Мова об'єднує! Підтримай акцію — захисти мову!

16 липня 2019
Iryna Kozak

«В умовах боротьби за Україну і незалежність мова набуває першочергового безпекового значення. І це питання не тільки ідентичності, це питання не тільки історії, це питання також і безпеки, української національної безпеки. І ми не дозволимо збити нас з нашого шляху, не дозволимо звести нас на манівці. Нас ніхто не зупинить на шляху до утвердження української держави і українського майбутнього», — сказав на початку розгляду цього питання Голова Верховної Ради Андрій Парубій, реагуючи на заклик представника «Опозиційного блоку» не голосувати за мовний законопроєкт.

Ось уже сьогодні, 16 липня, з нагоди набуття чинності закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у 20 містах в різних куточках України люди зберуться на святкові мітинги й концерти, щоб відзначити цю історичну подію!

16 липня – спільне свято мільйонів людей, об’єднаних українською мовою. І ми відзначимо його разом, на Сході й на Заході, у кожному куточку світу, де є небайдужі українці.

Завдання закону – об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації і послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави. Він не регулює мову приватного спілкування і не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження.

Введення закону в дію відбуватиметься поступово. Деякі норми почнуть діяти одразу, деякі – за кілька місяців чи років.

Українська мова – один з ключових факторів державної незалежності, національної безпеки та цілісності країни. Саме тому промосковські реваншисти в Україні прагнуть скасувати чи знівелювати цей історичний документ. Вони не хочуть бачити країну єдиною й сильною.

Дані соціологів свідчать, що попри тонни брехні, вилиті на закон про мову, більшість людей його підтримує, і усвідомлює важливість державного захисту української мови.

Перш ніг підігравати проросійським силам та критикувати закон, ознайомтесь з ним

Що конкретно передбачає цей історичний документ і коли які норми запрацюють ,– можна дізнатися тут!
 

До святкування приєдналась і молодь, що роками живе за межами України і краще за інших знає, як важливо об’єднуватися за спільним інтересами, ідеалами, етнічною та мовною приналежністю. Свого з-поміж інших розпізнаєш по мові! Мова  це дар! Мова об’єднує!

Українців в Італії офіційно нараховується понад 250 тисяч. Сьогодні українська громада активно бере участь в суспільному та політичному дискурсі. Тут чимало волонтерських організацій, які кожного дня займаються допомогою українській армії, дитячим будинкам, окремим нужденним. Чого тільки варта згуртованість та консолідація сил українців у справі Віталія Марківа, яка після 12 липня набрала нової потуги! 

Але 16 липня — це не тільки свято для всіх українців, це й момент протистояння російським силам в Раді Безпеки ООН, де уже вдруге з ініціативи делегації РФ буде обговорене мовне питання в Україні! 
Ми розуміємо, що Москву цікавить не стільки закон про мову, скільки будь-яка нагода для дестабілізації ситуації в Україні. Тому варто чітко заявити «Українська мова об’єднує»!

Якщо питання мови для вас не другорядне, ви можете приєднатись до акції «Мова обєднує» у будь-якій частині світу!

Для цього потрібно приєднатися до події «Мова об'єднує» у Фейсбуці,

  • Поставити собі аватарку та/або шпалери «Мова об'єднує»,
  • Прийти на акцію у своєму місті і висловити підтримку закону про мову та запросити друзів,
  • Закликати якомога більше людей зробити те саме, поширити до 16 липня і безпосередньо в цей день інформацію зі сторінки події чи власні дописи на підтримку закону. Від цих дуже простих дій значною мірою залежить майбутнє закону про мови і громадського миру в Україні.

#ЗаконПроМову #МоваОбєднує.

Обкладинка — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше