Монпельє — місто, де сонце ніколи не сідає

2 серпня 2018
Колена Харт

Як відомо, "кролики — це не лише цінне хутро", а Франція —  не лише Париж. По-справжньому аромат батьківщини Сезана й пармезана можна відчути тільки в провінції. Смачніше за все пахощами дме із півдня Франції. Влітку усі їдуть до моря: іноземні туристи обирають Марсель або Ніццу, а от французи вирушають до Монпельє — міста, де сонце ніколи не сідає.

Але про все по порядку. 

Аеропорт

Знайомство туриста із незнайомим містом найчастіше розпочинається з аеропорту. Моя перша зустріч з перлиною французького Середземномор‘я не стала виключенням. Після нескінченних лабіринтів величезного паризького аеропорту імені Шарля де Ґолля, літовище Монпельє здалося крихітним і по-домашньому затишним. Шансу тут заблукати немає. З аеропорту в центр міста можна доїхати двома шляхами: спеціальними маршрутками (navette) або таксі. Я вибрала останній варіант. Хоча вартість таксі в шість разів вища за маршрутку(приблизно 30€), зате його не доведеться довго чекати, на відміну від маршруток, які ходять за розкладом, однак з інтервалом в 30-40 хвилин (додайте до цього високу ймовірність страйку профспілок, що не рідкість у цих краях — і таксі видасться єдиним варіантом).

Таксистові випала нелегка доля — стати першим жителем Монпельє, з яким мені довелося спілкуватися у вкрай виснаженому стані після двох польотів: із Києва до Парижу, а звідти до Монпельє. У нього була місія— справити перше загальне враження про людей з півдня Франції. І, не покрививши душею, зауважу, що впорався він з цим завданням на відмінно: підтримав легку бесіду, дбайливо поділився пігулкою від головного болю і, наостанок, побажав мені приємного відпочинку. «Отже, жителі Монпельє привітні і доброзичливі», — подумала я в той момент, а пізніше ще не раз переконувалася в справедливості свого висновку.

Bon Appétit!

Південь — це зазвичай строкатий коктейль із пекучих променів сонця, солоних бризків моря, гострих східних спецій і веселого гамору вулиць. Кожну п'ятницю місто на березі Середземного моря нагадує киплячий казан смаків, запахів і емоцій. Вечорами на Еспланаде Шарль де Ґолль проходять дегустації кулінарних шедеврів — spécialités de region (смаколиків Монпельє та довколишніх південних департаментів). Чого тут тільки не побачиш: свіжі мідії і креветки, риба на грилі, що так і тане в роті, нуга і пастила, всілякі сири і, звичайно, ж вино! До алкогольного напою з винограду у Франції ставляться по-особливому, а саме — обожнюють. Переконатися в цьому нескладно: досить лише зазирнути в меню будь-якого, навіть найменшого, кафе. Карта вин займає не менше половини усього меню. Вино п'ють вранці, вдень і обов'язково ввечері — без напою богів не обходиться жодна вечеря. In vino veritas! Французи точно знають, де шукати правду.

«Я на сонечку лежу, я на сонечко дивлюсь, все лежу і лежу, і на сонечко дивлюсь...» 

Монпельє — місто, у якому люди давно забули, що таке поспіх. 320 сонячних днів на рік і ласкаве море під боком добряче розслабляють. Наприклад, банківські установи працюють з 10 ранку до 5 вечора з обідньою перервою тривалістю в одну годину. У неділю вони, як і усі супермаркети й магазини, зачинені. Тому необхідні покупки бажано встигнути зробити в суботу, інакше ризикуєте померти від спраги! Дістати навіть пляшку мінеральної води в неділю буде проблематично. А от поїхати на пляж — чудова ідея: і відпочинете, і посприяєте виробленню вітаміну D в організмі. 

Alma mater

Монпельє — побратим Барселони, однак сонячне місто відоме ще принаймні двома речами. 

По-перше, саме тут знаходиться найстаріша в Західній Європі медична школа, заснована ще в XIII столітті. Великий Франсуа Рабле закінчив медичний факультет університету Монпельє і читав тут лекції. 

По-друге, місто є міжнародним центром вивчення французької мови серед іноземців. У Монпельє репутація активного молодіжного міста. Тих, що наполегливо «гризуть граніт науки», тут мешкає близько 70 тисяч осіб, іншими словами, кожен четвертий житель міста — студент.

Show must go on!

Нудно в Монпельє не буває. Кожен турист неодмінно знайде розваги собі до вподоби: можна сходити в кіно, подивитися народні південно-французькі танці, послухати джаз в Le Jam або оперу в Berlioz Opera. Для любителів природи місто підготувало безліч приємних сюрпризів. Вибір природних оаз вражає — понад 50 садів і парків. У Монпельє знаходиться один із найстаріших ботанічних садів Європи. Він був створений ще в 1593 році Генріхом IV і досі тішить відвідувачів багаторічними рослинами, затишними лавками та озером посеред океану зелені.

Архітектура

Монпельє — місто тисячі і одного життя. Архітектура тут також дивує різноманіттям: від старовинних маєтків XVIII століття і вузьких середньовічних вуличок до нового кварталу Антігона, побудованого в 70-ті роки XX-го століття за проектом каталонського архітектора Рікардо Бофілла. Старий центр міста нагадує скриньку скарбів епохи Відродження. Її перлинами є собор Святого Петра і ритуальний басейн древньої синагоги XII століття. Ну і, звісно ж, тут знайшлося місце Тріумфальній арці та акведуку Святого Климента— характерним прикметам Римської спадщини.

На перехресті доріг

Кажуть, що усі дороги ведуть до Риму. Не вірте! Вони ведуть в Монпельє. Звідси до Барселони всього 345 кілометрів, до Ліона — 300, якихось 50 кілометрів відділяють Монпельє від Німа. Ось вам і свіжа ідея для вікенду! Чом би не рвонути з Монпельє у Барселону (автобусна екскурсія обійдеться в 100€ з людини) або відвідати Папський палац в Авіньйоні (близько 20€ за квиток на потяг). Варіантів безліч, головне — вибрати те, чого душа забажає!

Сувеніри на пам'ять

Коли настає час прощатися з південним французьким курортом, час подумати про подарунки і сувеніри. У вашому списку обов'язково повинно з'явитися вино (вина регіону, які не можна не спробувати, — Ores de Montpellier, Faugères, Saint-Chinian і Pic-Saint Loup). Окрім божественного напою, доречно буде захопити із собою додому мішечки з ароматними травами  (Herbes de Provance), натуральне мило з Марселя, а також все, що вам тільки вдасться відшукати на розпродажах. Не відмовте собі в задоволенні придбати якісне взуття всього за 8€!

У сонячному місті, де так люблять розважатися і відпочивати, можливо все!

Корисні поради туристам

1. Можна серйозно заощадити на екскурсіях і вхідних квитках в місця відпочинку, музеї, виставки, купивши одну з трьох City Cards: на 24, 48 або 72 години дії. Вартість карток від 13,50€ до 25,20€.

2. У місті 120 кілометрів велосипедних доріжок. Прокат велосипеда (vélomagg) коштуватиме 5€ за створення картки і 0,50€ за кожну годину користування двоколісним транспортом. Якщо ви придбаєте місячний абонемент на автобус і травмай — використання велопарковки буде безкоштовним. 

3. Квиток на проїзд в одному з двох барвистих трамваїв коштує 1,60€ в один кінець і 4,30€ проїзд на добу. До речі, не забудьте прокомпостувати квиточок. Контролери заходять часто і стягують із «зайців» штраф в 40€.

4. Вивчайте французьку мову або хоча б носіть із собою розмовник. Французи погано знають англійську, а якщо й знають, ніколи не визнають цього! Ризикуєте залишитися без відповіді на питання: " Як пройти на вулицю...?». Заговоріть з ними навіть ламаною французькою, і ваші шанси на якісну допомогу зростуть втричі!

P.S. або Примітки уважного туриста

1. Жителі Монпельє обожнюють собак! Правда, до чистоти та гігієни вони ставляться радше по-філософськи: продукти життєдіяльності чотирилапих друзів людини часто можна побачити на тротуарах. Їх ніхто не прибирає.

2. Від французьких жінок віє не ароматом Chanel №5, а швидше терпким запахом емансипації. На пляжі, наприклад, відсотків 70% із них засмагають топлес (незалежно від віку). Досі перед очима стоїть картина: бабуся років 65-ти топлес, тримаючи за руку онука років п'яти, купує морозиво на пляжі. До речі, чоловіки до подібних видовищ абсолютно байдужі. Їх важко здивувати відсутністю верхньої частини купальника у жінок. Ніхто нервово не гиготить і не показує пальцем.

3. Французи мають дружні стосунки з іспанцями, яких на півдні Франції хоч греблю гати! Одного разу спостерігала за тим, як касирка в супермаркеті почула гучну суперечку студентів з Іспанії і весело втрутилася в їх бесіду...звернувшись до них пристойною іспанською.

4. Дітям у Франції можна все! Від цієї вседозволеності вони стають вередливими і сідають на шию батькам. Часто можна споглядати дитинча  років семи в колясці для 4-х літніх малюків. 

5. Медицина у Франції якісна, але доволі дорога. Звичайний медичний огляд плюс аналіз крові обійдеться не менш ніж в 80€. Скільки коштує виклик швидкої допомоги — навіть уявити важко. Перед подорожжю варто  подумати про надійну медичну страховку і зі спокійною душею вирушати на пошуки пригод у сонячне місто Монпельє. 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше