактовій площі.


Ранок. Гуртожиток і я знову зла, адже у нас вимкнули світло ще о 9-й ранку. І тепер сиджу з 30% на телефоні, розумію що нікуди вже не їду, бо потім ні з ким не зв'яжусь. Але Діана не дозволила байдикувати й запропонувала приїхати до неї підзарядити телефон,  я так і зробила…


Нарешті зібралися і вирушили до Андрієвського узвозу. Півгодини на метро, і ми вже були там, спочатку пройшли музей «Гривні», потім повз фестиваль вуличної їжі, а коли вже підіймалися до оглядового майданчика,  мою увагу перетягнув цікавий будинок, де у віконці визирали якісь дивні картини. Я запропонувала Діані зайти до нього, до того ж вхід був вільний. Кожен охочий міг кинути в скриньку благодійний внесок.


Старі та чудернацькі двері, десь вже поросли мохом, величезне дерево, пахне степовими травами, та звучить дивна музика, затерта вивіска з написом «Fluranet». Це виставка Ніти (Наталі) Кравець. Вона працює в техніці "флюору", ct,nj поєднання кольору і сяйва. При вході висять маленькі магнітики з роботами художниці. Далі освітлене приміщення з гарними картинами, та міні-інсталяціями будиночка, де живуть маленькі мавки з гризунами, та я ледь втрималась аби не купити постер, який коштував лише 100 гривень.


Одразу вхід у темне приміщення, з дивною музикою, кожні декілька секунд змінюється освітлення, і полотно змінює свої кольори. На одній зі стін висить ціла колекція - картина «Зимова мавка». Вона змальовує синіми кольорами дівчину котра, мабуть, сильно змерзла, у її очах стоїть іній, а у руках  тримає величезну сову.


"Осіння мавка" зрозуміліша. У волоссі героїні жолудь та купа листя, вона веселіша. В руках тримає лисичку, чи іншу якусь звірину. Також увагу привернуло величезне полотно з дивним створінням, я так і не зрозуміла хто то був, він мав чотири ока, маленькі ручки, брови у вигляді гілочок на зеленому фоні, авторка його назвала "Осінній листолис".


Поряд картина з величезним кроликом з крилами, який ніжно обіймає чергову мавку, та має незрозуміле ім'я від Ніти "Вольпентингер".


З колегою довго блукали по тій кімнаті.  Не могли відірватися від цієї краси. А коли вийшли, флер виставки довго огортав нас.

Самойленко Юлія.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com