Мудрість - найкращий спосіб існування

25 травня 2018
Ірина Власенко

Мудрість - не показник віку


Мудрий старий, мудра бабуся - ці штампи сидять глибоко в нашій підсвідомості, і ми охоче віримо в те, що з віком людина стає мудрим. Без варіантів. А варіанти як раз є і дуже показові, адже сиве волосся зовсім не означає наявність мудрості. І старі дурні з вивернутими мізками і задубілі серцями незліченної кількості.


Так, можна погодитися, що з роками ми здобуваємо досвід, справляємося або не справляємося з безліччю проблем і намагаємося їх вирішувати. Життя зіштовхує нас з різними людьми і різними ситуаціями. Але вчать вони тільки того, хто хоче навчитися. Того, хто вміє отримувати зерно істини з усього, що з ним відбувається.

На жаль, багато людей все життя тікають від проблем, замість того щоб їх вирішувати і вчитися на власних помилках. Якщо порівняти життя з океаном, поверхня якого буває спокійною і бурхливої, то сильні особистості, здатні боротися зі стихією, пливуть в цьому океані, а слабкі, які віддають перевагу комфорту і безпеці, як правило, йдуть на дно. І від віку це не залежить.


Мудрою може бути дитина, яка живе по закону серця. Вона ще зберігає досвід попередніх втілень і знає таємниці світобудови, які згодом забуде, підкоряючись грубим законам людського співжиття, де прийнято брехати, порівнювати і топити один одного. Чистий дитячий мозок ще відчуває і розуміє гармонію світу і радіє тому, що йому дано. У цьому часі малюк набагато мудріший за свою обережну бабусю, отруєну плітками, блакитним екраном і власними помилковими переконаннями.


"Зорко лише серце. Найголовнішого очима не побачиш"- пам'ятайте Маленького принца?

Мудрість - це розумна доброта

 

Вважається, що такі люди дуже розумні. Так, вони звичайно, не дурні. Але інтелект - це зовсім не показник мудрості. Розум без доброти - хитрість. Добрий розум - ось це і є мудрість. Як це зрозуміти?


Мудра людина ніколи не стане наполягати на своєму, якщо буде розуміти, що його точка зору може кому-небудь нашкодити або когось зачіпає. Вона завжди орієнтована не на пропаганду власної правоти і величі розуму, а на гармонію відносин, на іншу людину, спокій і комфорт якої дорожчий за істину. Саме тому по-справжньому мудрі розумні люди ніколи не переривають співрозмовника, не гарчать і не критикують інших, не доводять з піною у рота, що є істина в останній інстанції. Їм не потрібно відчувати себе правим і застовпити місце великого непогрішимого мудреця. Їхня мудрість у прийнятті різноманітності світу.

Ви можете заперечити мені, що намальований портрет якогось угодовця, конформіста, який підлаштовується під інших і не відстоює своїх принципів і свою точку зору. Виходить, мудра людина - безхребетна людина?


Мудрість у тому, щоб бути собою

По-справжньому мудра людина знайде спосіб залишатися собою і слідувати своїм принципам, не зачіпаючи чужі інтереси й не заважаючи жити іншим. Вона чує і відчуває чужу мелодію, але співає свою пісню і танцює під свою музику. Ця здатність до багатьох, дійсно, приходить з роками, в результаті життєвого досвіду, коли людина раптом набуває сміливість бути собою і не боятися виглядати не так, як чекають від нєї оточення. Часом, щоб набратися сміливості слідувати своїм внутрішнім потребам і ні на кого не озиратися, людині потрібно пройти безліч випробувань, перевіряючи себе на міцність. Але не факт, що здатність бути собою накриє вас після тридцяти або сорока. Люди, які вміють мислити і працюють над собою, життєву мудрість прийняття себе набувають набагато раніше.

Мудрі люди:

• Вміють аргументовано відмовляти. Говорити "ні";
• Не порівнюють себе з іншими, вважаючи за краще йти своїм шляхом;
• Бачать життя з різних сторін і вважають за краще акцентуватися на хорошому;
• Не обговорюють і не засуджують інших, знаючи, що людина - багато в чому слабка і суперечлива істота;
• Не скупляться на схвалення і похвалу і відмовляються від нищівної критики;
• Приймають життя і намагаються його  поліпшити і прикрасити;
• Відмовляються від почуття провини й ніколи не занурюють іншіх в цей негативний стан;
• Правильно (спокійно, зважено, спонтанно) реагують на те, що відбувається, розуміючи, що життя на 90 відсотків складається не з того, що з нами дійсно відбувається, а з того, як ми на це реагуємо;
• Не ускладнюють. Життя насправді дивно просте, коли дивитися на нього серцем, а не очима. Так, скрізь розкидані граблі, вириті прірви і розставлені кактуси і мурашники. Але зовсім не обов'язково на них наступати, провалюватися і сідати голим задом. Можна ж просто обійти або піти в іншому напрямку;
• Не сіють вітер і не роздмухують з мухи слона, щоб не отримати бурю і не бути знищеними. Правильно сказав Омар Хайям "Якщо у тебе на поводку немає лева - залиш сплячих собак в спокої";
• Не заважають рости крилам. Ні своїм, ні чужим.

Люди навколо, життя і смерть неминучі

Найголовніша мудрість полягає в тому, щоб зрозуміти: які б складні й трагічні не були обставини нашого життя, ми народилися і живемо на цій Землі. А потім умираємо. Всі і завжди. Другого місця у нас поки немає. Другого фіналу поки не знайдено. Ми практично нічого не можемо вдіяти з тривалістю нашого життя. Все в руках Божих. Але ми можемо дещо зробити з його глибиною і шириною.

Нам щось доведеться з цим робити. Найкраще, звичайно, не сперечатися і не чинити опір процесу життя. А прийняти його і радіти тому, що тобі дано. Це не так вже й мало. Здатність дихати, відчувати, бачити і чути. Талант любити і співпереживати, говорити і бути почутим.


Бог дав нам можливість виразити себе, подарувати світові щось таке, на що здатні тільки ми. Він подарував нам якесь вище призначення, розгадати яке і втілити в життя - найкраще і найбільш мудре застосування життя. Стимулюючий фактор зробити це - кінцівка життя. У кожного з нас є тільки один шанс.

Хочемо ми того чи ні, але всім своїм існуванням ми так чи інакше впливаємо на людей, які нас оточують і на нашу планету, на якій нам випало народитися і жити. Для когось ми є вчитель, ангел-хранитель, що попереджає, повідомляє, сигналізує, надихає, допомагає, служить прикладом (поганим або хорошим). І нікуди від цього не дітися. Від людей, тобто. Ми зречені на близькість з ними. У нас є тільки один спосіб існування - навчитися жити з ними поруч і знаходити в цьому задоволення і гармонію. А для цього ...

• Не вигадувати людей, а дивитися на них в комплексі;
• Не благодіяти і не радити, коли тебе не просять;
• Не намагатися змінити;
• Визнавати чуже право на вибір слів і дій;
• Іноді наймудріше - прикинутися дурнем;
• Вміти відійти в сторону;
• Вміти підставити плече;
• Вміти поруч з кимось залишатися собою.


Мудрість - це не якійсь недосяжний стан, що приходить тільки обраному, дуже розумному або дуже старому. Це всього лише бажання жити і не заважати цього робити іншим. А навчитися цього може кожен!

*зображення - pinterest.com

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше