морські "Курорти" козаків

22 березня 2020
Віктор

Україна славиться своєю багатою історією. Скіфи, що вміло провели персів, князі руські, які поширили християнство на її теренах, король, що захистив західну Європу від татар. А також козаки.

Ці славні воїни увійшли в історію, голосно заявивши про себе. Перші, хто вирішив боротися за незалежність саме України, а не Русі. Багато хто намагався завадити їм у цьому.

Зокрема турки. Османська імперія на той час була могутньою і майже нікому не вдавалося чинити їй опір. Однак козаки з цим добре впоралися. Починаючи від простої оборони своїх земель, вони перейшли у наступальний характер та здійснили ряд блискучих, а іноді сумних, походів у саме серце ворога.

То ж спробуємо дізнатися про це трохи більше, ніж говориться у шкільних підручниках. Про їхній вклад в історію, про усе позитивне і негативне. Адже слава про козацькі чайки гуляє і нині, а нам, як їхнім нащадкам, не слід про це забувати.

Розділ 1

Неминуча потреба захищатися змушувала запорожців раз у раз чатувати. Але постійно вони не могли чекати, тому слід було щось робити. Козаки почали організовувати походи у Чорне море, а часом і до Малої Азії. Та щоб похід пройшов вдало, до нього варто було як слід підготуватися.

Організацією та проведенням морських походів займалася козацька рада. Перед самим походом за чотири-п’ять тижнів рада розсилала по містам і селам кобзарів. Ці музики повинні були виконувати роль агітувальників для набору у похід. І їм це вдавалося. Вже протягом тижня Січ наповнювалася як досвідченими козаками, так і новобранцями-добровольцями. Кожен з них мав сам забезпечити себе амуніцією. Обов’язковими атрибутами були шабля, дві рушниці, шість фунтів пороху і набої. Харчовий раціон складався з сухарів, копченого м’яса, сушеної риби та борошна. Вживання спиртного на чайках категорично заборонялося, а порушників могли викинути за борт.

До речі, про чайки. Це одна з характерних рис козацької доби, без якої і не було б походів. Що ж це таке? Чайка – це швидкісне і відносно невелике судно, яке мало виключну маневреність у воді. Ось що розповідає Боплан про морську техніку козаків:

«Насамперед висилають вони на Запорожжя всяке приладдя, потрібне для походу і для побудування човнів, потім вирушають самі і займаються їхнім виготовленням. За один човен беруться осіб шістдесят і виготовляють один за два тижні – оскільки майстри вони на всі руки. Основою служить вербовий або липовий човен довжиною 45 футів(1371 см), а на нього набиваються з дощок борти. Кругом човен оточується валиком зі щільно і міцно прив’язаних жмутів очерету. Далі прилаштовують два керма, ззаду і спереду, ставлять мачту для вітрила і з кожного боку по 10-12 весел. Палуби в човні немає, тому при хвилюванні вона вся наповнюється водою, але згаданий очеретяний валик не дає їй тонути, Таких човнів протягом двох-трьох тижнів 5-6 тисяч козаків можуть виготовити від 80-100. В кожен човен сідає 50-70 чоловік. На бортах човна укріплюються 4-6 невеликих гармат(фальконетів), а людей може сісти 50-70.»

Ось так і споряджалися козаки у похід. Цікаво, що польський уряд навіть не знав про Запорожжя. 1630-го року князь Ярема Вишневецький пройшов з військом на пороги до Кодака, побачив, що там діється і повернув назад. Це вважалося в Польщі за надзвичайний подвиг, велике територіальне відкриття. Вся та виправа записана її учасником, товаришем Вишневецького, офіцером Богуславом Мишкевичем.

Розділ 2

У самому ж морі козаки не були такими безстрашними, як могло здатися на перший погляд. Проти турецьких галер чайки не могли похизуватися своєю міцністю. У здобутих містах запорожці довго не затримувалися, зазвичай швидко вантажили трофеї і виходили в море.

 Козацькі човни підіймаються над водою на 2 фута, тому можуть завжди швидше помітити ворожий корабель. Побачивши його, вони опускають мачту, заходять із заходу і стоять так до півночі, намагаючись не випустити з виду корабля. Опівночі веслують з усієї сили до галер, і половина їх готується до бою, щоб, причаливши до кораблів, кинутися на абордаж. Ворог раптово бачить 80 – 100 човнів навколо себе, козаки миттєво наповнюють ворожі палуби своїми людьми і оволодівають ними. Заволодівши, забирають гроші і зручні для перевезення речі, також гармати і все, що не боїться води, а самі кораблі разом з людьми топлять.

Якщо ж галери зустрінуть козаків на морі вдень, тоді становище їхнє різко погіршується. Турки починають стрільбу з гармат і розганяють козаків, немов шпаків. Одні тонуть, інші рятуються втечею. Та якщо вступають у бій, то тримаються міцно. Одні стріляють, інші заряджають рушниці і після кожного пострілу подають стріляючим. На чайках встановлювались по 2, а іноді 3 і 4 фальконети, тож козаки могли позмагатися з турками у стійкості. Стріляють добре, але турецькі гармати все-таки завдають козакам більшої шкоди, так що в такій битві гине добрих дві третини козаків, рідко коли повертається половина. Зате хто повертається, приносить багату здобич: іспанські й арабські червінці, килими, парчу, різні шовкові матерії.

А тепер поговоримо власне про самі походи.

Розділ 3

1613 – 1620 роки – це героїчний період козацьких морських походів, коли козаки на своїх убогих чайках шастали по всьому Чорному морю. У цей час українське козацтво набуло всесвітньої слави завдяки своїй відвазі та кмітливості.

В 1613 році вони двічі сходили в Чорне море і зробили багато бід татарам, пограбувавши декілька міст в Херсонесі. Проти козаків турецький султан вислав велику армату до очаківського порту, через який запорожці повинні були повертатися додому. Але козаки, скориставшись нічним часом, напали на нічого не підозрюючих турок у самому портові і розбили їх. У якості трофеїв запорожці взяли шість галер.

Весною 1614 козаки знову зібрались на море, але цього разу їх спідкала невдача: почалася сильна буря і розкидала їхні човни. Одних забрали хвилі, а інших викинуло на берег, де їх добили турки. Але це їх не злякало і влітку того ж року вони зробили повторну експедицію, набравши приблизно 2 000 чоловік. Ними керували колишні турецькі невільники (потурнаки), які добре знали місцевість. Вони перепливли Чорне море прямо під Трапезунд і почали спустошувати місцеве узбережжя. Також запорожці скористалися нагодою і напали на Синоп та пограбували його. Поки населення зібралося дати відсіч, козаки вже вирушили назад.

1615 року навесні козаки рушили до Константинополя і спалили його порти Мізевну та Архіокію. Султан у цей момент був на полюванні і, коли побачив пожежу, наказав відправити проти козаків армату. Запорожці ж спокійно грабували місто, а потім повернули назад. Біля гирла Дунаю козаків наздогнали турки, але їх було розбито.

1616 року султан відправив проти козаків Алі-пашу, однак вони легко дали йому відсіч і очистили дніпровський лиман. Після цього козаки рушили до кримського узбережжя і після його розорення захопили і зруйнували Кафу. Значення цього факту легко зрозуміти, якщо згадаємо, що в Кафі був найбільший торг невільниками на всю Туреччину. Потім напали на Трапезунд і Синоп. Потім попливли додому.

1617 року запорожці знову дісталися до Константинополя і сильно розізлили султана. Він вже збирався йти на Україну, щоб винищити усе козацьке населення, однак гетьман Жолкевський вмовив його підписати мир в Буші 17 вересня 1617 року. Згідно договору, поляки зобов’язувалися спинити козацьку агресію відносно Турції та Криму і заборонити вихід у Чорне море, але цього не сталося. Польска корона хотіла зберегти козацьке військо і часто йшло йому на поступки.

1618-1619 козаки утрималися від морських походів. 20 тис. козаків рушило на територію Московії на чолі з Сагайдачним на допомогу цареві. Після укладення польско-литовського миру козацтво не хотіло повертатися назад, тому їх викорінювали силою. З 1620 їхні походи продовжились і вже навіть сама польська корона просила запорожців допомоги.

Висновок

Отже, козацька слава виникла не на пустому місці. Запорожці змогли увірватися в історію і міцно закріпитися у ній. Завдяки їхнім зусиллям турецька навала завдала меншої шкоди Україні, ніж могла зробити. Образ козака-рятівника зберігся й донині у піснях, картинах, художніх творах та фільмах. Тому нам слід пишатися своїми предками і пам’ятати про їхні здобутки.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше