Мова об'єднує! Підтримай акцію — захисти мову!

16 липня 2019
Iryna Kozak

«В умовах боротьби за Україну і незалежність мова набуває першочергового безпекового значення. І це питання не тільки ідентичності, це питання не тільки історії, це питання також і безпеки, української національної безпеки. І ми не дозволимо збити нас з нашого шляху, не дозволимо звести нас на манівці. Нас ніхто не зупинить на шляху до утвердження української держави і українського майбутнього», — сказав на початку розгляду цього питання Голова Верховної Ради Андрій Парубій, реагуючи на заклик представника «Опозиційного блоку» не голосувати за мовний законопроєкт.

Ось уже сьогодні, 16 липня, з нагоди набуття чинності закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у 20 містах в різних куточках України люди зберуться на святкові мітинги й концерти, щоб відзначити цю історичну подію!

16 липня – спільне свято мільйонів людей, об’єднаних українською мовою. І ми відзначимо його разом, на Сході й на Заході, у кожному куточку світу, де є небайдужі українці.

Завдання закону – об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації і послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави. Він не регулює мову приватного спілкування і не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження.

Введення закону в дію відбуватиметься поступово. Деякі норми почнуть діяти одразу, деякі – за кілька місяців чи років.

Українська мова – один з ключових факторів державної незалежності, національної безпеки та цілісності країни. Саме тому промосковські реваншисти в Україні прагнуть скасувати чи знівелювати цей історичний документ. Вони не хочуть бачити країну єдиною й сильною.

Дані соціологів свідчать, що попри тонни брехні, вилиті на закон про мову, більшість людей його підтримує, і усвідомлює важливість державного захисту української мови.

Перш ніг підігравати проросійським силам та критикувати закон, ознайомтесь з ним

Що конкретно передбачає цей історичний документ і коли які норми запрацюють ,– можна дізнатися тут!
 

До святкування приєдналась і молодь, що роками живе за межами України і краще за інших знає, як важливо об’єднуватися за спільним інтересами, ідеалами, етнічною та мовною приналежністю. Свого з-поміж інших розпізнаєш по мові! Мова  це дар! Мова об’єднує!

Українців в Італії офіційно нараховується понад 250 тисяч. Сьогодні українська громада активно бере участь в суспільному та політичному дискурсі. Тут чимало волонтерських організацій, які кожного дня займаються допомогою українській армії, дитячим будинкам, окремим нужденним. Чого тільки варта згуртованість та консолідація сил українців у справі Віталія Марківа, яка після 12 липня набрала нової потуги! 

Але 16 липня — це не тільки свято для всіх українців, це й момент протистояння російським силам в Раді Безпеки ООН, де уже вдруге з ініціативи делегації РФ буде обговорене мовне питання в Україні! 
Ми розуміємо, що Москву цікавить не стільки закон про мову, скільки будь-яка нагода для дестабілізації ситуації в Україні. Тому варто чітко заявити «Українська мова об’єднує»!

Якщо питання мови для вас не другорядне, ви можете приєднатись до акції «Мова обєднує» у будь-якій частині світу!

Для цього потрібно приєднатися до події «Мова об'єднує» у Фейсбуці,

  • Поставити собі аватарку та/або шпалери «Мова об'єднує»,
  • Прийти на акцію у своєму місті і висловити підтримку закону про мову та запросити друзів,
  • Закликати якомога більше людей зробити те саме, поширити до 16 липня і безпосередньо в цей день інформацію зі сторінки події чи власні дописи на підтримку закону. Від цих дуже простих дій значною мірою залежить майбутнє закону про мови і громадського миру в Україні.

#ЗаконПроМову #МоваОбєднує.

Обкладинка — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше
Залаштунки успіху бренду. Чи правда, що шкіряні вироби LuckySrore приносять удачу?
Це історія подружжя Олі та Миколи, які разом, пліч-о-пліч втілили свою мрію, реалізація якої розпочиналась з виготовлення шкіряних гаманців у імпровізованій домашній майстерні.
Читати більше